ARAD. Căprioare şi alte animale sălbatice sunt ucise pe câmpuri de otrăvuri împrăştiate fără discernământ, de agricultori, dar autorităţile par incapabile să oprească masacrul. Până în prezent, nimeni nu a răspuns penal, deşi otrăvurile au făcut victime în mai mulţi ani. Ultimul caz de mare amploare a fost înregistrat în luna martie 2019, iar de atunci nu pare că s-a avansat prea mult cu cercetările. În ritmul în care au loc, nu este exclus să asistăm la o nouă clasare, după modelul „Moartea căprioarelor I”, dosarul din 2012, an în care peste 230 de căprioare au fost găsite moarte.
Analizele confirmă otrăvirea
În urmă cu nouă luni, în zona Pecica – Peregu Mare au fost găsite câteva cadavre de căprioare, iar după câteva zile numărul acestora a ajuns la aproximativ 40. Alte zeci de animale sălbatice au murit otrăvite, cum ar fi fazani, cocoşi, coţofane, ulii sau iepuri. Toate aceste animale au murit din cauza unor substanţe toxice împrăştiate pe câmpuri de către agricultori. Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, ne-a confirmat acest lucru: „În urma analizelor toxicologice efectuate la laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Timiş, din Timişoara, s-a constatat că decesul animalelor a fost cauzat de otrăvuri folosite pentru combaterea rozătoarelor, respectiv raticide”.
Doar amenzi
Singurele sancţiuni aplicate până în prezent agicultorilor sunt cele de la Garda de Mediu Arad. Comisarii au găsit pe terenurile agricole produse chimice de culoare albastră aplicate direct pe sol. Asta deşi, conform reglementărilor, otrava pentru combaterea rozătoarelor trebuie introdusă în galeriile de şoareci şi şobolani, nu împrăştiată pe câmpuri.
Garda de Mediu a identificat, la vremea respectivă, societăţile agricole care administrează acele terenuri şi au aplicat amenzi însumând 70.000 de lei.
În cercetare
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad ne-au declarat că dosarul de braconaj înregistrat de procurori este încă în lucru. Deocamdată, cercetările se fac in rem, cu privire la faptă, nu la persoane. Şi asta pentru că nu au fost terminate cercetările nici măcar la nivelul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. Aici, cercetările se fac cu privire la două societăţi comerciale care ar fi responsabile de răspândirea substanţelor toxice. Deocamdată, autorităţile nu au dat publicităţii numele firmelor respective, invocând faptul că dosarele sunt în lucru.
Caseta
Caz clasat
La începutul anului 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au clasat, după trei ani de cercetări, răsunătorul caz a celor peste 230 de căprioare găsite moarte în mai multe zone, cum ar fi Nădab şi Dorobanţi, în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012. Motivul? Nu s-au întrunit elementele comiterii infracțiunii de braconaj, pentru care se efectuaseră cercetări – anunţau procurorii. Deşi au fost vehiculate numele unor cunoscuţi oameni de afaceri, care gestionează terenurile otrăvite, în cele din urmă nimeni nu a fost tras la răspundere. Iar istoria s-ar putea repeta la nesfârşit.
Trimite articolul
XToti sunt pe o mana.Procurori , politisti , bussiness-mani.
-
Asta e #RomâniaNormală !
Sunteti niste criminali ordinari jeguri de oameni sa dea dumnezeu sa muriti in chinuri gunoaielor