După ani de tergiversări, mai ales din partea sculptorului Florin Codre, municipalitatea arădeană face pași concreți în vederea instalării Monumentului Marii Uniri pe Lacul Pădurice. Consiliul Local a aprobat, încă din luna aprilie, forma de protocol încheiat între Primăria Arad și Ministerul Culturii în vederea amplasării Monumentului Marii Uniri. Documentul pune accent pe responsabilitățile în acest caz, părțile convenind și asupra amenajării zonei Lacului Pădurice. „Autorul Florin Codre va suporta cheltuielile de amplasare, realizarea bazei, inclusiv sistemul de prindere a monumentului”, se arată în protocol, însă nu există nicio garanție că sculptorul va face asta, pentru că de ani de zile amână transportatea la Arad a pieselor monumentului, sub diverse pretexte.
Pe de altă parte, municipalitatea s-a angajat să finanțeze lucrările de amenajare a zonei unde urmează să fie amplasat monumentul, constând în curăţarea şi amenajarea lacului, realizarea fundaţiei şi a iluminatului arhitectural.
De altfel, în acest scop, Consiliul Local a aprobat în fiecare an un buget de aproximativ 3.000.000 de lei, dar banii nu au fost cheltuiți pentru că nu exista garanția că la finalul lucrărilor artistul Florin Codre va apărea cu monumentul, având în vedere că acesta era în proces cu Ministerul Culturii.
Licitație în pregătire
Primarul Gheorghe Falcă a declarat, pentru Jurnal Arădean/Aradon, că au fost începute procedurile în vederea lansării licitației publice pentru lucrările de amenajare a lacului. „Cel mai probabil, licitația va fi lansată în toamnă, pentru că în acest moment mai lipsesc unele documente necesare pentru publicarea pe SEAP, iar lucrările ar urma să înceapă în primăvară”, a spus Falcă. Conform edilului, la 1 Decembrie 2017, cu un an înainte de Centenarul Unirii, monumentul va fi dezvelit în cadrul unui eveniment de mari proporții, la care vor asista oficiali de la București. „Dacă totul decurge bine, vom avea monumentul anul viitor. Ministerul Culturii, care a contractat această lucrare artistică, ne-a dat asigurări că monumentul va fi adus la Arad când fundațiile sunt realizate”, a adăugat primarul.
Sculptorul, de negăsit
Am încercat din nou să luăm legătura cu sculptorul Florin Codre, pentru a ne spune care sunt planurile sale legate de monument, pentru că acestea nu au coincis până acum cu cele ale autorităților. Artistul nu este însă de găsit, astfel că autoritățile nu pot decât să spere că acesta își va respecta angajamentele asumate față de Ministerul Culturii în cadrul contractului în valoare de 10 milioane de lei, care stipulează că inclusiv transportul și montarea pieselor monumentului intră în obligațiile sculptorului, exitând și o decizie judecătorească definitivă în acest sens.
Atac la Falcă
În luna martie, Florin Codre îl ataca pe primarul Falcă. Întrebat de Jurnal Arădean/Aradon când va aduce piesele lucrării în oraș, sculptorul nu a putut oferi un termen și a invocat „organizații secrete ungare” care i-ar distruge lucrarea, acuzându-l și pe primar că nu ar vrea ca acest monument să fie amplasat în oraș pentru a nu pierde voturile maghiarilor. „Dacă eu pun monumentul ăsta acolo, Falcă nu o să mai fie primar pentru că ungurii nu îl mai votează. De asta Falcă m-a sabotat de la început”, acuza artistul. El criticase dur și amplasamentul: „Falcă vrea să punem monumentul peste o baltă împuțită plină de kitsch-uri. E lucrarea vieții mele, în care am pus multă inimă, pasiune. Este o nouă filozofie a coloanei infinitului, ceva nou în sculptura mondială, dar au ajuns să își bată joc de ea Falcă și Kelemen (Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii – n.r.)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!