ARAD. Au mers cu gânduri mari, cu idei de negocieri şi cu speranţa că se vor întoarce cu veşti bune pentru ceferiştii arădeni, dar s-au întors cu o mare dezamăgire. Vorbim despre sindicaliştii arădeni din cadrul CFR Marfă care au participat săptămâna trecută la protestele din Bucureşti.
„Am mers la Bucureşti în ideea că vom reuşi să punem presiune pe guvernanţi în problema concedierilor colective. Am sperat că ne întoarcem cu lucruri concrete pe care să le transmitem ceferiştilor din Arad, dar nu am venit decât cu o mare dezamăgire”, ne spune liderul sindical Florin Matei.
Povestea mitingului la care au participat arădenii începe în dimineaţa de joi, când a fost programat protestul. „Am avut autorizaţie de protest pentru perioada orară 10.00-13.00. Maximul de persoane a fost înregistrat pe la ora 10.30, când eram aproximativ 500 de persoane. Însă, pe la ora 12.00, oamenii care au venit să protesteze pentru drepturile lor au început deja să plece. La 12.30, din cei 500 câţi am fost, am rămas vreo 50 de persoane. Celorlalţi le-o fi fost cald şi au mers la o bere rece pe terasă”, ne spune, cu o ironie amară, Florin Matei.
„Când noi nu suntem solidari pentru cauza noastră, atunci așteptăm solidaritate din partea guvernanților sau a altor persoane?”, s-a întrebat retoric liderul sindical din Arad. Mai mult, mitingul poate intra în cartea celor total eșuate și din cauza a ceea ce s-a întâmplat în perioada de desfășurare. „Cei prezenți la protest au fost prea obosiți, probabil, să mai strige. Așa că a fost adusă o înregistrare în care se striga <Hoții, hoții> și <Afară, afară, cu FMI din țară>, înregistrare care a fost pusă la portavoce pentru a lăsa impresia că ceferiștii prezenți acolo strigă. De fapt, mergea înregistrarea”, ne mai spune, cu amărăciune în glas, Matei.
Ordonanță fără rost
Un subiect de discuție dezbătut la București s-a dorit a fi ordonanța 36 a Guvernului care se referă la măsurile de protecție socială a angajaților în cazul concedierilor colective. Această ordonanță vorbește despre salarii compensatorii pe o perioadă de până la 24 de luni de la încetarea contractului de muncă. Însă ordonanța nu trebuie neapărat luată în seamă și în cazul CFR Marfă.
„În contractul colectiv de muncă încheiat în anul 2012, la articolul 6 referitor la măsurile de protecție socială, este specificat clar faptul că, în cazul în care statul român devine acționar minoritar, concedierile colective se pot realiza doar cu acordarea salariilor compensatorii pe o durată de 24 de luni. Ordonanța Guvernului nu își are aplicabilitate și în cazul CFR Marfă. Însă cei de la Ministerul Finanțelor nu au vrut nicicum să înțeleagă acest lucru și au spus că legea bate contractul colectiv de muncă. Nu pot să înțeleg de ce o lege internă, cum este contractul colectiv, este anulată de o ordonanță”, a mai spus Florin Matei.Încă un protest
Ceferiștii au anunțat că vor organiza încă un protest amplu în această săptămână. Însă sindicatele arădene nu par că mai doresc să participe, după mitingul eșuat care a avut loc săptămâna trecută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!