Stadionul UTA este adus din nou în faţa consilierilor locali municipali. Aleşii au fost convocaţi, vineri, 29 noiembrie, într-o şedinţă extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi: proiect de hotărâre privind aprobarea refacerii documentației tehnico-economice – studiu de fezabilitate – și reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „Mărirea capacității peluzelor Stadionului UTA, modificări și completări”.
Practic, CLM are sarcina de a vota această documentaţie, dar şi aprobarea finanțării restului de executat în valoare de 21.050.971 lei inclusiv TVA, din care C+M, 14.832.804 lei inclusiv TVA, pentru obiectivul de investiție aferent noului studiu de fezabilitate. Finanțarea obiectivului de investiție ar urma să fie asigurată din fonduri ale bugetului general al municipiului Arad.
Argumentaţie
„Studiul de fezabilitate vizează refuncționalizarea stadionului de fotbal, în condițiile impuse de desfășurarea meciurilor interne cât și cele europene, reprezintă un obiectiv atât pentru autoritățile publice, cât și pentru locuitorii Municipiului Arad, dar și ai județului, având în vedere tradiția îndelungată a acestui sport în această zonă. Obiectivul proiectului este realizarea unui stadion de fotbal nou care să asigure toate condițiile necesare desfășurării meciurilor de fotbal, atât pe plan intern (în cadrul ligilor interne de fotbal), cât și a celor internaționale (la nivelul echipelor de club sau chiar echipei naționale). Necesitatea investiţiei rezultă și din lipsa unui stadion de fotbal care să asigure respectarea integrală a condițiilor impuse de standardul UEFA categoria 4 cu privire la omologarea stadioanelor pentru disputarea meciurilor naționale și internaționale de fotbal, televizate, în scopul redării atractivității acestuia atât pentru cetăţenii săi, cât şi pentru dezvoltarea capacităților sportive ale municipiului. Luând în considerare evoluția investiției din punct de vedere al proiectării și execuției lucrărilor derulate în perioada 2014-2019, influențată de adaptări și modificări ale proiectului tehnic din motive neprevăzute și imprevizibile, a apărut necesitatea actualizării Studiului de Fezabilitate inițial (2009), care să cuprindă toate aceste modificări, față de care investiția nu ar putea fi finalizată în vederea punerii în funcțiune și omologării, conform cerințelor UEFA. În acest sens s-au identificat modificări de soluții datorate necesității respectării normelor din România în paralel cu Normele UEFA pentru certificarea ulterioară stadionului” – arată primarul Călin Bibarţ în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre.
Modificările
Soluția inițială a fost regândită astfel încât să fie construite și tribune noi Tribuna 1 și Tribuna 2, astfel încât să se asigure o cursivitate atât vizuală, cât mai ales funcțională în ceea ce privește spațiile necesare pentru spectatori și sportivi, accese pentru evacuări a publicului, cu separare eficientă între public, galerie-gazde, galerie-oaspeți, sportivi, oficialități și mass-media astfel: *acces sportivi și oficialități din Calea Aurel Vlaicu și ieșire în strada Frații Neumann; *acces public și galerie-gazde pentru Peluza Nord și Tribuna 2 din vecinătatea Peluzei Nord și a celor două străzi secundare unde se regăsesc și o parte din parcajele pentru public; *acces public și galerie oaspeți dinspre str. Calea Aurel Vlaicu; *acces pompieri, securitate, salvare pe latura de nord.
În ceea ce privește spațiile necesare s-au propus următoarele: *s-au proiectat 4 vestiare; *s-au adăugat spaţiile necesare conform categoriei şi reglementările care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial; *locaţia proiectată a hotelului, Sub Peluza Sud, nu era satisfăcătoare din punct de vedere al orientării şi al fluxurilor, motiv pentru care a fost relocat în clădirea aferentă Tribunei Oficiale; *s-a mărit suprafaţa gradenelor, din cauza distanţei dintre scaunele spectatorilor, astfel încât spațiul alocat unui loc s-a mărit de la 45 cm la 50 de cm, conform normelor româneşti; *totodată, la Tribuna Oficială, locurile destinate oficialilor aveau aceleaşi dimensiuni ca scaunele destinate publicului general, lucru neacceptat de UEFA. Scaunele respective au dimensiuni mai mari, motiv pentru care a fost necesară proiectarea unor spații mărite pentru scaune și implicit pentru culoare, astfel determinând o lățime mai mare a gradenelor din zona VIP de la 80 cm lăţime la 110 cm conform normelor UEFA.
