Recent, publicistica arădeană s-a îmbogățit cu o nouă apariție editorială, Monografia satului Dud, eveniment cultural mult așteptat de mica așezare din centrul județului Arad. Lucrarea, apărută cu sprijinul financiar al Centrului Cultural Județean Arad, este rodul legăturii de suflet a preotului Giani Achim cu credincioșii din satul Dud, respectiv trudei acestuia și a profesoarei Daniela Achim într-o cercetare amplă în teren, în Arhivele Statului Arad, Parohiei Ortodoxe Dud, a Primăriei Târnova, a Școlii Generale Dud, a Asociației Urbariale Chiciora Dud, în Monografia administrativă a județului Arad, în Anuarul Institutului de Istorie din Cluj, în reviste și ziare („Arca”, „Mitropolia Banatului”, „Biserica și școala”, „Magazin istoric”, „Historia”, „Dacia magazin”, „Românul”, „Măsura”), în dicționare, monitoare oficiale, teze de doctorat, în studiile unor personalități ca Ovid Densusianu, Ovidiu Bîrlea, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Daicoviciu, Vasile Pârvan, Dinu C. Giurescu, Ștefan Pascu, Kovach Geza, Marki Sandor, Alexandru Roz, Horia Medelean, Vasile Popeangă, preot dr. Pavel Vesa și mulți alții.
Mesaj peste generaţii
Lucrarea monografică de față se constituie „într-un arc peste timp prin care generațiile își pot cunoaște trecutul și prezentul, pentru a putea să-și prefigureze viitorul”, un mesaj pentru generațiile ce vin de a păstra cu sfințenie comorile materiale și spirituale ale satului românesc din acest colț de țară „cu un cadru natural plin de farmec”. Prin urmare, cele 198 de pagini ale cărții monografice de față, structurate pe șapte capitole, constituie un demers științific lăudabil, profund, cu detalii semnificative, despre cadrul natural și așezarea geografică, despre populația, etnografia și folclorul local, despre istoria satului și a Bisericii Ortodoxe din Dud, despre Muzeul Etnografic al Bisericii Ortodoxe Dud, despre personalități de seamă ale satului, concluzii, cu dovezi materiale și spirituale ale prezenței și continuității populației românești în această străveche vatră de civilizație.
În cuprinsul cărţii
În cuprinsul cărții găsim și fotografii – portrete și de grup –, în alb-negru și color, ce ilustrează diverse aspecte din viața, lupta și munca dudenilor în diverse perioade istorice, inclusiv în epoca modernă și contemporană, din care am inclus o parte pentru galeria foto la prezentul punct de vedere.
Ne-a atras atenția coperta monografiei, având imprimată imaginea Bisericii Ortodoxe din Dud, cu un exterior impecabil, stropit cu ciment alb și praf de marmură, cu tricolorul roșu, galben și albastru deasupra intrării principale a Bisericii, cu decorațiuni de motive populare în roșu și negru, atât în partea de sus, cât și în partea de jos a coperții, ce dau culoare și frumusețe acesteia. Aceeași bună impresie o lasă și coperta a IV-a, cu imaginea muzeului satului Dud – mândria localnicilor și a preotului Giani Achim –, încadrată de aceleași decorațiuni de motive populare în roșu și negru, cu un text edificator: „Satul presupune libertate, bunătate, liniște sufletească, clipele din copilărie, nu bani, ci simpla dorință de a trăi bucuriile și necazurile vieții…”.
Autorii monografiei
Revenind la autorii prezentei monografii, apreciem că atât preotul Giani Achim, cât și profesoara Daniela Achim sunt două personalități deosebite, generoase când e vorba de satul românesc cu al său patrimoniu etnografic. Cu deosebire, preotul Giani Achim este și extrem de vizibil în zona Dud, un adevărat teolog al „cetății”, pe care o iubește și o păstorește cu multă credință de o bună bucată de timp.
Iconom stavrofor
De altfel, însuși Înalt Preasfințitul Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu i-a recunoscut meritele în slujba Bisericii Ortodoxe și a credincioșilor din Dud, atribuindu-i pr. Giani Achim pe rând rangurile de iconom, apoi de sachelar, iar din 2010 rangul de iconom stavrofor.
Marcell Gorcea
Citiți principiile noastre de moderare aici!