ARAD. Simpul, elegant, sobru, solemn, ar fi, probabil, cele mai potrivite epitete pentru a caracteriza sărbătoarea aniversară de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad.
Pe un fond muzical de calitate, asigurat de cvartetul Filarmonicii, profesori de ieri şi de azi ai renumitului liceu arădean, directori de şcoli, parlamentari, oficialităţi locale, reprezentanţi ai I.Ş.J. şi alţi invitaţi şi-au făcut, aseară, intrarea în „scenă”, adică în sala festivă şi pe holurile împunătoare ale monumentalului edificiu.
Fără festivisme, cu discreţie şi-au făcut aparţia la microfon cei care aveau misiunea să marcheze evenimentul: împlinirea a 140 de ani de la darea în folosinţă a măreţului edificiu care găzduieşte cea mai titrată şcoală a judeţului, Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.
Cum această aniversare coincide şi cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii, în deschidere primarul municipiului, Gheorghe Falcă, s-a referit la acest proiect, „cea mai mare investiţie în domeniul educaţiei din România”, cu o valoare de 12 milioane euro. După peste 20 de luni de şantier – care au însemnat consolidări la planşeul dintre parter şi etaj, restaurări ale faţadelor şi tâmplăriei, a holului principal şi sălii festive, accesibilizarea clădirii pentru persoane cu mobilitate redusă, modernizarea instalaţiilor, renovări ale sălilor de curs, valorificarea spaţiilor din subsolul clădrii prin amenajarea de săli de sport, laboratoare, săli pentru activităţi extra-curriculare, cantină, vestiare, grupuri sanitare noi, etc. – clădirea monument istoric „a ajuns la cunorile pe care le-a avut atunci când s-a deschis”. Primarul Gheorghe Falcă a mulţumit, cu acest prilej, celor cu care a colaborat pe durata şantierului: fostului director al Colegiului, prof. Mircea Potocean, dirigintelui de şantier, ing. Vasile Gherman, fostului inspector şcolar general, prof. Mirela Aldescu, directorului adjunct al liceului, prof. Maria Haş. De asemenea s-a adresat profesorilor de azi cu „un mesaj din partea Primărie” – „să supunem că vă respectăm” şi personal – „vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi d-voastră în comunitate”.
Directorul Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, prof. Major Csaba, a prezentat un scurt istoric.: de la date privind construcţia (care s-a realizat între anii 1869-1873), reparaţii şi alte destinaţii ale clădiri, la denumiri ale şcolii de-a lungul celor peste 140 de ani.
La 5 octombrie 1919 localul vechiului gimnaziu va deveni Liceul „Moise Nicoară”, primul liceu românesc de băieți din Arad. După reforma învățământului din 1948, este denumit Școala Medie nr. 1 din Arad, iar în 1957 primește numele de „Ioan Slavici”. Se revine la vechiul nume „Moise Nicoară” în 1991, iar, începând cu anul școlar 2000-2001, se va numi Colegiul Național „Moise Nicoară”, continuând prin rezultatele deosebite obținute de elevii săi aceeași tradiție de școală de elită, punct de referință în învățământul preuniversitar, recunoscut atât în plan local, național cât și internațional.
Prof. Maria Haş, directorul adjunct al Colegiului, a prezentat câteva personalităţi – academicieni, scriitori, oameni politici, etc – care s-au format pe băncile acestei şcoli de prestigiu. Aici au învăţat corifeii Marii Uniri, Vasile Goldiş şi Ioan Suciu, scriitorii Ioan Slavici, Csiky Gergely, Mihai Beniuc, Ştefan Augustin Doinaş, academicienii Atanasie Marian Marienescu,
Corneliu Micloși, Tiberiu Popoviciu, Caius Iacob, Valeriu Novacu, muzicologul Emil Monția dar şi alte personalităţi de marcă precum Mircea Stănescu, Iustin Marşieu (primul prefect român al Aradului), Coriolan Brădiceanu, etc.
Ducând firul istoriei mai aproape de zilele noastre, prof. Mircea Potocean a prezentat succesele elevilor de la „Moise Nicoară” la olimpiade şi competiţii interne şi internaţionale. Demn de remarcat este faptul că, numai în ultimii 20 de ani, elevii Colegiului au obţinut peste 750 de premii la nivel naţional. De asemenea i-a prezentat nominal pe cei care au obţinut medalii în confruntările internaţionale, subliniind cât de greu este să câştigi un asemenea titlu, pentru că, întâi de toate, trebuie să ajungi în echipa României (care este formată doar din 6 elevi din toată ţara).
Cu aceiaşi discreţie cu care au început, vorbitorii s-au alăturat celor adunaţi la recepţia aniversară. Cu toţii au ciocnit un pahar cu vin, au socializat, au depănat multe, multe amintiri. Şi au fost dintre cele mai fumoase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!