Reconfigurarea stadionului a determinat, implicit, modificări ale construcţiei celor patru corpuri PN, PS, T1, T2, atât a spaţiilor auxiliare, cât şi a gradenelor, fapt ce a determinat modificarea cantităţilor aferente fiecărei categorii de lucrări: rezistență arhitectură, utilităţi, instalații electrice și curenți slabi, instalații sanitare, instalații încălzire, instalații ventilare precum şi a amenajării platformelor de acces şi evacuare. Această nouă soluție a determinat modificarea cantităților de lucrări inițiale.
Norme ISU
Condițiile impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au condus la o parte din modificările de soluţii privind stadionul.
„Având în vedere ca normele privind securitatea la incendiu s-au modificat pe perioada implementării proiectului, au fost necesare lucrări suplimentare privind rețeaua de incendiu, precum şi dotarea spaţiilor interioare în ceea ce privește hidranții interiori. De asemenea, s-au creat spaţii suplimentare în ceea ce privește accesul și evacuarea deoarece au fost calculate eronat, ele nefiind conforme cu cerințele solicitate în cadrul normativ P118-1999 Normativ de siguranța la incendiu (erau mai înguste)” – arată reprezentanţii Primăriei.
„Spaţiu tampon”
Potrivit municipalităţii, noile modificări permit tronsonarea mai facilă a stadionului pe tipuri de de spectatori. Astfel, pe tribuna 1 vor fi amplasate locurile pentru VIP, spectatori standard si mass-media, pe Tribuna 2 vor fi spectatori standard, pe Peluza Nord spectatori standard + galeria gazde, pe Peluza Sud vor fi spectatori standard + galeria oaspeti; în acest fel, se va segrega stadionul în funcție de spectatori, iar oaspeții vor sta în partea opusă galeriei gazde pentru a preveni incidentele. În zona oaspeţilor, față de împrejmuirea necesară, se va păstra câte un sector de partea în care nu se vând bilete, fiind zona pentru stewarzi și oameni de ordine. Astfel se va asigura un spațiu tampon cerut în competițiile UEFA si de FRF de responsabili cu siguranța spectatorilor.”
Pentru transmisii TV
Instalația de televiziune va permite transmiterea video si audio de către televiziunile naționale și internaționale a jocurilor și/sau întrecerilor sportive, interviurilor și a conferințelor. Se vor amplasa camere de luat vederi la nivelul terenului, în tribune, peluze în zona de luat interviuri după meci și în sălile de conferințe. Se vor respecta cerințele UEFA si FRF pentru stabilirea poziției camerelor prin amenajarea platformelor metalice. Se va asigura pentru sala de conferințe o platformă pentru amplasarea camerelor video. Stadionul va fi dotat cu o zona pentru camerele de reportaj situată în exteriorul stadionului. Pentru aceasta zona se va asigura alimentarea cu energie electrică și rețea de transmisii TV. Pentru transmisia TV în zona carelor se va prevedea un tablou Wallbox principal de la care vor pleca conexiuni pe fibră optică pe fiecare camera din interiorul stadionului. Astfel se va realiza o pre-cablare pe fibră optică pentru întreg sistemul de transmisie TV, realizându-se conexiuni cu toate camerele de transmisie eveniment sportiv enumerate mai sus cu studiourile TV, sala de conferință si zonele de interviuri.
Avantaje
„Prin realizarea acestor modificări faţă de proiectul iniţial s-au îndeplinit cerinţele de calitate privind: *condiţiile generale de vizibilitate; *cerinţele funcţionale prevăzute în <Normativul privind proiectarea terenurilor sportive şi stadioanelor (unitatea funcţională de bază) din punct de vedere al cerinţelor Legii 10/1995, indicativ NP 066 – 02>; *cerinţele conform UEFA GUIDE TO QUALITY STADIUMS” – susţin reprezentanţii Primăriei.
Stadionul, în cifre
Iată care sunt caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate refăcut:
53.060.551 lei este valoarea totală a investiției, cu TVA
21.050.971 lei este valoarea investiției – rest de executat, cu TVA
11.700 e numărul de locuri de pe stadion
106 e numărul de locuri alocate persoanelor cu dizabilități
8.605,04 mp reprezintă aria construită
14.808 mp e aria construită desfășurată
13.365 mp e aria utilă
18.293 mc reprezintă volumul spațiilor închise
42 luni e durata de realizare a investiției
Trimite articolul
Xnu prea inteleg, deci va fi gata stadionul peste alti 3 ani si jumatate, desi trebuia sa fie gata de… multi ani, si se mai adauga un mizilic de 4 milioane de euro, ca au descoperit ca ce s-a facut pana acum nu era chiar ce trebuia? aceeasi firma va fi mesterul Manole si acuma? de ce nu-l demoleaza, sa o ia de la capat?
aiurea, asta este discriminare ! adica pentru cateva mii de fani se vaduvesc alte cateva zeci de mii de alte investitii !
este si vreun capitol bugerar pt lucru de mantuiala, pentru prostie, pentru amanare, pentru spaga? este ceva alocat? sau va fi alta alocare?
dar bani pentru cele 6000 locuri lipsa din proiectul initial bugetat in buzunarul cui sunt? sa va fie rusine celor implicati in special ghita si pupincuristilor sa-i
Asistam la un exemplu clar de furt de bani.
