Curăţenia în curtea Ministerului Administraţiei şi Internelor, condus de arădeanul Constantin Traian Igaş, continuă în judeţul nostru. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a mai finalizat o acţiune întinsă pe patru luni de zile, care s-a soldat cu reţinerea a patru poliţişti de frontieră, încadraţi la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad, care îşi exercitau serviciul la Turnu şi la Nădlac. Acţiunea a demarat în vara acestui an, când, deşi doi poliţişti de frontieră au fost arestaţi pentru luare de mită, au continuat să se înregistreze plângeri de la graniţă.
Şoferii mai multor microbuze au sesizat Parchetul în legătură cu faptul că le sunt cerute „mici atenţii”, sume cuprinse între 10 şi 50 de euro, pentru a fi lăsaţi să treacă în Ungaria. „Unele motive pentru care se cerea mită erau aberante, altele mai puţin: uneori s-a cerut pentru faptul că într-un microbuz de opt persoane erau transportate nouă persoane, iar alteori pentru că unele cărţi de identitate erau puţin deterioritate, îndoite”, a declarat Codrin Gavra, procurorul de caz.
Acţiunea trebuia să mai dureze câteva luni, dar incidentul de duminică, în care unul dintre şoferii care purtau echipament de înregistrare audio şi video a fost deconspirat, i-a forţat pe procurori să acţioneze înainte de termenul preconizat, pe baza probelor adunate deja.
Pe lângă cei patru poliţişti arădeni, în acest caz mai sunt cercetaţi şi opt poliţişti de frontieră şi vameşi maghiari. „A fost anunţat parchetul din Szeged în acest caz, iar cei de aici vor prelua cazul şi vor continua cercetările pe baza informaţiilor adunate de noi”, a mai spus Gavra. Unul dintre cei patru inculpaţi şi-a recunoscut fapta, în timp ce ceilalţi trei, printre care şi femeia incriminată, au refuzat să dea declaraţii.
Reţinuţi 24 de ore
Inculpaţii au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de joi vor fi prezentanţi instanţei cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. „Din materialul probatoriu, se pare că agenţii solicitau sume de bani pentru a permite trecerea ilegală a şoferilor peste graniţă. Procurorii Parchetului vor continua cercetările şi îi vor trimite pe inculpaţi în judecată pentru luare de mită. Cei patru vor fi propuşi şi pentru arestare preventivă în cursul zilei de joi, ţinând cont că ordonanţa de reţinere expiră în data de 18 noiembrie, la ora 14”, a declarat şi Dan Ursu, prim-procurorul adjunct din cadrul Parchetului arădean. Mihaela Leş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad, a declarat că „atâta timp cât vor fi reţinuţi, cei patru vor fi suspendaţi din funcţiile pe care le deţineau”.
Dădeau şi rest
Înregistrările realizate de şoferii microbuzelor, care au devenit informatori pentru Parchet, scot la iveală faptul că luarea de mită era deja o obişnuinţă printre poliţiştii de frontieră filaţi. Se poate vorbi deja despre o taxă de trecere a graniţei către Ungaria. Femeia reţinută de către procurori obişnuia chiar să dea şi rest celor care nu aveau decât bancnote mari. „Există o înregistrare în care şoferul şi poliţistul de frontieră se târguiesc ca la piaţă. După ce, iniţial, a cerut 20 de euro, în urma târguielii, poliţista de frontieră a acceptat doar zece. Şoferul i-a spus că nu are decât bancnote mari, iar replica poliţistei a fost: dă-mi că am, să îţi dau rest”, a povestit Codrin Gavra.
Anchetă din vară
Acţiunea Parchetului a demarat în luna iulie a acestui an. Atunci procurorii au reţinut doi poliţişti de frontieră care luau mită pentru a lăsa să iasă din ţară persoane care nu aveau actele în regulă. Alături de cei doi, au fost reţinuţi şi trei transportatori. În schimbul cercetării în stare de libertate, aceştia au acceptat să coopereze cu procurorii pentru a demasca şi alţi poliţişti de frontieră care obişnuiesc să primească „mici atenţii”. Iar acţiunea a fost un succes, soldându-se cu patru reţineri în România şi, posibil, cu alte opt în Ungaria.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!