Asset Portfolio Management – o companie din Baia Mare care se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate – şi-a anunţat intenţia de a elabora Planul Urbanistic Zonal „Zonă servicii și comerț, desființare construcții existente (fără valoare istorică) reabilitare construcție monument 320604-C1, construire parc retail cu amenajări aferente Intravilanul Municipiul Arad, Calea Aurel Vlaicu, Nr. 274, 274/A, 274/C”. Suprafaţa aferentă investiţiei depăşeşte cinci hectare: 52.907 metri pătraţi, mai exact, împărţiţi în 21 de parcele aflate în proprietatea a trei persoane fizice (Mihaela Mihăilă, Ioan-Viorel-Romeo Mihăilă şi soția Maria-Otilia Mihăilă) şi trei firme (SC Asset Portofolio Management SRL Baia Mare, SC Iovirom SRL Bucureşti şi SC Moara Vest SRL Arad). Terenul este amplasat vizavi de fostul mall Galleria, lângă fosta fabrică de spirt şi drojdie. În fapt, monumentul istoric la care se face referire în denumirea PUZ este tocmai fosta moară care a funcţionat pe lângă fabrică. Ei bine, investitorul doreşte ca clădirea morii să devină „ancora noului ansamblu în zona de servicii și comerț”. Practic, moara va fi transformată în hotel.
„Având în vedere valoarea istorică a monumentului amintit, adânc pecetluită în memoria colectivă a arădenilor, se propune consolidarea, reabilitarea și conversia Morii în imobil cu destinație spații pentru servicii în domeniul HoReCa de calitate și clasificare superioară, un sector prea puțin exploatat al industriei serviciilor de cazare și alimentare pe raza municipiului Arad” – detaliază Memoriul de prezentare a investiţiei.
Potrivit proiectantului general al lucrării – SC Pro Arhitectura SRL – propunerea de consolidare, reabilitare și conversie a Morii în imobil cu destinație spații pentru servicii în domeniul HoReCa de renume internațional recunoaște importanța rolului familiei Neuman în viața publică a Aradului, atât de pozitiv în evoluția și dezvoltarea orașului, privind aspecte ale vieții economice, sociale, culturale sau chiar sportive din perioada cuprinsă între mijlocul secolului XIX și până în zilele noastre.
Scurt istoric
„Întreprinderea fraților Neuman a pornit foarte modest, ca urmare a recunoașterii necesităților economice. Cei trei tineri fondaseră în 1851 o mică distilerie la marginea orașului, pe drumul care ducea la Pecica. Întreprinderea a confirmat foarte repede chiar și cele mai îndrăznețe vise ale celor trei frați. Numele Neuman începuse să devină cunoscut cu adevărat în Arad, după ce în doar câțiva ani mica distilerie se transformase într-o veritabilă fabrică. Fabrica a fost extinsă în 1862 adăugându-i-se și o moară cu aburi. La finele veacului XIX fabrica de spirtoase producea la mare capacitate, în timp ce moara cu aburi măcina 90 de mii de maje de grâu. În iunie 1948 fabrica textilă ITA, fabrica de spirt și drojdie Indagrara S.A. și moara au fost naționalizate, astfel că proprietarilor li s-a interzis pătrunderea în incinta fabricilor înființate și dezvoltate de aceștia. În anii socialismului s-au găsit oameni capabili să conducă atât moara, cât și fabrica de spirt și drojdie cu rezultate deseori notabile. Cu toate acestea, industrializarea forțată și lipsa retehnologizărilor au condus în timp la declinul Fabricii. Fabrica a ajuns astfel să vegeteze în deceniul premergător revoluției din decembrie 1989, astfel că în perioada privatizărilor din anii ‘90 fabrica a fost devalizată și, în parte, distrusă. Au fost modificate și recompartimentate spațiile interioare, amenajate inițial în vederea unei producții optime, iar atelierele și construcțiile interioare considerate de prisos au fost demolate” – se arată în Memoriul tehnic explicativ.
