„Nu ştiu cum a fost în alte locuri, dar noi am fost anunţaţi de pe o zi pe alta că trebuie să depunem proiectele pe <Anghel Saligny>. Practic, cum ar fi, azi am fost anunţaţi că mâine se încheie depunerea de proiecte. Cum acest program naţional finanţează doar drumuri, apă şi canalizare, noi nu aveam pregătit niciun studiu de fezabilitate, niciun proiect care vizează acest tip de investiţii. Am contactat consultantul nostru şi l-am întrebat dacă reuşeşte să adapteze vreun proiect rapid. Ni s-a spus că aşa ceva este imposibil. Aşa că nu am reuşit să depunem nicio cerere de finanţare pe acest program naţional”, a spus primarul din Moneasa.
Nuţu Herbei a continuat:
„Mi se pare aberant ca perioada de depunere să fie atât de scurtă. Ghidurile de finanţare au fost publicate târziu, foarte târziu. Şi, sincer să vă spun, nu cred că va fi mare lucru cu acest program naţional. Încă de acum doi ani, de când se vorbea despre el, preşedintele Ionhannis anunţa că vom avea 80 de miliarde la dispoziţie. Treptat, suma a tot scăzut de la 80 la 70, apoi la 60 şi acum, din câte ştiu, a ajuns la 30 de miliarde, dintre care 15 împrumut. Sunt curios câte dintre proiecte vor primi finanţare. Şi, mai important, când vor veni acei bani”.
Primarul din Moneasa spune că, din punctul lui de vedere, Programul Naţional „Anghel Saligny” este „praf în ochii” primarilor, dar şi a românilor, şi că el nu crede că va avea vreo finalitate.
„Bine ar fi ca alţi colegi primari de ai mei, care au depus proiecte, să primească fondurile şi să ducă lucrarea la bun sfârşit. Dar mă cam îndoiesc”, a menţionat Nuţu Herbei.
Primarul din Moneasa a încercat să arate faptul că, deşi nu a reuşit să depună vreun proiect pe PNDL 3, există o serie de alte proiecte care aşteaptă un răspuns de la Compania Naţională de Investiţii.
„Pe CNI am depus proiecte pentru teren de sport, pentru sală de sport, pentru cămin cultural nou. Dar şi aici, fără o susţinere politică, la Bucureşti, nu vom reuşi să accesăm fondurile. Din păcate, unii dintre noi, primarii, suntem abandonaţi de toate instituţiile: de Consiliul Judeţean, de Prefectură, de parlamentari, de toată lumea”, s-a plâns primarul din Moneasa.
Trimite articolul
XSatele vor rămâne parasite chiar și cu drumuri, canalizare sau cămine culturale.Poate doar mai primesc unii ceva procente din lucrari.Apropo pt cămine culturale noi nu îi întreabă nimeni de câte ori au fost utilizate,vizavi de cheltuirea fondurilor publice.
Dacă primarul nu are încredere in proiecte cum de i mai reprezintă pe cei alegători care nu l-au votat să meargă in regres . Dacă unii primari din județul Arad au fost aleși la o fasole , ce face Consiliu Județean pentru fosta „ perlă ” ei nu au inițiativă ?
omu a spus clar corupție ziaristul o da cotita ..adevărul e ca PNL centrează ce sa se facă de unde se poate fura dacă nu ești cu ei pa!s a inteles?