BUCUREŞTI. Amplasarea Monumentului Marii Uniri în Arad pare un proiect căruia autorităţile nu-i fac faţă. Lucrarea a fost comandată în urmă cu 12 ani şi ar fi trebuit să fie dezvelită în urmă cu şapte ani, dar a urmat un lung şir de probleme juridice, declanşat chiar de către sculptorul Florin Codre, cel care nu şi-a respectat angajamentele luate faţă de autorităţi după ce a încasat banii. După procesele dintre Ministerul Culturii şi artist, dar şi neînţelegerile celor două părţi cu autorităţile locale din Arad, în urmă cu mai bine de un an se promitea dezvelirea lucrării la 1 Decembrie 2018, de Centenar. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat, deşi în faţa sediului Consiliului Judeţean fusese demolată o clădire a Uniunii Artiștilor Plastici pentru a se face loc monumentului. De altfel, la un an de la acel moment, Ministerul Culturii lucrează tot la documentaţii, ceea ce face imposibilă amplasarea lucrării artistice în acest an.
Primăria Arad, care a atribuit terenul Ministerului Culturii pentru a-şi aplasa lucrarea, nu a mai primit nicio informaţie, din primăvară, cu privire la stadiul acestui demers. În aceste condiţii, ne-am întreptat întrebările către Ministerul Culturii, care ne-a răspuns că în această perioadă se lucrează la documentaţiile pentru lansarea licitaţiei de lucrări. Acest răspuns ne arată însă că funcţionarii nu au făcut progrese, pentru că şi în aprilie anunţau că lucrează la aceste documentaţii.
“În acest moment se lucrează la documentația de atribuire a contractului de lucrări de execuție a infrastructurii și de montare a Monumentului Marii Uniri de la Arad. Totodată, se estimează publicarea anunțului de participare în perioada imediat următoare”, ne-a informat ministerul.
Costuri mărite
Dacă în urmă cu un an se estima că realizarea fundaţiei pentru amplasarea monumentului va costa 300.000 de lei, ministerul a refăcut calculele şi ne precizează că lucrările vor fi de patru ori mai scumpe.
“Costurile estimate pentru finalizarea Monumentului Marii Uniri de la Arad sunt de aproximativ 1.200.000 lei”, se arată în răspunsul primit de Jurnal Arădean şi Aradon.
Anul viitor
Avându-se în vedere că licitaţia nici nu a fost lansată, cel mai probabil lucrările vor începe abia anul viitor. Asta pentru că vor mai trece câteva luni până la semnarea unui contract pentru realizarea lucrărilor de proiectare și execuție. Odată dat ordinul de începere a lucrărilor, acestea ar urma să dureze două luni, astfel că este posibil ca în primăvară monumentul de peste o sută de tone să fie amplasat în faţa Consiliului Judeţean.
Istorie cu scandal în jurul monumentului
Sculptorul brașovean Florin Codre a câștigat, în 2007, concursul organizat de Ministerul Culturii pentru amplasarea în centrul Aradului a unui monument dedicat Marii Uniri. El a încasat 10 milioane de lei pentru realizarea lucrării, transportul și amplasarea acesteia. Lucrarea artistică trebuia dezvelită de Ziua Națională în 2012, dar sculptorul nu a adus-o la timp din China, unde a realizat-o. Astfel, în 2013, Ministerul Culturii l-a chemat în instanță, iar în toamna anului 2015, Tribunalul București l-a obligat să transporte la Arad monumentul pe propria cheltuială. Numai că artistul tot nu s-a conformat, invocând diverse motive pentru a nu aduce piesele. El a cerut autorităților să plătească aceste costuri, afirmând că nu mai are bani, însă ministerul a refuzat, invocând prevederile din contract și sentința definitivă. Ulterior, sculptorul a invocat fie motive de sănătate, fie neînțelegeri cu autoritățile locale din Arad, care nu sunt parte din acest contract semnat cu ministerul. În cele din urmă, Ministerul Culturii a decis să amplaseze lucrarea pe propria cheltuială, urmând să se îndrepte în instanţă împotriva sculptorului pentru a recupera cheltuielile.
Trimite articolul
XNu pricep, in loc sa aloce bani pentru autostrazi, cai ferate, guvernul e interesat se pare de stadioane la Cornesti, Turnu Magurele si Monumentul Marii Uniri care in mod firesc ar trebui sa fie la Alba-Iulia. Guvern inchistat in futilitati.
Numai este nevoie sa ne reamintim de fiecare data cand il vedem ce-a insemnat un centenar sub administratie romaneasca. Ami bine fara el, nu cred ca se supara foarte multi.
sper ca pana la instalarea monumentului marii uniri, Transilvania sa se separe de restul Romaniei
Motivul nerealizarii e simplu: pentru ca nu a fost unire. Atat
Bravo !! Aradenii nu au nevoie de chiripirurile viniturilor !! Asa zisa unire a adus Banatul, Crisana si Transilvania sub sclavie !!
Cine vrea hidosenia aia pentru care un Minister al Culturii inept a dat o caruta de bani tot in preajma unor campanii electorale ? Cine vrea ca din bugetul ciumpavit al orasului sa mai fie cheltuiti bani pentru o chestie facuta la masina, o chinezarie ce nu ne reprezinta ? Ministerul sa o duca in ograda lui, la mitici . Sau te pomenesti ca au Lizica si chinezoii ei vreun interes in aducerea hidoseniei in Arad ? MB nu ai scris de mult nimic si nu iti da salariul daca nu vii cu vreo idee, cu ceva ?!? Decat asa productii, mai bine apuca-te de altceva. Sau te platesc cei interesati sa le faci lobby ?
Nu se găsește nimeni să le spună celor de la Ministerul Culturii că 1) Aradul merită un monument al Unirii dar 2) că nu-l dorim pe acesta și 3) dacă nu a putut fi așezat atunci cînd ar fi fost momentul ,atunci și pentru toate motivele la un loc,NU AVEM NEVOIE DE ACEASTA PROBA DE KITSH!!Avem Prefect,avem COnsiliu județean și,mai ales,avem un primar,așa interimar cum e,de ce să nu le cerem,cu glas tare,să-și facă datoria?!Față de arădeni,față de istoria Aradului și,mai ales,față de viitorul Aradului.De ce să-i obligăm pe copiii noștri,pe nepoți să se confrunte de acum înainte cuo rușine pe care ne-au vîrît-o pe gît ,din nou,cei care nu ne iubesc?
nu a existat nicio unire, mai ales in sensul de azi al cuvantului. Argumente sunt foarte multe. Acum, dupa o suta de ani, ni se prezinta un viol ca fiind de fapt nunta. Fals grosolan si mincinos.
E păcat să strice aspectul zonei aceea chestie care nu se știe ce e și nu simbolizează nimic. Dacă tot vreți s-o amplasați undeva , cel mai potrivit loc pentru acest mininat monument de artă, este pe strada Mărului .Acolo, sub nici o formă, nu deranjază pe nimeni.
Forma de vibrator semnifica falosul mitic varat in coastele Transilvaniei ? Avem destule statuie modelate dupa vibratoare deja. Orice om din Arad poate sa le vada prin oras. Mult mai bine ar fi mutarea acestuia la Bucuresti, unde sigurat ar fi pe placul celor 2 blonde privelegiate de la conducerea tarii/capitalei, respectiv ar fi o buna oportunitate de: Make a photo ?