Şi parc de retail
„Schimbarea destinației existente din construcție moară în construcție cu funcțiunea încadrată în specificul funcțiunii de turism și anume hotel” reprezintă doar una din intervenţiile urbanistice pe amplasament. Celelalte planuri ale investitorului se referă la construirea unui nou corp de clădire în regim de înălțime P+1, desfășurat spre limita de proprietate nordică care va acomoda funcțiuni comerciale și servicii (alimentație publică) și spații aferente. „În proiectul propus, alături de ancora hotelieră de renume internațional, propus a fi utilizată în regim de înălțime P+4E+M, având suprafață construită desfășurată de cca 12.800 mp, și a unui retailer arhicunoscut, în suprafața construită de cca 2.300 mp, vor fi prezenti și alți operatori internaționali, cu o suprafață totală cumulată de aproximativ 30.000 mp” – se arată în Memoriu.
De asemenea, se va construi şi un restaurant de tip drive thru, vor fi amenajate parcări supraterane (aproximativ 400 de locuri), alei pietonale, alei de aprovizionare, spații verzi.
„Aceste lucrări vor gravita în jurul clădirii monument – Moara – iar toată amenajarea și construirea ansamblului va avea ca scop punerea în valoare prin proiect a acestui obiect” – reiterează documentul citat.
Accesul carosabil și pietonal în incintă se va putea face prin racordare la drumurile existente, direct din Calea Aurel Vlaicu. Se propune păstrarea accesului auto direct pentru aprovizionare din strada Calea Aurel Vlaicu şi se propune un acces secundar prin record în drumul de acces Aleea Jupiter. Se propune crearea a două accesuri pietonale de pe latura sudică.
„Curţi construcţii”
Potrivit documentaţiei tehnice, „incinta studiată reprezintă un teren intravilan împrejmuit, amplasată în frontul Calea Aurel Vlaicu, cu lățimea de cca 185 metri și adâncimea de cca 230 metri, și are o formă neregulată în plan. (…) În prezent incinta nu este liberă de construcții, terenurile care o compun având categoria de folosință curți construcții în intravilan. Construcțiile existente au preponderent destinația construcții industriale și edilitare și se identifică cu construcții din ansamblul fostei Fabrici de spirt și drojdie <Frații Neumann>” (între care şi clădirea morii-n.r.).
Consultare publică
Aşa cum aminteam, investitorul şi-a anunţat intenţia elaborării PUZ „Zonă servicii și comerț, desființare construcții existente (fără valoare istorică) reabilitare construcție monument 320604-C1, construire parc retail cu amenajări aferente Intravilanul Municipiul Arad, Calea Aurel Vlaicu, Nr. 274, 274/A, 274/C”. Documentaţia poate fi consultată la sediul Primăriei Municipiului Arad, Serviciul Dezvoltare Urbană şi Protejare Monumente, camera 49, până la 8 noiembrie 2023, în zilele lucrătoare, între orele 8.00 – 11.00. Observaţiile pot fi transmise în scris la sediul Primăriei Municipiului Arad, B-dul Revoluţiei, nr. 75, Serviciul Relaţii cu Publicul până la data de 8 noiembrie 2023.
Trimite articolul
Xsi cu fostul mall ce faceti?
-
poate ca vor face tot un hotel si restaurant etc
-
Nu fac nimic că ăla e proprietate privată. Dacă proprietarii vor să îl lase gol, îl vor lăsa gol.
Pentru cine atatea hoteluri ? Cred ca “hotel” este o forma de a masca viitorele cazari pt. muncitorii indieni si sri-lankeni !
-
Pentru cuurvele care stau la agatat peste drum
-
Da mai… ca trebuie mascata treaba sa nu protestezi tu ca de ce vin strainii sa iti fure locul de munca care nu il vrei.
Asa fac si cei din vest cand merg romanii acolo… Nu?
asta da privatizare!
la fel ca si Fabrica de spirt si drojdie, UTA, Tr Rosu , Tehnometalica , Fabrica de mobila (CPL) Strungul, Aradeanca , IMAIA, LIbertatea , Refacerea IMAIA si de altfel toata industria aradeana la fel si agrozootehnia aradeana : Serele gradiste toata cultura viticola din Valea Viilor , complexele agrozootehnice Mailat , Nadlac etc Bravo. ! A mai ramas ceva de distrus, pardon de privatizat? Poate palatul cultural teatrul de stat etc……………….!
