Moneasa lipseşte din nou de pe lista localităţilor cărora guvernul se pregăteşte să le acorde statutul de staţiune balneoclimatică. La fel cum s-a întâmplat şi în toamna anului trecut (când zece staţiuni din ţară au dobândit acest statut prin hotărâre de guvern), Consiliul Local al comunei Moneasa nu a întocmit documentaţia necesară şi nu a făcut demersuri pentru obţinerea statutului de staţiune balneoclimatică.
„Moneasa nu are acest statut, dar îl va avea până la sfârşitul anului” – spune, optimist, Teo Morar, administrator al Gastrotur Hotel Parc Moneasa şi vicepreşedinte al Patronatului Balnear din România. Teo Morar – care, în ultimii ani, şi-a adus o importantă contribuţie la dezvoltarea turistică şi balneară a staţiunii – este, de altfel, singura persoană care a ştiut să ne ofere informaţii în legătură cu acest subiect.
„Am avut discuţii cu dr. Horia Lăzărescu, managerul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie şi am punctat ce trebuie făcut pentru ca Moneasa să beneficieze de statutul de staţiune balneoclimatică” – relatează Teo Morar.
Documentaţie complexă
Moneasa a fost declarată pentru prima oară „staţiune balneară” la data de 13 mai 1898, de către Ministerul de Interne. În prezent, guvernul (prin Ministerul Sănătăţii) este cel care hotărăşte acordarea statutului de „staţiune balneoclimatică”. „Primul pas este emiterea unei hotărâri de Consiliu Local. Chiar mâine (astăzi – n.r.) mă întâlnesc cu primarul şi viceprimarul din Moneasa, iar unul din subiectele de discuţie se referă la această hotărâre” – precizează Teo Morar, administrator al Gastrotur Hotel Parc Moneasa.
După hotărârea de Consiliu Local, se trece la realizarea unei documentaţii extrem de stufoase care are nevoie şi de avizul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti. Dacă acesta consideră că sunt îndeplinite condiţiile necesare, atunci localităţii Moneasa i se va acorda statutul de staţiune baneoclimatică, prin hotărâre de guvern. „Sper şi insist ca până la sfârşitul acestui an Moneasa să obţină acest statut” – spune Teo Morar.
„Factor natural de cură”
Potrivit legii, staţiunile balneoclimatice sunt definite ca „localităţi care dispun de resurse de substanţe minerale, ştiinţific dovedite şi tradiţional recunoscute ca eficiente terapeutic, de factori climatici benefici şi de condiţii de asigurare a menţinerii şi ameliorării sănătăţii şi capacităţii de muncă, precum şi a odihnei şi reconfortării”.
Este ştiut, Moneasa dispune de ape oligominerale, mezotermale, bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, a căror temperatură este de 24-32 grade Celsisus. Staţiunea beneficiază de un bioclimat de cruţare, cu efecte sedative, calmante asupra sistemului nervos.
Principalele indicaţii terapeutice specifice staţiunii Moneasa sunt: afecţiuni ale aparatului locomotor (reumatismele inflamatorii degenerative, reumatismele abarticulare, stări post-traumatice), afecţiuni neurologice periferice şi centrale, afecţiuni ginecologice cronice, nevroză astenică, afecţiuni asociate (boli metabolice şi de nutriţie).
În ceea ce priveşte oportunităţile de tratament din staţiune, sunt de amintit: instalaţii pentru băi calde în bazine, bazine pentru kinetoterapie, instalaţii pentru electro, hidro şi termoterapie, săli pentru gimnastică medicală, masaj medical, saună, bazine în aer liber cu băi cu apă minerală etc.
Totuşi…
Chiar dacă (oficial) nu e staţiune balneoclimatică, Moneasa are, totuşi, statut de „staţiune de interes naţional” (acordat prin Ministerul Turismului).
Citiți principiile noastre de moderare aici!