Unii din partizanii care luptă necontenit (parcă cu morile de vânt) pentru a proteja uluitoarele monumente istorice ale Aradului și pentru a le conserva sunt cei de la Asociația Pro Urbe, prin neobositul Bujor Buda. Din informațiile culese și expuse pe site-ul posturi.wordpress.com, la un singur click ni se dezvăluie istoria așa cum ne-au lăsat-o strămoșii noștri. Iubitorii de frumos care au schimbat fața centrului vechi. Noi am trecut peste ele, degradându-le doar.
Astăzi vă invităm să parcurgeți alături de noi istoria a două monumente istorice: casele de la numerele 18 și 20, situate la mijlocul străzii Elena Ghiba Birta, cea care face legătura dintre Piața Mihai Viteazul și zona Intim. Sunt într-o stare deplorabilă, cu tencuiala căzută, lăsate în voia sorții. Se distrug văzând cu ochii. Aceste clădiri unicat au fost construite în 1910, adică în urmă cu 106 ani, și – chiar dacă au rezistat mai bine de un secol – acum pare că le-a sosit sfârșitul.
Unicat Secession la numărul 18
„Casă de raport a lui Nachtnebel Ödön este un unicat în cadrul clădirilor Secession din Arad. Unicitatea sa, dată de mozaicul cu flori şi păsări pe fond auriu sau verde, completează decorul floralo-vegetal al feroneriei şi al lemnului sculptat utilizat în decorarea faţadei. La nota distinctivă a edificiului contribuie, începând de la parter, simulacrul de bow-window din care se desprind consolele ce susţin bow-window-ul de la etaj. Acesta, încununat de un acoperiş în două ape, întregeşte aspectul propriu zis al acoperişului clădirii, prevăzut cu o lucarnă şi un simulacru de turn.
La ora actuală, edificiul adăposteşte un magazin la demisol, în rest locuinţe. Situaţia actuală a casei este tragică. O fotografiază străinii pentru a demonstra că la Arad patrimoniul arhitectural nu este preţuit.
Majoritate mozaicurile colorate din plăcuţe ceramice sunt ştirbe, abia de se mai poate ghici figura ce era reprezentată. De la acoperiş în jos curge tencuiala, profilele în relief se estompează. Binevoitorii de la parter, pentru a opri degradarea au dat o şapă superficială de ciment nivelând totul. La o familie de la parter există pungi pline cu plăcuţe colorate adunate în decursul timpului. Cei de la gaz, dintr-un dispreţ pentru tot ce este monument istoric în Arad, au instalat patru cofrete de gaz pe faţadă. Ţeava galbenă traversează faţada în lung şi-n lat, parcă acesta ar fi ornamentul definitoriu. La lucarne, la toate lipseşte geamul. Tâmplăria de lemn îşi trăieşte ultimele clipe. După starea actuală, privitorul se poate întreba dacă Nachtnebel, când şi-a construit casa, a fost în toate minţile, a cheltuit – risipit -, o mulţime de bani pentru nişte ornamente, care contemporanilor nu le sunt de niciun folos, nimeni nu le preţuieşte.
Din cele cinci familii proprietare ale imobilului, doar una singura este împotriva restaurării, celelalte îşi doresc să întreprindă formalităţile, şi să suporte costul pentru restaurare. Dacă Primăria Municipiului Arad ar cerceta asemenea cazuri, şi sunt multe în Arad, ar putea interveni şi convinge asociaţiile de proprietari să colaboreze pentru a stopa declinul. În acest caz sunt două tabere, patru contra unu, ce-şi macină nervii, în vreme ce ornamentele cad și casa se distruge. Ce minunăţie de casă, un unicat splendid, de fapt strada Ghiba Birta este plină de case cu cele mai fine şi delicate ornamente. Asociaţia Pro Urbe Arad a făcut nenumărate intervenţii în mass-media arădeană, fără ca cei în măsură să intervină să se sesizeze”, se arată în datele preluate de pe posturi.wordpress.com, din volumul „ARAD – patrimoniul cultural construit”, autori Lanevschi Gheorghe şi Ujj János, Editura Brumar din Timișoara.
„Casa cu faianţă albastră” de la numărul 20
„Acest monument istoric este o clădire P+1, pe care, la prima vedere eşti tentat să o atribui stilului secession geometric. La o privire atentă se constată că de fapt aparţine eclecticului, având un amalgam de elemente decorative, din cadrul diverselor stiluri istorice, inclusiv secession. Astăzi faţada arată jalnic. Are faianţa în majoritate căzută. Tencuiala scorojită arată cărămida. La instalarea gazului, meseriaşii fără responsabilitate au găurit faţada exact printr-un ornament excepţional, o placă cu păun şi o fructieră în relief, desprinzând o mare suprafaţă din el. Ca peste tot în Arad, instalarea gazului s-a făcut într-o manieră iresponsabilă, cu ornamente distruse şi faţade degradate. Împreună cu nişte cofrete care sunt într-o stare mizerabilă, galbene şi ruginite, faţadele monumentelor istorice arată, din păcate, ca după un bombardament. Deocamdată, în mod surprinzător, administraţia oraşului nu se implică, degradarea celor mai frumoase clădiri pare de neoprit”, spun aceleași surse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!