Secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu explică, în exclusivitate pentru cititorii Jurnal arădean, cum se modifică Codul Muncii.
Ce se va întâmpla pe piaţa muncii după adoptarea acestui nou Cod al Muncii. Cum se va schimba relaţia dintre angajat şi angajator?
IVĂŞCHESCU: Din punctul de vedere al unui angajat, acesta nu va avea de suferit. Codul Muncii flexibilizează munca. În urma măsurilor pe care le luăm, vreau să vă spun că nu avem doar Codul Muncii în vedere, ci şi Legea Zilierilor pe care am introdus-o acum în Parlament, şi Legea Ucenicilor. Toate aceste măsuri converg către mărirea numărului contractelor de muncă şi accesul pe piaţă a cât mai multor persoane. Modificările aduse nu au fost făcute în detrimentul angajatului.
În primul rând prin legiferarea zilierilor vom avea un număr mare de persoane care vor fi, în sfârşit, fiscalizate.
Dar totuşi, domnule secretar de stat, sindicatele susţin că prin noul Cod angajatorul va putea mult mai uşor să îl dea afară pe angajat, să modifice norma de muncă.
IVĂŞCHESCU:Angajatorul are această posibilitate de a stabili norma de muncă cu consultarea sindicatului, şi aici intervine modificarea. Până acum se făcea cu acordul sindicatului, iar acum e doar cu consultarea acestuia. Se va pune prioritate pe performanţă şi pe competitivitate şi având în vedere aceste aspecte salariatul trebuie să se adapteze şi să fie competitiv pe piaţa muncii. Acestea sunt criteriile introduse în Codul Muncii: competitivitatea şi performanţa. Şi la concedierile colective se are în vedere performanţa, în primul rând, şi, nu ca până acum, situaţia socială.
Despre această flexibilizare: sindicatele spun că se doreşte o oarecare subjugare a angajatului. Vor avea angajatorii o putere mult mai mare asupra angajaţilor?
IVĂŞCHESCU: Nu. Angajatul are acelaşi număr de ore pe zi – opt ore, acelaşi număr de zile pe săptămână – cinci zile, opt ori cinci fac 40 de ore şi are posibilitatea de a mai presta încă opt ore de muncă în plus. Trebuie spus că toate orele suplimentare sunt efectuate, atenţie, doar cu acordul angajatului!
Şi atunci de ce sunt revoltate sindicatelor?
IVĂŞCHESCU: Revolta sindicatelor maschează altceva. Noi prin aceste modificări aduse Codului Muncii am luat unele măsuri împotriva sindicatelor sau a liderilor de sindicat. Spre exemplu, un lider de sindicat pe perioada în care era lider nu aveai voie să îl dai afară, ba mai mult pe o perioadă de doi ani de zile după ce înceta să mai fie lider de sindicat aveai aceeaşi restricţie. Acum, dacă nu e performant şi nu e bun, poate fi dat afară.
Al doilea aspect este că în unele cazuri se va solicita doar consultarea sindicatului, nu acordul acestuia. În cazul normei de lucru, va fi lăsată la latitudinea angajatorului. Acesta ştie cel mai bine ce normă trebuie să efectueze o persoană care munceşte opt ore în unitatea lui. Aceste restrângeri care au fost avute în vedere asupra liderului de sindicat probabil că au generat această stare, care este în fapt o stare artificială.
Liderii de sindicat sunt cei care scot oamenii în stradă, angajaţii nefiind informaţi.
Există voci care spun că s-a modificat Codul Muncii la presiunea unor multinaţionale din România. Este adevărat?
IVĂŞCHESCU:Nu. Ne-am consultat cu toate structurile, şi cu angajatorii şi cu angajaţii, şi am ajuns la concluzia că în momentul în care un angajator nu era mulţumit de un anumit angajat, era foarte greu să îl disponibilizeze. Pe de o parte am uşurat disponibilizarea persoanei şi am legat-o exact de competenţă, dar în acelaşi timp am mărit perioada de preaviz. Măsurile au fost de aşa natură corelate pentru a proteja şi angajatul şi angajatorul.
Mai mult de atât, am mărit perioada de probă, iar ca o noutate am mărit şi perioada Contractului de Muncă pe perioadă determinată de la 24 de luni la 36 de luni şi cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă 24 de luni.
Va dispărea Contractul pe Perioadă Nedeterminată?
IVĂŞCHESCU:Nu! Acesta va exista în continuare. Doar că atunci când am nevoie de anumite persoane, pe o perioadă determinată de timp, să o pot angaja. Mai mult, sunt condiţii ca de exemplu dacă angajezi o persoană pe o perioadă determinată de 36 de luni, iar apoi îi prelungeşti cu încă 24 de luni, nu mai poţi să îl ţi pe perioadă determinată ci trebuie să îl angajezi pe perioadă nedeterminată.
„Liderii de sindicat sunt cei care scot oamenii în stradă”
Carte de vizită
Nicolae Ivăşchescu
Data naşterii: 14 noiembrie 1967
Statut matrimonial: Căsătorit, 2 copii
Experienţa profesională: 1992-2010 director general al mai multor companii private; mai 2010 – secretar de stat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
Educaţie şi formare: absolvent al Univ. Bioterra Bucureşti – Facultatea de Inginerie şi Management agroturistic; doctorat în ştiinţe militare – promoţia 2008 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”
Limbi străine cunoscute: engleză
Andreea Pintea
Citiți principiile noastre de moderare aici!