Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic se află la jumătatea drumului şi continuă să ofere publicului arădean şi invitaţilor săi şansa descoperirii formelor artei teatrale.
Astfel, mâine, 19 noiembrie, de la ora 18.00, sunteţi invitaţi în sala mare a TCIS la …„Vicleniile lui Scapino” de Molière. Este primul spectacol din repertoriul Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, având premiera în 3 octombrie 1958, în regia lui David Esrig. După mai bine de o jumătate de secol, regizorul Alexandru Mâzgăreanu oferă comediei un nou înveliş. Actorii trupei din Piatra Neamţ vă prezintă un altfel de Molière: modern vizual, cu certe simboluri ale vremurilor noastre, însă neştirbindu-i cu nimic spiritul viciat, râsul tonic care îndreaptă moravuri.
Tot mâine, ceva mai târziu (de la ora 20.00), la Sala Studio, intrăm în universul cehovian cu propunerea regizorală a Andreei Vulpe – „Platonov” – un text provocator, profund, pe care actorii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi-l însuşesc remarcabil, reuşind să transmită melancolia, plictisul, blazarea şi echivocul specific scriiturii dramaturgului rus.
„Casanova” – după Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, scrise de el însuşi, în regia lui Dragoş Galgoţiu – seduce de la primul minut. Şi de aceasta vă veţi convinge vinei, 20 noiembrie, ora 19, când sunteţi aşteptaţi la spectacolul Teatrului Odeon din Bucureşti. Fermecătoarea lume barocă, decadentă este surprinsă cu minuţiozitate de regizor, alături de Doina Levintza, creatoarea unor costume spectaculoase şi de Sabina Spatariu, realizatoarea picturii. Inserţiile coregrafice speciale imaginate de Răzvan Mazilu devin adevărate momente de „respiro” pentru personajele a căror energie burlescă dezgoleşte trăirile excentrice şi aventurile amoroase ale unui secol extrem de frivol.
155 de ani
„Platonov” este un eveniment dedicat aniversării a 155 de ani de la naşterea lui Cehov şi face parte din programul „Clasic vs. Contemporan”. Este prima piesă scrisă de Cehov, la doar 18 ani, şi poartă în ea germenii viitorului geniu dramatic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!