Timpul se scurge, iar cele aproximativ șase luni rămase până la Ziua Națională par insuficiente pentru ca Monumentul Marii Uniri să fie adus și amplasat în Arad. Nu s-a reușit asta în șase ani, pentru că lucrarea de artă ar fi trebuit să fie dezvelită în 1 decembrie 2012.
În urmă cu o lună, Consiliul Local Municipal Arad a aprobat noul amplasament pentru monument, după ce s-a renunțat la varianta instalării pe Lacul Pădurice. Monumentul va fi tot în zonă, dar mai aproape de sediul Consiliului Județean, pe locul unei clădiri care aparține filialei Uniunii Artiștilor Plastici.
Clădirea trebuie demolată pentru ca amplasamentul să poată fi transferat de municipalitate Ministerului Culturii, care a comandat și plătit zece milioane de lei pentru monument. Numai că pe „șantier” nu se vede încă nicio mișcare, la o lună de la decizia Consiliului Local Municipal. Clădirea artiștilor este tot acolo și nici muncitori gata de lucru nu pot fi văzuți.
Contactat de Jurnal Arădean/Aradon, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad, Dumitru Șerban, ne-a declarat că vor mai trece câteva săptămâni până când imobilul va fi pus la pământ, iar locul va fi curățat.
„În această perioadă mutăm lucrările de artă care se mai află în clădire cu ajutorul celor de la Recons. Am stabilit să le punem la ei într-un depozit, pentru că noul nostru sediu nu este încă finalizat și nu avem spațiu. Imediat ce evacuarea clădirii va fi încheiată, firma de construcții care lucrează la noul nostru sediu va executa demolarea, fără costuri suplimentare pentru noi”, ne-a spus Dumitru Șerban.
Autorizația de demolare a fost eliberată, fapt confirmat de viceprimarul Călin Bibarț, care este însă sceptic cu privire la capacitatea Ministerului Culturii de a amplasa la timp monumentul.
”Am îndoieli că ministerul va fi în stare să aducă și să monteze monumentul în timpul rămas, dacă nu a făcut asta atâția ani din cauza litigiilor cu sculptorul. Eu cred că Aradul își va face treaba, va preda terenul ministerului, care va trebui să construiască fundația și să instaleze piesele lucrării. Ulterior, noi vom amenaja piața respectivă, dar nu putem face asta decât după ce monumentul va fi pus acolo”, a spus Bibarț.
Obligat de instanță
Sculptorul brașovean Florin Codre (acum în vârstă de 75 de ani) a câștigat, în 2007, concursul organizat de Ministerul Culturii pentru amplasarea în centrul Aradului a unui monument dedicat Marii Uniri. Lucrarea artistică trebuia dezvelită de Ziua Națională în 2012, dar sculptorul nu a adus-o la timp din China, unde a realizat-o. Astfel, în 2013, Ministerul Culturii l-a chemat în instanță, iar în toamna anului 2015, Tribunalul București l-a obligat să transporte la Arad monumentul pe propria cheltuială, după ce artistul ceruse ca autoritățile să suporte aceste costuri.
”Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată MONUMENTUL MARII UNIRI DE LA 1918 în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007”, se arată în soluția Tribunalului.
Degeaba însă, pentru că artistul a căutat tot felul de motive pentru a nu aduce piesele la Arad, invocând ba că este grav bolnav, ba că nu mai are bani, ba că nu poate colabora cu autoritățile locale sau centrale, care l-ar sabota. A dat vina și pe… unguri, care s-ar împotrivi amplasării monumentului și ar fi influențat autoritățile să-i pună piedici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!