Am tot auzit despre tratamentul cu plasma pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, se tot vorbeşte despre această noutate medicală, iar acum responsabilii cu implementarea acestuia în Arad au ieşit în faţă şi au detaliat modul în care se va recolta, analiza şi transfuza plasma. În cadrul unei conferinţe de presă, doctorul Gheorghe Domşa, coordonatorul Grupului Suport pentru Spitalul Judeţean Arad, şi Laura Păcurar, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, au vorbit despre cum se va implementa tratamentul cu plasmă. Discuţia a fost deschisă de Gheorghe Domşa, care a făcut un scurt rezumat al modului în care s-a ajuns aici. „Înainte de Paşti, am discutat cu o echipă de medici despre începerea tratamentelor cu plasma de la convalescenţi. Am întocmit un protocol de colaborare între Spitalul Judeţean, Centrul de Transfuzie şiUniversitatea de Vest «Vasile Goldiş» pentru realizarea unui studiu clinic. Dupăsolicitări trimise cătreMinisterul Sănătăţii pentru aprobarea protocolului, după multe discuţii tehnice, putem să vă spunem că lucrurile au pornit. Ideea implementării acestui tratament i-a aparţinut LaureiPăcurar”, a spus Domşa.
Şi procedura
Directorul Centrului de Tranfuzie Sanguină a ţinut, încă din capul locului, să precizeze că „singură nu aş fi putut face nimic, chiar dacă am avut ideea. Doar munca în echipă ne face săobţinem rezultate. De aceea, Aradul este printre primele judeţe din ţară care a făcut protocol pentru a începeşi această variantă de tratament”. Cum s-a ajuns la recoltarea plasmei de la pacienţii vindecaţi deja de Covid-19 şi transfuzarea ei la cazurile grave? Ne-a explicat tot Laura Păcurar: „Lumea ştiinţifică medicală a descoperit, în cadrul unor pandemii, cu decenii în urmă, că plasma care conţine anticorpi, în condiţiileîn care nu există tratament specific antiviral sau vaccin, poate fi recoltatăşi administratăpacienţilor bolnavi. În studii s-a observat că se obţinrezultate bune. Administrarea plasmei este considerat un tratament empiric, dar cu risc scăzut şi rezultate bune. După administrarea plasmei cu anticorpi SARS-Cov-2, s-a constatat că decesele nu mai existau. La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a elaborat un ghid la nivel european pentru toate statele membre pentru a începe aceasta terapie. România a elaborat Ordin 654 pentru a pune la punct metodologia de colectare, testare, procesare şi stocare a sângelui. Mai departe, Laura Păcurar a vorbit despre donatori, despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceştia, precum şi despre colectarea şi analiza plasmei. „Potenţialii donatori sunt selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţiîn spital. Trebuie prezentat biletul de externare, analiza PCR pozitiv şi analiza PCR negativ, de la externare. Donarea de plasmă se face la Centrul de Transfuzie. Pacienţiivindecaţi trebuie să aibă un termen de minim 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi de la testarea negativă. Ne limităm doar la pacienţiiinternaţi în spital, când vorbim despre donatorii de plasmă. Cei izolaţi acasă, deşi trataţi, nu pot fi incluşi în lista de donatori”, a explicat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad.
Primele colectări
Potrivit celor spuse de Laura Păcurar, marţi s-a colectat sângele de la primul donator, sânge din care va fi extrasă plasma. „Donatorul este o asistentă de la spitalul TBC dinGrădişte, care a fost bolnavă şi care s-a tratat. Aceasta a înţeles ce înseamnă boala, ne-a contactat şi s-a oferit să doneze sânge”, a spus directorul Centrului de Transfuzie. Alte două recoltări au avut loc miercuri, 6 mai. Aceasta a mai anunţat că săptămâna aceasta sosesc kituri de colectare prin care va fi luată doar plasma de la donatori, nu tot sângele, iar de luni vom avea prima procedură de colectare a plasmei. „Dacă donatorii vor fi eligibili, dacă cererile vor fi mari, vom mai comanda kituri”, a precizat Păcurar. Aceasta a mai explicat că, după colectare, plasma se procesează, se analizează, o mostră se trimite la Bucureşti, pentru analize suplimentare, după care, dacă toate analizele sunt în regulă, se stochează şi poate fi folosită pentru tratamentul bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus. „Plasma stocată este valabilă un an de zile. Aceasta este congelată la o temperatură de -25 de grade Celsius”, a completat Laura Păcurar.
Spre alte judeţe
Doctorul Gheorghe Domşa a ţinut să precizeze că tratamentul cu plasmă poate fi implementat doar pacienţilor aflaţi în stare critică. „Dacă nu vom mai avea pacienţi în stare critică, ne vom solidariza cu alte judeţe, care vor avea nevoie de ajutorul nostru. Noi chiar sperăm să nu mai avem bolnavi severi sau critici”, a spus Domşa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!