33 de concerte cu participarea a 52 de muzicieni – acesta este bilanţul rapid al celor doi ani în care ICR Budapesta promovează jazzul românesc în Ungaria. În 27 februarie 2009 sub genericul Locomotiva Jazz cu vagoane din România, Ungaria şi Slovacia, când pentru prima dată s-au întâlnit pe scena sălii KULTEA a Muzeului Comerţului şi Turismului Maghiar din Budapesta Pedro Negrescu la contrabas, István Gyárfás la chitară şi Balázs Cseh la percuţie alături de Stano Paluch la vioară, nimeni nu credea că acest proiect va avea o astfel de longevitate.
La început se „circula” doar cu viteza unei locomotive cu aburi, deoarece greutăţile organizatorice, „cuplarea” vagoanelor a fost destul de greoaie. „Mecanicul” István Gyárfás, un muzician apreciat atât în Ungaria cât şi în România fiindcă mulţi ani a cântat alături de Bega Blues Band din Timişoara, a reuşit de fiecare dată să găsească partenerii potriviţi din ţara gazdă pentru jazzmani din România, care până la acea vreme erau mai puţin cunoscuţi în Ungaria.
La sfârşitul fiecărei luni se forma „garnitura” care pornea vineri din „gara” KULTEA şi poposea sâmbătă în Seghedin la Grand Cafe & Cinema. Două concerte consecutive pe lună cu aceeaşi formulă. Astfel 27 de muzicieni români au avut ocazia să călătorească cu Locomotiva Jazz dintre care Jancy Korossy (SUA), Mihai Farcaş şi Arthur Balogh (Germania), Eugen Gondi (Olanda) au reprezentat diaspora română din Occident.
Cu timpul însă Locomotiva a luat elan, organizatorii fiind nevoiţi să schimbe pe parcurs „combustibilul” : în loc de cărbuni motorină. Acum garnitura este tractată de o locomotivă Diesel mai puternică şi speră să ajungă la performanţa trenurilor super rapide TGV sau ICE. La vagoanele româneşti de fiecare dată au fost ataşate şi vagoane din Ungaria, în compartimentele cărora au călătorit pe parcursul celor doi ani 21 de instrumentişti budapestani extrem de deschişi la acest gen de colaborare. Cele 2-3 ore de repetiţii dinaintea concertelor au fost suficiente pentru ca aceşti muzicieni să se înţeleagă atât muzical cât şi uman, devenind prieteni.
La cele 17 concerte care au avut loc în capitala maghiară şi cele 15 de la Seghedin s-a format un public fidel al acestui proiect. În 2010 când Pécs a devenit Capitala culturală a Europei, Locomotiva Jazz a poposit şi aici. În afară de Institutul Slovac din Budapesta, au mai colaborat şi Institutul Danez (Christina von Bülow – saxofon), precum şi Institutul Estonian (Riovo Tafenau – saxofon), dar s-a ataşat şi un vagon din Marea Britanie (Robin Hilary Ashe-Roy – flaut).
Canalul muzical Bartók al Radiodifuziunii Maghiare a solicitat în iunie 2009 să înregistreze concertul marelui pianist Jancy Korossy, mai apoi „gala chitarelor” cu Sorin Romanescu, Alex Man, Gábor Juhász şi István Gyárfás care s-a întrunit pentru a marca cei doi ani de Locomotivă Jazz. Publicul însă a mai avut parte şi de o altă surpriză înaintea acestui concert inedit: Marius Giura organizatorul Gărâna Jazz Festival a prezentat publicului din Budapesta şi celui din Seghedin un scurtmetraj cu cele mai inedite momente ale acestui Woodstock al jazzului românesc din munţii Banatului, unde de peste 14 ani pe lângă cele româneşti apar şi nume marcante ale jazzului mondial.
Locomotiva Jazz începe să reprezinte o marcă de succes şi să-şi croiască drum prin România. Formula Lucian Nagy – saxofon, Dan Mitrofan – chitară, Csaba Pusztai – tobe, Laszló Studnitzky – bas respectiv Radu Pieloiu – tobe Csaba Santa – bas, Zoltán Zana – saxofon şi Zsolt Bende – chitară au avut mai multe concerte în România.
La fiecare aniversare a Locomotivei, ICR Budapesta marchează momentul cu ceva deosebit. Astfel expoziţia de afişe RoJazz a criticului Alexandru Şipa a încântat ochii publicului budapestan la prima aniversare. În urmă cu câteva săptămâni, trioul Teodora Enache – voce, István Gyárfás – chitară, Berkes Balázs – contrabas, prezentau la Bucureşti şi Ploieşti discul A child was born, rod al concertelor Locomotivei Jazz din 26-27 februarie 2010 din Ungaria. Discul a fost înregistrat în vara anului trecut la Cluj. După succesul quartetului de chitare din 25-26 februarie din acest an, muzicienii au hotărât să prezinte şi publicului bucureştean acest proiect inedit.
Se poate spune că Locomotiva Jazz este pe cale de a deveni cursa preferată a jazzmanilor europeni: Uniunea Europeană a Institutelor Culturale – EUNIC a inclus în programul EUNIC DAY, organizat în 2 aprilie la Budapesta, un concert european al Locomotivei Jazz cu participarea unor muzicieni din şapte ţări: Polonia, Danemarca, Estonia, Slovacia, Olanda, România, Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!