Nu este primul și, mai mult ca sigur, nu va fi nici ultimul monument istoric ce devine victimă a modernizării în forță dorită de proprietari. O clădire situată în Piața Catedralei, colț cu strada Ecaterina Teodoroiu, fosta locuință a familiei Tabakovic, din care a făcut parte și arhitectul Milan Tabakovic, este cea mai recentă „victimă”. Construit acum aproape un secol și jumătate, edificiul cuprins pe Lista Monumentelor Istorice s-a ales, zilele acestea, cu termopane, iar ornamentațiile din fier forjat de deasupra ferestrelor au dispărut. Modificările i-au scandalizat pe puținii oameni care încă au rămas cu ochii pe monumentele din oraș, care ne-au atras atenția asupra modificărilor aduse edificiului.
Trei avize
În cazul monumentelor istorice – cel puțin teoretic – pentru orice modificare, indiferent că este pe interior ori pe exterior, ai nevoie de avizul Direcției Județene pentru Cultură. În cazul clădirii din Piața Mare, „socoteala” de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Sau, mai exact, avizul primit în birou nu s-a potrivit cu lucrările realizate în piață.
Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Arad a dat trei avize pentru această clădire, în lunile august și decembrie 2017, către T.F., cel care a cerut actele. Primul aviz este acela prin care se stabilește că, în urma studiului efectuat la parterul clădirii, a rezultat că în pereții dinspre Piața Catedralei au existat, inițial, uși, proprietarul primind dreptul de a le reface în amplasamentele inițiale.
Modelul original
Un al doilea aviz, acordat pe 13 decembrie 2017 de către DJC Arad, se referă la modificări interioare și realizarea a două accese stradale. Pe scurt, proprietarului i se acordă dreptul de a realiza, prin recompartimentări, două spații cu acces din Piața Catedralei și unul cu acces prin pasajul imobilului. Totodată, acestuia i se aprobă și relocarea accesului în subsol, dar și „transformarea golurilor de fereastră în goluri de vitrină, din ele având goluri de uși prin desființarea parapetului”, după planurile inițiale ale edificiului. De asemenea, proprietarului i se dă dreptul să monteze geamuri termopan, însă cu „tâmplării lemn stratificat” care să respecte pe deplin modelul original. Și, în final, cel de-al treilea aviz – aviz favorabil pentru toate lucrările menționate mai sus – vine cu câteva zile înainte de încheierea anului 2017.
Autorizație de la Primărie
Conform panoului de informare al șantierului în lucru, acesta este autorizat de Primărie. Motiv pentru care am luat legătura cu reprezentanții Primăriei Municipiului Arad, cu scopul de a afla dacă s-a aprobat montarea de geamuri termopan cu ramă PVC pe fațada unui monument istoric. Pe scurt, reprezentanții Primăriei ne-au spus că la baza autorizației emise de către instituție stau avizele celor de la Direcția Județeană de Cultură, municipalitatea putând doar să își trimită angajații în control.
„Documentaţia depusă la Primăria Municipiului Arad în vederea eliberării autorizaţiei de construcţie are avizul favorabil al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural al Judeţului Arad. Fără acesta Primăria Arad nu putea autoriza această construcţie. În egală măsură, Primăria Municipiului Arad nu poate respinge un aviz favorabil dat de organe abilitate de legislaţia românească să facă acest lucru. În situaţia de faţă, documentaţia depusă prevedea printre altele înlocuirea tâmplăriilor existente cu tâmplărie de lemn stratificat culoare maro cu geam termopan şi păstrarea ornamentaţiilor din fier forjat situate în partea boltită a ferestrelor”, spune Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Atât cei de la Direcția Județeană de Cultură, cât și cei de la Primărie, sunt de acord că avizele și autorizațiile date șantierului nu sunt respectate în momentul de față. „Din câte se poate observa, acest aspect (ferestre din lemn stratificat și ornamentații păstrate – n.r.) nu a fost respectat. Prin urmare, vom solicita sprijinul agenţilor din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală, serviciul Disciplina în Construcţii, care vor verifica modul în care este respectată autorizaţia de construcţie. În urma celor constatate în teren se vor lua măsurile impuse de lege, mai ales că vorbim despre o zonă protejată a Municipiului Arad şi de o clădire monument istoric”, completează Ralu Cotrău.
Dosar penal
Pe lângă cei de la „Locală”, și polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean pot sancționa proprietarul care a intervenit asupra clădirii nerespectând avizul DJC. Conform procedurii, odată ce Direcția Județeană de Cultură îi anunță pe cei de la IPJ că avizele nu sunt respectate, aceștia, în urma controlului efectuat la fața locului, pot deschide un dosar de cercetare penală pe numele proprietarului, lucru întâmplat și în cazul altor monumente istorice din municipiul Arad.
Arhitectul, de negăsit
Conform unor informații neconfirmate oficial, arhitectul care a realizat proiectul pentru aceste modificări ar fi făcut un pas înapoi în momentul în care a observat că proiectul și autorizațiile nu sunt respectate, solicitând revenirea la stadiul inițial. Am încercat în repetate rânduri să-l contactăm telefonic și prin email pe arhitectul care și-a pus ștampila pe proiect, însă acesta nu a răspuns insistențelor noastre. Rămâne de văzut dacă situația va reveni la normal, sau clădirea va rămâne „modernizată”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!