BRUXELLES. Un moment istoric pentru Uniunea Europeană. Decizia definitivă a Marii Britanii și Irlandei de Nord de a părăsi Uniunea după 47 de ani a trecut și de votul europarlamentarilor. Un vot istoric care schimbă viitorul Europei și semnifică un nou început în geopolitica bătrânului continent.
Prezenți la vot au fost și europarlamentarii arădeni, Gheorghe Falcă (PNL) și Vlad Botoș (USR). „Cu regret am votat ratificarea Acordului de Retragere a Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Este un moment greu pentru viitorul Europei și trebuie să fim conștienți că ne așteaptă o perioadă dificilă de tranziție. Această decizie, ratificată acum și de Parlamentul European confirmă că Europa se schimbă și că ne îndreptăm spre o nouă etapă a Uniunii Europene. Votul de astăzi din Parlamentul European a fost ultima etapă pentru ca efectiv procesul denumit Brexit să înceapă. Este un moment istoric, dat fiind faptul că după 47 de ani Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea și cu siguranță următoarele 11 luni în care se vor negocia relațiile economice între U.E. și Marea Britanie vor fi extrem de dificile. Cu toate acestea avem speranța că vor fi păstrate căile de comunicare și cooperare, astfel încât ambele părți implicate în acest proces să își poată reprezenta interesele. Urmează o perioadă de reconstrucție și reorganizare a Uniunii Europene așa cum a funcționat ea până în acest moment, astfel încât până la finalul anului să avem un acord și să evităm o ruptură extremă între Marea Britanie și Uniune. Nu în ultimul rând trebuie să avem în vedere că decizia luată de Marea Britanie și Irlanda de Nord nu înseamnă doar o schimbare a reglementărilor economice ci aduce modificări și în domeniile securității, energiei și transporturilor”, a transmis Gheorghe Falcă.
Vlad Botoș a subliniat: „Au fost momente dificile, în Parlamentul European. Ultima întâlnire în grupul Renew Europe cu prietenii noștri britanici de la LibDem, ultima plenară în care ei mai au drept de vot. 31.01.2020 este ultima zi în care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este parte din Uniunea Europeană. Știu că se vorbește de această plecare de multă vreme, dar până astăzi, până în momentul în care ne-am luat rămas bun, era greu de înțeles. Părea ireal ca unii dintre cei care au pus bazele Uniunii Europene să o părăsească. Tragedia este că dacă numărăm britanicii care au ales să rămână în Uniunea Europeană, aceștia sunt mai mulți decât cei care au optat pentru ieșire. Un sistem electoral în care majoritatea nu hotărăște a câștigat și de data aceasta, cum a câștigat acum patru ani în SUA. Aceste zile ne arată cât de important este un sistem de vot bazat pe majorități, cât de importantă este o democrație reală și cât de tragice pot fi consecințele unor situații care permit manipulării și populismului să câștige, în ciuda voinței majorității. Nu ascund faptul că va fi dificil pentru românii din Marea Britanie care încă nu și-au depus actele pentru a putea rămâne și muncii acolo. Vom face, însă, tot ce putem să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie. Istoria ne-a arătat că destinul țărilor din Europa este comun și sunt convins că la un moment dat în viitor, vom discuta despre o readerare”.
Trimite articolul
XEnglezii nu sunt fraeri sa suga ciorapii la nemti si la alte natii. Englezii mereu au avut un cuvant de spus. Se pisa pe uniunea de cacat facuta de germani si de francezi unde sunt adusi tot felul de paraziti din orientul mjlociu sa denaturizeze crestinismul. Sau saturat si ei de terorismul si toata mizeria din tara lor adusa de tot felul de paraziti. Poate si Romania ar ar trebui sa se trezeasca din cacatul asta de vrajeala cu europa unita. Polonia, Cehia si Ungaria vor sa spuna si ele pa la uniunea asta de cacat
-
…. sunt adusi tot felul de paraziti din orientul mjlociu …. ma faci sa rad cu aceasta afirmatie a ta ,prin asta se vede cata istorie cunosti !!! piratii de pe insula au dus cu forta singuri alte natii pe insula aia imputita a lor , cand sclavagismul era in floare la ei prin Germania nu prea exista asa ceva , problema lor a fost ca ei niciodata nu au fost obisnuiti sa aibe bunul simt sa respecte opinia altora , aerele de mare imperiu inca ,, zburda ,, liber prin societatea lor , in alta ordine de idei , nu am cunostiinta de nici o alta tara care sa si inobileze hotii ( piratii ) asa cum au procedat englezii , doar putintica rabdare si vom vedea ce cuvant are de spus Scotia si Irlanda de N.
Cum vine asta”Marea Britanie si Irlanda de nord”?!Pai Irlanda de nord nu face parte din Marea Britanie?
-
NU. Marea Britanie este doar insula aia mare (Anglia, scotia si Tara Galilor). Irlanda de Nord este pe insula…Irlanda. Numele complet al tarii este “Regatul Unit Al Marii britanii si Irlandei de Nord”. II mai complicat cu ei…
Intotdeauna am avut reprezentarea ca fostul primar al Aradului,avind in vedere rezultatele ce le-a avut in administratie,este un om politic de anvergura planetara,mai ales de cind in tara vecina si prietena i s-a furat masina…In mod cert englezii vor pastra vesnica memoria sa…poate chiar Trump ar trebui sa devina atent la viitoarele alegeri.
-
Nu vi se pare ciudat ca intrarea lui Falca in E’ropa a coincis cu semnarea iesirii de catre Majestatea Sa Elisabeta?
Din pacate Irlanda de N. nu a avut momentan nici un cuvant de spus in ce priveste optinea englezilor , insa am vaga banuiala ca abia acum vor apare frecusurile intre Irlandezi si pirati , Scotia se pare ca are niste hotarari in ce priveste aceasta ruptura de E.U . cred ca in 20 -30 de ani se duce pe p… a regatul piratilor , ajunge cat au furat din stanga si dreapta peste tot pe unde si au intins tentaculele