În urmă cu 170 de ani, sute de țărani din părțile Banatului – partea stângă a Văii Mureșului, începând cu Făgetul, înarmați cu furci și topoare, au pornit spre Lipova pentru a înlocui administrația maghiară cu una românească. Ajunși acolo, țăranii glotași au fost întâmpinați de armata maghiară. În urma luptelor și-au pierdut viața peste 300 de țărani glotași. În memoria lor, pe groapa comună situată în Dealul Viilor, s-a ridicat o cruce de piatră de către intelectualitatea lipovană, avându-l ca protagonist pe învățătorul Ioan Hațeg.
Intemperiile vremii au erodat această cruce. Având în vedere acest lucru, autoritățile locale împreună cu Biserica Ortodoxă din Lipova, un grup de intelectuali (prof. Gheorghe Vasiescu, Teofil Andreica, prof. Ioan Bogoș, Irinel Balea, Dorel Petraș, prof. Ioan Ghiță, Ioan Chesințan) au ridicat o nouă cruce care să aducă aminte de jertfele românilor pentru libertate, pentru totalitatea năzuințelor poporului român din vremurile anului revoluționar 1848.
Evenimentul de inaugurare și sfințire a noului monument de la Lipova a debutat cu un simpozion, organizat în Sala Festivă a Primăriei Orașului Lipova, urmat de sfințirea monumentului de către cei doi preoți nou instalați la Biserica Ortodoxă din Lipova. Acțiunea s-a încheiat cu un parastas închinat glotașilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!