-
era cazinou si palatul cultural daca nu se opuneau udmr isti ca e monument al lor
-
Palatul cultural nu e un monument udmr-ist..A fost construit prin conscripția publică.. adică arădenii au plătit pentru construcția lui.
-
Complex hotelier? Mda! exact ce ” lipsea ” Aradului care nu are destule hoteluri baruri si restaurante !
De ce in an preelectoral apar astfel de proiecte ? Nu este greu de ghicit !
Toti saracii comenteaza cu ce fac altii cu banii lor. Lasa-i tata sa faca hotel daca vor. E legal, sunt banii lor! Saracilor
-
da mă dar nu sa distrugi tot ce a fost bun.
-
Ce a fost “bun”? Ca in afara sa tina angajati si sa produca “pe foaie”, doar la propaganda erau bune majoritatea.
Nimeni nu ar inchide ceva ce poate fi mai profitabil decat fierul din cladire…
-
-
Da, dupa ei sa ramana mai bine in paragina, toaleta pentru boschetari…
Hmmmm…..S-au dus combinatiile cu alcoholul…American Trade….Ei detin aceasta constructie si terenul aferent de aproape 30 de ani,nu au batut un cui acolo,aproape ca se darama si HOP,fac hotel….E treaba lor ce fac pe banii lor,la o adica….Adevarul ca Aradul este un potential loc pentru numeroasele hoteluri si cazari…ce sa zic???Peste drum un hotel,la iesire altul,plus pensiunile din zona….Poate cumpara si Bidi(Baile Neuman) si fac un Aqua Park,Spa….Ar fi ceva…
Orice s-ar construi…decat ruinele care stau sa se prabuseasca,va fi mai bine si mai frumos.
-
ideea cu bai termale nu e gluma , sunt puturile de ape termale in subteran si niste bai moderne termale si medicale acoperite sau libere ar fi o idee geniala care asigura cazare si tratamente complexe.
-
Pai eu nici nu am scris in gluma!Ar fi ideal din punctul meu de vedere.
-
Cel puțin nu este lăsată clădirea să se dărâme!
Devalizarea post ’89 a fost facuta exact de catre aceleasi persoane. Din otelul inox al coloanei de rectificare + alte utilaje, a rezultat elicopter si ruine parasite.
Nu este adevarat ceea ce se spune in articol despre Indagrara! Conducatorii hoti si marsavi de dupa revolutie, au prabusit fabrica, permitand mafiei alcoolului (care le vira sume uriase) sa se dezvolte! Apoi , au asteptat ceva timp, cand, iata, au scimbat obiectul fabricii! Rusine conducatorilor din Arad ca au permis asa ceva!
Sunt Mitru Arădeanu . La anu dacă mă alegeți să fiu PRIMAUL ARADULUI vă promit că fac un tunel sub Mureș. De la Primărie până la Trei In Sule. Va fi lung și în lat. Și o fac fără multe zâzanii. Pe Mihaelaotiliamaria o rezolv, le știu din grădiniță. Cunosc bine secretara de la SRLSCPUZSDUPM. Bag în ea jumate de țuică și într-o noapte o am …. aprobarea. Dacă e nevoie mă ajută și Baronul Neuman. Zilnic dau câte un os cățelușului cu care se plimbă la Bidi.
Mai bine ajutați-mă pe mine decât niște moți cu păr pe talpă din Baia Mare
Shabat shalom va așteptăm la Moneasa buteni
Intre timp fostul mall Galeria se imburda
Sa lasam reclamele. Poate nu spune cineva daca s-a facut si de catre cine expertizarea cladirii. Care este clasa de incadrare seismica?
:”” industrializarea forțată și lipsa retehnologizărilor au condus în timp la declinul Fabricii”:”, “:” în perioada privatizărilor din anii ‘90 fabrica a fost devalizată și, în parte, distrusă. “:”. Fabrica a fost un GHIMPE pentru ceilalți producători în special cel din haustria ” kaiser” care au pus pe butuci acea fabrica. Asta este și intenția asa numitei ” asociația-ue” de a distruge industria din tarile din est pentru a importa totul din vest. Tot mai rău va fi în aceasta asociație.