Reprezentanții fondurilor de vânătoare din județul Arad pe care au fost găsite până acum 84 de căprioare otrăvite estimează pagubele la peste 250.000 de euro. Cele mai multe cadavre, și anume 73, au fost găsite pe terenurile agricole din zona localității Nădab, iar alte 11 în zona localității Dorobanți. Reprezentanţii Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Crişana, care gestionează fondul de vânătoare de la Nădab, spun că efectivul de căprioare a fost distrus în cea mai mare parte, estimându-se că în zonă mai trăiesc câteva exemplare. „Un exemplar de femelă ar fi costat 2.000 de euro, iar unul de mascul putea fi valorificat la 5.000 de euro. Se adaugă cheltuielile pe care le avem cu analizele făcute pe cadavre şi cu incinerarea acestora”, a declarat Petrică Horga, vicepreședintele AVP Crișana.
Analize la București
Rezultatul analizelor de laborator au indicat că animalele au ingerat o substanță folosită la combaterea dăunătorilor, în special a rozătoarelor, iar această substanță se găsește în cel puțin 30 de produse comercializate în România și folosite în agricultură împotriva dăunătorilor.
„Serviciul nostru nu are competența de a sancționa producătorul agricol care a folosit în exces substanța, urmând ca ancheta pentru stabilirea vinovaților să fie continuată de Poliție. Rezultatul analizelor va fi trimis mai departe la laboratorul din Bucureşti, unde sperăm să identificăm exact produsul folosit”, a declarat Gheorghe Ban, șeful DSVSA Arad.
Doar cu plângere
Terenurile agricole pe care au fost descoperite căprioarele moarte sunt ale unor localnici din Nădab. „Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetaţi penal pentru distrugere dacă proprietarii fondurilor de vânătoare afectate vor depune plângeri”, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!