1. Se liciteaza un proiect de stadion care nu corespunde si nu se omologheaza decat pentru meciurile interne cel mult, subevaluat doar ca sa castige firma agreata de partid
2. Se schimba pe parcurs peoiectul si se subventioneaza cu sume exorbitante pentru a ajunge “la standarde” si pentru a compensa subevaluarea plus cota de partid.
Multumim din suflet conducerii liberale!
Se vede treaba ca nu am trimis degeaba pe ilustrul demolator al Aradului in Parlamentul European,a deprins repede obiceiurile vestice cum se pot fura bani cu acte in regula,dintr-o intorsatura de condei;de fapt este un obicei invatat de la psdisti,caci liberalii sunt de fapt aripa noua a psdeului,nimic altceva.
si in continuare se continua jaful. daca si merkel va fi presedinte tot asa vom continua
11700, de aici se scade sectorul oaspeților (5%), zona tampon, o sa avem un stadion de 10 mii de locuri. Se construiește de 5 ani și durează încă 2! Echipa e pe primul loc cu cele mai mari șanse la promovare (mulțumim Balint și Apostu!), unde jucăm la anul? Pe sintetic nu e voie in Liga I, jucam la cj? Tm? Oradea? Sa vă crape obrazul de rușine nesimțiților de la PNL Arad! PNL Arad rușinea țării! De la falcă te aștepți la orice, e ar ca urăște acest club, dar de la Bibart, Balcea parcă aveam ceva așteptări fiind arădeni! Se pare ca sunt la fel, rușine! Cât sa mai suportăm umilința și bătaia asta de joc? Se alocă milioane de euro pentru un stadion mic care se tot construiește de 5 ani si nu se mai finalizează! Acum iar sifonează bani, e nevoie pentru campania electorală pentru locale. De ce la prima licitație, de acum o lună, nu s a prezentat nimeni? Ăștia sunt înțeleși cu toate firmele mari din Arad și au așteptat sa mărească bugetul alocat. Urmează o nouă licitație și ne mint cu termenul de finalizare aprilie 2020, e imposibil sa fie finalizat până atunci! Probabil o sa fie inaugurat fără sa fie finalizat complet, un lucru românesc făcut sa închidă gura oamenilor! Gazonul e finalizat, peluzele și T2 sunt aproape gata, deci merge o inaugurare parțială înainte de alegeri și bineînțeles aruncat vina pe CNI! Rușine, rușine, nu va gândiți ca echipa e pe primul loc?
Bâlcea, te dai mare utist! Rușine!
mai sunt multi banii de luat de la fraieri
astia sunt ca tiganii cu cetarnele , se apuca de facut pe un pret modic
iar daca nu esti atent i-ti demonteaza si tiglele de pe casa
de ajungi sa platesti cat nu face toata casa
Haide UTA !!!
sper sa nu vina nici un politician la inaugurarea stadionului
Inițial proiectul prevedea aprox 18 000 de locuri
DE atunci numărul locurilor a tot scăzut până la ridicolă cifră de 11700,dar costurile au tot crescut.Chiar nu se autosesizeaxa nici o instituție a statului sa verifice ce se intampla cu acesti bani ? RUSINE!
Frate , da nu le mai trec fazele astea cu studiile de fezabilitate !
Pita si circ, bine ca la boli onfectioase nu investiti mikioanez acolo pot sa te manance viermii , investim in huliganism, bravo!
Astia chiar ne cred prosti???? Cum adica, firma care a contractat lucrarea A SEMNAT ca indeplineste toate conditiile trecute in contract (logic, altfel nu castiga licitatia). Nu numai ca a lungiiiiiiit la infinit predarea lucrarii catre proprietar (Primaria in cazul asta) dar a si facut modificari majore printre care reducerea numarului de locuri, acoperisul si cine mai stie ce alte lucruri de mantuiala a facut, toate astea sub ochii primarului si a arhitectului municipalitatii care trebuia SA CONTROLEZE STADIUL SI CALITATEA LUCRARILOR, PAS CU PAS!
