ARAD. Mai multe cartiere, mai multe propuneri de reamenajare urbanistică. Toate au, însă, ceva în comun: jos cu garajele!
S-a finalizat Studiul de Fezabilitate al proiectului „Regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad”. Primarul Gheorghe Falcă a prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă planurile detaliate pentru fiecare cartier în parte, noutăţile din proiect şi sursele de finanţare. Ce-i drept, termenul de finalizare a lucrărilor este destul de înaintat (2020), dar, ţinând cont de faptul că suma necesară schimbării totale a aspectului cartierelor depăşeşte 22 de milioane de euro, iar suprafaţa luată în considerare este extrem de mare, şantierele se vor deschide pe diferite zone şi în timp.
„Proiectul vizează îmbunătăţirea cadrului de viaţă în municipiul Arad, prin redefinirea şi modernizarea spaţiilor existente – spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, amenajarea spaţiilor necesare pentru oprirea şi parcarea auto, precum şi întreţinerea drumurilor”, a subliniat Gheorghe Falcă.
”Ne-a interesat accesul în toate zonele vizate, spaţii verzi, locuri de joacă, trotuare, carosabil, iluminat, parcări. Venim şi cu noutăţi, în ceea ce priveşte parcările colective. Sunt prevăzute parcări colective etajate de tip Fast Park- construcţii pe structură metalică modulară pe 1 sau 2 nivele, care pot fi extinse foarte simplu”, a declarat Gheorghe Falcă.
Studiul de fezabilitate cuprinde soluţii de amenajare detaliate pentru fiacare cartier. Cert este că Aurel Vlaicu va rămâne, din nefericire, cartierul cu cele mai puţine spaţii verzi. Aici nu s-au putut identifica spaţii decât două – unde se vor reamenaja nişte parcuri, mici. Cele mai „verzi” cartiere vor fi Micălaca şi Alfa, unde sunt cele mai multe zone verzi şi posibilităţi de extindere a acestora. Se vor amenaja în toate cartierele perdele de vegetaţie şi de arbori.
Credit BERD
Odată cu finalizarea studiului de fezabilitate, pasul următor este identificarea sumelor necesare pentru executarea lucrărilor. De această dată, primarul a vorbit de un nou credit BERD.
„Estimăm un necesar de 22 milioane euro. Circa 10 milioane vor proveni dintr-un credit BERD, probabil, pe care îl vom accesa în primăvara anului 2015, şi din bugetul local. Alte 10 milioane euro vor fi fonduri europene”, a subliniat primarul, estimând că primele lucrări vor demara în jumătate din cartierele incluse în proiect, în toamna anului 2015. Cert este că în 2020 totul ar trebui să fie gata.
Parcări supraetajate
În planurile prezentate joi de edilul local, parcările etajate ar putea fi amplasate în toate cartierele oraşului. Ele sunt o soluţie mai economică decât parcările supraetajate construite cu soluţii clasice, cu structură de beton şi zidărie. Şi prezintă, în plus, avantajul că aspectul urbanistic se poate personaliza pentru fiecare amplasament. Concret, parcările sunt alcătuite din plăci independente din tablă şi beton având un sistem integrat de drenaj al apelor rezultate din spălare. Este prevăzută cu toate dispozitivele necesare (iluminat, semnalizare rutieră etc.).
Citiți principiile noastre de moderare aici!