Este de notorietate faptul că monumentele istorice ale municipiului nostru, cele care conferă greutatea unui oraș boem, cu tradiție și valori istorice inestimabile, cad sub propria lor greutate. Ne-am propus să încercăm să le salvăm, prezentându-le măcar istoria.
Unii din partizanii care luptă necontenit (parcă cu morile de vânt) pentru a proteja uluitoarele monumente istorice ale Aradului și pentru a le conserva sunt cei de la Asociația Pro Urbe, prin neobositul Bujor Buda. Din informațiile culese și expuse pe site-ul posturi.wordpress.com, la un singur click ni se dezvăluie istoria așa cum ne-au lăsat-o strămoșii noștri. Iubitorii de frumos care au schimbat fața centrului vechi. Noi am trecut peste ele, degradându-le doar.
Astăzi vă invităm să parcurgeți alături de noi istoria unuia dintre cele mai reprezentative monumente ale Aradului. Teatrul vechi, încă, situat pe strada Lazăr Gheorghe, la numărul 3. Vă recomandăm, cu sarcasmul de rigoare, să nu treceți pe lângă el deoarece la vânt puternic riscați să vă cadă în cap bucăți din el. Din păcate, fiecare bucată care cade din clădire îl duce mai aproape de sfârșitul său. Nicio administrație, în cei 26 de ani de la Revoluție, nu a reușit să facă nimic. În schimb avem mall-uri – două la număr -, avem multe supermarket-uri, magazine cu haine la mâna a doua, covrigării, case de pariuri, spălătorii auto, magazine pentru piese auto, păcănele, castele cu multe turle ce respectă un design monstruos și lista poate continua.
Iată câteva repere de importanță națională ce s-au consumat în această locație.
– 27 februarie 1818 – primele reprezentaţii teatrale româneşti în ţara noastră;
– În anii 1868, 1870 şi 1871, pe scenă teatrului au poposit la Arad, în turnee triumfale, formaţiile teatrale româneşti conduse de Mihai Pascaly şi Matei Millo. În cadrul acestor trupe activa ca sufleur şi marele nostru poet Mihai Eminescu;
– 1907 – unul din cele mai vechi cinematografe din ţară „Urania”;
– 16 aprilie 1913 – La Arad are loc prima reprezentaţie a unui film românesc şi anume “Războiul Independenţei”.
Teatrul Vechi de pe Lazăr Gheorghe, construit în 1817
„Pentru vizitatorul oraşului Arad, unul din edificiile cele mai interesante este clădirea teatrului vechi, care dăinuie în centrul oraşului de circa 190 de ani. Această clădire trebuie socotită drept primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul ţării noastre şi a fost construită în anul 1817. În arhivele arădene a fost descoperită o petiţie a proprietarului clădirii Iacob Hirschl, din care reiese că acest edificiu exista încă din luna mai 1817. Clădirea a fost ridicată în stil neoclasic.
Data exactă a inaugurării nu se cunoaşte încă. Este sigur că în toamna anului 1817, în luna noiembrie, aici şi-a desfăşurat activitatea trupă de teatru german condusă de Cristofor Kun.
Primul eveniment de seamă al teatrului, imediat după inaugurare, a fost prezentarea pe scena Thaliei, la 27 februarie 1818, a unui spectacol în limba română, de către elevii Preparandiei arădene manifestare, care se încadrează în rândul primelor reprezentaţii teatrale româneşti în ţara noastră. Departe de a fi un act cultural izolat, reprezentaţiile au fost continuate în anii următori. Existenţa unei clădiri permanente, în decursul anilor, a adus pe scena sălii de spectacole numeroase trupe de prestigiu şi o serie de artişti ca DerynnAş în 1818, Treuman în 1845, sau Johan Strauss fiul în concertul din 1847.
Anii de după 1848 reprezintă perioada cea mai rodnică din istoria vechiului teatru. În această perioadă, demn de remarcat este faptul că, în anii 1868, 1870 şi 1871, pe scenă teatrului au poposit la Arad, în turnee triumfale, formaţiile teatrale româneşti conduse de Mihai Pascaly şi Matei Millo. În cadrul acestor trupe activa ca sufleur şi marele nostru poet Mihai Eminescu. În anul 1873 vechiul teatru al lui Hirscl se închide. Aceasta se datorează faptului că în 1874 se deschid stagiunile la sala de spectacole din actualul teatru.
În 1907, la 30 noiembrie, în clădirea vechiului teatru, se inaugurează primul cinematograf din Arad, sub denumirea de “Urania”,unul din cele mai vechi cinematografe din ţară. În sala cinematografului “Urania”, la 16 aprilie 1913, are loc prima reprezentaţie a unui film românesc şi anume “Războiul Independenţei”. Filmul a fost rulat timp de patru zile consecutive, cu câte patru reprezentaţii zilnice. În anul 1917, sala de spectacole, a primit forma pe care o are în zilele noastre. Odată cu apariţia filmului sonor, cinematograful “Urania” se închide, fiindcă sala nu corespundea noilor condiţii de proiecţie, prezentând pericol de incendiu. La 1 Decembrie 1933, cinematograful “Urania” se redeschide, având pe ecran un film sonor cu celebrii Pat şi Patachon. Cinematograful îşi continuă activitatea până în anii 80, când este închis, datorită stării precare a clădirii.
În momentul de faţă, clădirea se află în patrimoniul autorităţilor locale, care şi-au propus să restaureze acest valoros edificiu cultural arădean şi să-i redea, pe cât va fi posibil, aspectul iniţial”, se arată în datele preluate de pe posturi.wordpress.com, din volumul „ARAD – patrimoniul cultural construit”, autori Lanevschi Gheorghe şi Ujj János, Editura Brumar din Timișoara.
Această clădire, conform celor declarate de reprezentanții Palatului Adminstrativ, a fost retrocedată în anul 2005. După cum se vede în imagini, cel care a revendicat clădirea nu a făcut absolut nimic pentru a o proteja. Vom reveni asupra acestui subiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!