Pădurile au ajuns să fie suprapopulate de porci mistreți, iar acum, în contextul răspândirii cu repeziciune a pestei porcine africane, s-a decis ca vânătorii să intervină și să readucă numărul de mistreți la valoarea optimă. Vorbim de aproximativ 27 de mii de exemplare, la nivel național, iar la nivel de județ Arad vânătorii vor vâna 1.585 de mistreți în plus față de norma stabilită pentru acest an. Aplicarea măsurilor pentru diminuarea, limitarea și eradicarea pestei porcine africane au fost prezentate chiar de ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, aflat într-o vizită de lucru la Arad.
Fără cazuri confirmate
Ministrul Ioan Deneș a subliniat, chiar de la începutul conferinței de presă, că „în județul Arad pe niciun fond de vânătoare nu există sesizat sau raportat vreun caz de pestă porcină africană la porcii mistreți”. Vorbim de un total de 74 de fonduri de vânătoare din întreg județul, iar potrivit dr. Viorel Agud – director DSVSA Arad, există un număr de aproximativ 6.600 de mistreți, deși efectivul optim stabilit prin acte normative este de 2.027.
„În fiecare an, din 2004 de când s-a stabilit efectivul optim pentru fiecare specie, s-au mai adăugat câteva sute de exemplare pentru a fi asigurată o barieră de siguranță în cazuri de excepție, așa cum este pesta porcină africană. Acum, prin decizia ce a intrat în vigoare din această săptămână, s-a alocat o cotă de intervenție suplimentară, față de cea stabilită anual”, a explicat ministrul Deneș.
La nivel de județ Arad, directorul DSVSA Arad a confirmat că au fost verificați un număr total de 923 de mistreți, până în prezent, și în niciun caz nu s-a depistat virusul pestei porcine africane.
Măsuri pe zone infectate
„Primul caz oficial raportat de pestă porcină africană la mistreți a fost în luna iunie. Toate măsurile luate de către ANSVSA, conform reglementărilor în vigoare, s-au dovedit a nu avea efectul scontat. Drept urmare s-a decis, în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, să aibă loc o discuție între ministerele de resort și specialiști pentru a se putea face limitarea și diminuarea pestei.
După discuțiile avute, s-a stabilit ca în zonele infectate să fie delimitată o zonă de 13 kilometri de unde în termen de 30 de zile să fie recoltați toți mistreții. În zonele neinfectate s-a decis suplimentarea numărul de mistreți ce urmează să fie vânați cu o cotă de intervenție, dar se va avea în vedere ca numărul animalelor să nu coboare sub efectivul optim aprobat”, a mai punctat Deneș. Vânătorii au ca termen pentru readucerea numărului de mistreți, la efectivul optim, 90 de zile. În acest moment există cazuri confirmate de pestă porcină africană pe un număr total de 25 fonduri de vânătoare, iar în zonele infectate după eradicarea tuturor mistreților se va face o repopulare cu noi exemplare.
Reglementări speciale la graniță
„În zona de fâșie de graniță, pe o lățime de 500 metri, legea în vigoare spune că nu este aprobată vânătoarea la nicio specie, pentru a nu exista vreo interpretare greșită a vecinilor din zona de graniță. Dar, având în vedere situația specială în care ne aflăm, s-a decis că în fondurile de vânătoare existente care merg până în zona de graniță, pe acea lățime de 500 metri se pot vâna speciile de animale, dar atunci când se organizează vânătoarea, specialiștii trebuie să fie însoțiți de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia nu vor vâna, dar vor fi alături de echipe”, a spus ministrul Ioan Deneș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!