Cele cinci movile milenare de lângă Vladimirescu, vizibile de pe DN7, reprezintă și astăzi un mister nu doar pentru arădeni sau cei aflați în tranzit, ci și pentru istorici. Prima atestare documentară a acestor movile este din anii 1603, când sunt menţionate în contextul luptei susţinute de armata habsburgică împotriva otomanilor. Cum nu au fost cercetate niciodată de arheologi, decât superficial una dintre ele (în 1976), nu se poate spune exact dacă reprezintă morminte, așezări preistorie sau niște construcții folosite pentru semnalizare cu fum între zona Șiria și zona Glogovăț (Vladimirescu zilelor noastre). Cu siguranță însă movilele sunt o moștenire care trebuie protejată, având o vechime estimată de istorici la 2000 de ani și chiar 2500 de ani, după alte păreri.
Prădată de hoţi
Prima și cea mai mare dintre movile, aflată la marginea șoselei, are în vârf o cruce din 1783 și este înconjurată de postamente din piatră pe care existau imagini biblice ce înfățișau „Drumul Crucii”, dar care nu mai sunt vizibile. Capela a fost construită mai târziu, 1851, și ar fi în administrarea Bisericii Catolice. Din păcate, capela a fost de-a lungul timpului ținta hoților. A fost spartă crezându-se că ascunde valori. Hoții au găsit acolo o statuetă, care a fost distrusă și a rămas abandonată pe podeaua plină de gunoaie.
Deși Primăria Vladimirescu a înlocuit ușa și chiar a sudat-o pentru a evita alte distrugeri, hoții nu s-au lăsat și au furat ușa cu totul. Intrarea este acum neprotejată, iar locul a devenit bun pentru nevoile fiziologice ale unor șoferi.
„Secretele de acum”
Astfel, monumentul istoric reprezentat de movila milenară ascunde acum excremente și gunoaie, așteptând ca autoritățile să finanțeze într-o zi o cercetare arheologică menită să spulbere misterul ce înconjoară acest loc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!