In occident, patronul firmei era arestat ptr inselaciune si primea amenzi drastice ptr intarzaierea predarii lucrarii catre proprietar. Puscarie facea ptr ca a incalcat regulile si a modificat planul lucrarii ceea ce, ptr mine se cheama FURT, furt de milioane de Euro…. Nr de locuri, acoperisul si acum, trebuiesc alte milioane ptr finalizarea stadionuli. CHIAR NU RADPUNDE NIMENI?
Avem Consiliu Județean si Primărie mână în mână, fură de nu putem noi câra. Peneleul arădean este capabil de o bataie de joc nemărginită față de cetațenii județului. ne scufundăm în mocirla voastră nemernicilor. Să folosiți banii pe care ii furați pentru tratamente la oncologie
suntem zero.
belgrad – sala sport acoperita 25.000 locuri !
noi…. asa cum se vede !!! nimeni !!!
si ne tot mintim ca existam….
Nu uitati la locale sa votati, bineinteles, tot penelii. Nicio diferenta intre dragnea/teleorman si falconetti/arad.
Eram sigur că vor cere alocarea altor bani, căpcăunii ăștia,iar pirați galbeni….. portocalii vor fi de acord, ăsta e interesul,finalizarea stadionului mai vedem poate peste 2,3 ani
PNL Arad apare, in tot ce inseamna proiecte de dezvoltare, ca o gasca de infractori. Aceleasi firme, aceiasi oameni fara merite esuati in politica, aceasi conducatori tip pantofar ca in 89, condusi de un inginer mediocru sosit in arad cu o perecehe de blugi si o geaca de piele second hand. Cautati pe google si veti vedea imaginea parvenitului ranchiunos ajuns europarlamentar care a distrus spiritul unui oras. Ce mai ramane? Mai ramane sansa unor alegeri locale in care pe toti cei care se regasesc mai sus sa ii facem istorie. Istoria gunoiului urban. Si, in cazul lor, spre deosebire de reciclare, gunoiul nu merita alta sansa. Vai de tine, Arad!
LUCRARI ALE IMPARATULUI, ACEEASI RETETA!!
SA SCAPAM SI DE UMBRA FALCOSULUI DIN ARAD.
doar atunci vom progresa!!
Numai cu atât se suplimentează ??????….. asta doar în prima fază, sper !!! Nu fiți neserioși, ….ori ne furăm căciula, ori ne lăsăm păgubași, nu umblați cu jumătăți de măsură, dacă-i bal……bal să fie…… vă doresc multe succesuri, domnilor pedelițti de la cja !!!!!!!!!!!!!!
PNL in frunte cu mafia Falca – Bibart ii fura pe aradeni mai rau ca PSD tara !! Unde e DNA in aceasta privinta ???
Mai prostilor de aradeni,votati in continuare pnl,ca noi va ridicam nivelul de trai;nu ati inteles ca in anul viitor urmeaza alegeri,ce naiba ! Voi cum credeti ca se cistiga prostia alegatorului,spre binele alesului ? Cu bani,evident,si banii astia vin din cer ? Nu,ei vin prin smenuiala parandaratului,cind firmele noastre ne dau spaga pentru lucrarile date lor.Ce draq,pe ce lume traiti ? fai ca vam pupat,plec la lucru,adica la ridicat mana in Ioropa.
Cine a aprobat acest proiect nu s-a gandit de la inceput ca nu e conform standardelor UEFA? Felicitari d-lor Falca,Bilcea.Cionca si probabil au avut si aprobarea d-nei Geanina.
Sa-l vindem la fier vechi, sa iesim din iarna.
42 luni e durata de realizare a investiției
Bravo ma deci inca 3 ani si 6 luni in plus rezulta 10 ani de constructie pentru un stadion din banii aradenilor.
Toate stadioanele din tara se construiesc din bani publici: ucluj, craiova, pandurii, steaua, rapid, etc.
Din 17.500 locuri s-a ajuns la 11.700, probabil dupa ultimele 4,5 milioane euro alocati pentru siguranta galeriei oaspetilor vor mai ramane 8.500 de locuri.
Locuri de parcare auto ? De la început ați plecat cu stângul !!! Mai puteți minți acest oraș cu eforturile voastre ce faceți pentru cetățean ? Nu vă satură Dumnezeu!
Peste 1300€/mp costa investiția ! Pe bune?
Daca echipa nu era pe primul loc… S-au gindit decidentii ca daca intra echipa in prima liga si nu are stadion vor fi alergati de suporteri pe strada. Frica pazeste pepenii!)))))))))))))))))
România! Țara lucrului bine facut!
Așa mă apuca niște nervi când citesc astfel de lucruri! Unde ești tu Țepeș doamne ?!?!?