În fiecare an, la 18 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a monumentelor și siturilor, din inițiativa Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS). România a semnat Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural la 30 martie 1990, iar prin Decretul 187/1990 devine stat parte a Convenției. Țara noastră are trecute pe Lista Patrimoniului Mondial, câtava monumente reprezentative: Delta Dunării, Biserici din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate, Biserici de lemn din Maramureș, dar se fac eforturi pentru includerea și a altor monumente în această categorie. Patrimoniul național cuprinde, la acest moment, sute de monumente înregistrate, multe dintre acestea fiind într-o stare de degradare avansată, foarte puține fiind în curs de refacere sau restaurare.
Aradul se poate mândri cu o arhitectură de excepție, din păcate multe dintre clădirile reprezentative ale orașului se află într-o situație delicată, din punctual de vedere al aspectului. Numeroasele atenționări întâlnite în zona centrală: Atenție! Cade tencuiala sau Atenție! Cad ornamente, nu sunt în măsură să ne facă prea optimiști în legătură cu viitorul acestor remarcabile monumente arhitectonice.
Trei clădiri de patrimoniu
Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale al UVVG Arad, în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad și Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad și-au propus să marcheze Ziua Mondială a Monumentelor Istorice – luni, 18 aprilie, ora 12.00, la sediul Complexului Muzeal Arad – prezentând în fața opiniei publice, trei dintre construcțiile remarcabile ale orașului, legate de istoria zbuciumată a Aradului: Palatul Românul, Sinagoga Neologă și Turnul de Apă.
Manifestarea, proiectată și coordonată de prof. univ. dr. Marius Grec (Director al CUSMP) este una interactivă, cei care vor face prezentările fiind
elevii Liceului de Artă “Sabin Drăgoi”, care vor susţine proiectul „Monumente vechi, obiceiuri noi”, şi muzeograful dr. Adelina Stoenescu, care va duce în fața celor prezenți vestigii reprezentative pentru monumentele prezentate.
Invitaţi
Invitații speciali ai manifestării sunt: ing. Ionel Schlesinger – președintele Comunității evreilor din Arad și prof. Horia Truță, manager la Galeriile „Turnul de Apă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!