Atmosfera din staţiunea Moneasa este mai tristă ca niciodată. Fără oameni pe străzi, fără tarabe deschise, fără terase, doar o linişte apăsătoare. Pentru prima dată de sărbătorile de iarnă, staţiunea nu va avea turişti, pentru că gradul de rezervare de locuri de cazare pentru următoarele două săptămâni “este aproape de zero”, după cum a declarat, pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, primarul comunei Moneasa, Ioan Nuţu Herbei.
Edilul a avut discuţii cu operatorii din turism şi a constatat că toate hotelurile sunt închise în această perioadă, dar şi marea majoritate a pensiunilor. “Probabil sunt doar câteva pensiuni care oferă locuri de cazare, dar nu cred că vor fi solicitări nici la acestea, cu mici excepţii. În condiţiile în care restaurantele nu pot funcţiona din cauza pandemiei, iar orice eveniment public a fost anulat de mult, turiştii nu ar avea ce să facă în staţiune. Nimeni nu vine la Moneasa de sărbători să stea în cameră, deci operatorii din turism nu aveau cum să ţină deschise unităţile pe care le administrează. Este o premieră tristă în toată istoria staţiunii să avem un grad de rezervare aproape de zero înainte de sărbătorile de iarnă, când în alţi ani până la 90% din locurile de cazare erau ocupate”, ne-a declarat primarul.
El spune că nici în spaţiile publice deschise nu mai sunt evenimente programate, astfel că staţiunea va fi practic pustie de Crăciun şi Anul Nou.
“Toată această pandemie a afectat mult turismul în Moneasa. În acest an, gradul de ocupare a locurilor de cazare a fost la o medie de 30%. Noi speram să ajungem undeva la 40% datorită rezervărilor din luna decembrie, dar cum acestea nu există, suntem în cea mai rea situaţie posibilă”, a declarat Ioan Nuţu Herbei.
Primarul din Moneasa spune că dacă statul nu ar fi oferit vouchere de vacanţă în acest an, gradul de ocupare ar fi fost şi mai mic, pentru că majoritatea celor care au vizitat staţiunea au folosit şi acest instrument de plată.
În 2019, gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare a fost de 75% din capacitate, care este aproximativ 1.700 de locuri în hoteluri, pensiuni, vile şi tabăra pentru copii. Chiar şi vizitatorii de o zi s-au pierdut în acest an, prin anularea organizării unor evenimente tradiţionale, cum sunt Festivalul Clătitelor, Festivalul Ceaunelor sau zilele comunei.
În toată istoria sa, Moneasa a fost apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, considerate benefice în tratarea afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni ginecologice.
Trimite articolul
XDacă exista partea de schi mult promisa se 10-15 ani, poate era ceva lume pe perioada de iarna, măcar im Weekend , dar cum nu exista, este adevărat ca nu ai ce sa faci la Moneasa.
Elvetienii au deschis, dupe principiul ” Saracia distruge mai multe vieti decat Corona” Nu trebuia insa invinovatiti altii pentru stupiditatea noastra.
Principiul asta aplicat de elvetieni acum era valabil de la inceput in toate tarile dar covido-lobotomizatii nu au cum sa inteleaga asta. Cum se spune in stire chiar fara partie era 80-90% ocupat la Moneasa, era bine si fara schi sa mai iesi din rutina, sa te plimbi la aer curat prin padure si sa te relaxezi fara grija ca ce faci de mancare apoi spalat vase, unele hoteluri au si spa dar le-au dat in cap 100% cu idiotenia aia de interdictie de a merge in padure 90 de zile din 25 oct. si cu obligativitatea purtarii mastii in exterior, asa chiar nu ai ce face.
Moneasa este pustie de obicei, tot timpul anului. Nu prea ai ce face acolo. Nu prea arată a stațiune. Comparați-o cu Sovata sau cu altele. Vai de mama ei de stațiune
Da boilor, purtati masca pe strada…si in padure…. Asa sa faceti zece ani de acum…pana falimentati tot si va mananca vermii…
-
ce are masca cu turismul ? tu porți chiloți? masca e un semn de respect pentru cei din jur, prin care le spui că-ti pasa de sanatatea lor, nu te impiedică nici sa stai de vorbă, nici sa te plimbi…
LA Moneasa e pustiu fiindcă oricum nu ai ce face, niciodata. Dacă e ceva lume, uneori, sunt niste cocalari cu manele, care fac gratare la botul masinii, asa că oamenii care au bani oricum nu merg sa cheltuiasca acolo…-
In schimb pe tine masca se pare ca te impiedica sa gandesti, mai lasa si niste oxigen sa ajunga la creier
-
Ce ma bucur, si asa toti patronii aia sunt multi-milionari neplatind taxe si impozite, am fost cazat la 3-4 pensiuni si nu am primit absolut niciodata un bon fiscal, nici de la restaurante, nici de la hotel, nici de la zonele de mancare de la strand, absolut nimic!!! Oricum e praf in ochi pierderea asta, la cati bani fura de zeci de ani.
-
Ai cerut bon, nu ai primit si nu ai anuntat ANAF ? esti la fel de vinovat ca ai si tu obligatii ca si client daca furnizorul de servicii e neglijent(sau evazionist). Te bucuri ca un nemernic ca unii dau faliment deoarece presupui tu ca fac evaziune fiscala. Acolo(ca peste tot in HORECA) erau multe locuri e munca ale unor oameni simpli din zona care nu s-au imbogatit ci doar au muncit iar tu te bucuri de necazul alora ca ai o frustrare fata de niste patroni. Esti varza.
-
Mimionari,milionari da ce se mai dau cu burta de pământ ca sa fie tocmai ei ajutați și nu angajații care intradevar cred ca o duc greu fără loc de munca