În urma acțiunilor de patrulare întreprinse de polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului, au fost identificate situații în care nu este menținută curățenia la platformele gospodărești sau în zonele de amplasare a containerelor pentru colectarea deșeurilor menajere, acestea fiind depozitate direct pe sol. „Cauzele sunt nerespectarea obligațiilor legale de către operatorul serviciului de salubrizare delegat pe raza municipiului sau opțiunea unora dintre cetățenii orașului de a nu depune deșeurile menajere în containere, cu toate că acestea au fost golite”, spun polițiștii locali arădeni.
Mai multe zone, cu gunoi
În cursul ultimei săptămâni, polițiștii locali au constatat faptul că respectivul operator nu a ridicat deșeurile menajere aflate în perimetrul platformei conform prevederilor HCLM nr.297/2015 – privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare în municipiul Arad din mai multe locuri precum: Cartierul Drăgășani, str. Grigore Alexandrescu, str. Cozia, Calea Aurel Vlaicu, str.Călărași.
Drept urmare, firma a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 2.500 de lei.
Modificări pentru îmbunătățire
Alte obligații ale contractorului în cauză ce vor fi vizate, de asemenea, de polițiștii locali, sunt respectarea orarelor, a itinerariilor și colectarea selectivă.
„Primăria Municipiului Arad are în vedere îmbunătățirea prevederilor Regulamentului cadru al ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor în județul Arad, prin promovarea unor modificări care să permită o mai eficientă gestionare a deșeurilor ce generează cel mai des probleme pe domeniul public: voluminoase, vegetale și din construcții.
Modificările avute în vedere sunt următoarele: dreptul operatorului de monitorizare video a locațiilor de amplasare a platformelor gospodărești și a containerelor de colectare deșeuri menajere, precum și integrarea echipamentelor în sistemul de monitorizare gestionat de DGPLA (în vederea aplicării de sancțiuni); interdicția impusă utilizatorilor persoane juridice de a depozita deșeurile menajere în containerele/pubele care deservesc asociațiile de locatari/proprietari; încheierea de contracte de colectare deșeuri menajere pentru o cantitate minimă stabilită pentru utilizatorii persoane juridice care desfășoară activități de alimentație publică, în special restaurante de tip fast-food, conform clasificărilor CAEN, prin aplicarea în procesul negocierilor de contractare, a condițiilor stabilite de Standardul SR 13400/1996-privind Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare, care să permită stabilirea unei cantități minime de deșeuri generate în urma unor negocieri având ca punct de pornire recomandările cuprinse în actul menționat”, au declarat reprezentații Poliției Locale Arad.
Trimite articolul
XPolitia locala zadarnic amendeaza operatorul daca nu aduna si scoate din oras liota de vagabonzi veniti de te miri pe unde . vagabonzii si tiganii cu crescatorie de porci rastoarna sistematic si imprastie peste tot continutul recipientilor. Sa dea primaria o hotarare de CL prin care cei prinsi vagabondand sa fie trimis la locul de bastina, nu inainte de a fi pusi sa faca ordine pe platforme pe care le-au transformat in focare de infectie. Tot politia sa fie pusa sa mai faca CI de Arad vagabonzilor, Cei prinsi ca aduc in oras cersetori si vagabonzo-ca nu vin de capul lor- sa fie si ei pusi la munca in folosul orasului , adica sa iasa dfin casoaiele alea cu lei la porti si sa treaca si ei personal la adunat gunoaiele facute de oamenii lor.
-
Ok. Sunt de acord cu curatirea orasului de vagabonzi si “vinituri”, dar hai sa fim corecti si realisti: NU ACESTI VAGABONZI fac marea mizerie de pe rampele de gunoi, ci:
1. Nesimtirea operatorului de salubritate, care mai mult da din gura si gaseste tot felul de scuze si explicatii, decat SA-SI FACA TREABA IN MOD SERIOS;
2. Nesimtirea multor aradeni (in general de la case vechi) care-si fac curat in gospodarie aruncand toata mizeria langa containere;
3. Nesimtirea acelor aradeni care arunca molozul din reabilitarea apartamentelor, la containe;
4.primaria care nici pana lacaceasta ora nu a stabilit o modalitate coerenta de ridicare PERMANENTA A DESEURILOR VEGETALE DIN GRADIN;
5. Si DA , si cei care cauta in gunoaie sunt de vina , dar , eu spun ca majoritatea din acestia nu sunt chiar vagabonzi si sunt chiar din Arad, iar daca nu ar fi containerele tot timpul, asa de pline, “zgarmanatul” lor in gunoaie nu ar mai facecsa pice pe jos mizeria din container. -
Exact! Marți dimineața vreo 8 tigani-adulti si copii veneau dinspre gară si au răscolit toate containerele din zonă! SINGURA soluție ar fi cea a containerelor “îngropate” ! Costă dar se scapă de o mare problemă!