E aproape sigur: Monumentul Marii Uniri de la 1918 va fi amplasat în proximitatea Consiliului Judeţean. „Până în momentul de față, terenul situat între clădirea Consiliului Judeţean Arad şi Casa de Cultură a Sindicatelor rămâne varianta cea mai viabilă, perimetrul respectiv permițând, ulterior, și amenajarea unui parc care să găzduiască monumentul şi care să ofere un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea unor manifestări” – arată Prefectura, într-un comunicat de presă.
Punctul de vedere al Prefecturii a fost făcut public în urma unei întâlniri convocate de prefectul Florentina Horgea, la sugestia reprezentanţilor Ministerului Culturii, prezenţi în perioada 27-28 februarie la Arad. La întâlnirea care a avut loc joi au fost invitaţi primarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, președintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici, reprezentantul Fundației Revoluției din Decembrie 1989 Arad, Attila Duka şi decanul Facultății de Științe Umaniste și Administrative din cadrul Universității „Vasile Goldiș”, Marius Grec.
Revoluţionarii: NU în faţa Primăriei!
Reprezentantul revoluţionarilor a fost invitat pentru că, în cazul amplasării Monumentului Marii Uniri în faţa Palatului Administrativ, în locul monumentului Eroilor Revoluţiei, e nevoie de acordul Asociației Revoluționarilor arădeni. Potrivit Prefecturii, Attila Duka a subliniat că „mutarea Monumentului Eroilor Revoluției din 1989 este de neconceput, atâta timp cât Piața Revoluției este tocmai locul unde au murit oameni în 1989, este locul unde s-a vărsat sânge pentru libertate și dacă nu era Revoluția, nu puteam vorbi astăzi nici de Marea Unire, nici de Ziua Națională a României. Această Piață, pentru arădeni, reprezintă tocmai locul unde s-a născut libertatea și nu vom îngădui ca acest Monument al celor căzuți să ajungă în altă parte a orașului!”
Proiectul lui Seculici
Reamintim, ideea amplasări Monumentului Marii Uniri de la 1918 în vecinătatea Consiliului Judeţean Arad a fost lansată de arhitectul Gheorghe Seculici, în luna aprilie a anului trecut. „Cu investiţii minime, piaţa din zona CJA ar putea deveni Piaţa Monumentului Marii Uniri. Am realizat şi simulări şi cred că locul ar arăta foarte bine”, preciza, la acel moment, Gheorghe Seculici. Potrivit arhitectului, atelierele Uniunii Artiştilor Plastici ar urma să fie demolate, ţinând cont că artiştii ar urma să aibă un sediu nou. Apoi, între clădirea CJA şi Casa de Cultură a Sindicatelor ar urma să fie realizat un mic parc. Şi exact în centrul acestui parc ar putea fi amplasat Monumentul Marii Uniri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!