ARAD.Telenovela amplasării unui monument care să marcheze Marea Unire de la 1918 tinde să bată recorduri de episoade de neputinţă din partea autorităţilor centrale, care şi-au luat acest angajament faţă de Arad încă din 2007. Atunci a avut loc licitaţia privind realizarea Monumentului Marii Uniri, care a fost câştigată de către sculptorul Florin Codre. Acesta a încasat de la statul român 10 milioane de lei şi a realizat piesele lucrării în… China. Conform planurilor iniţiale, dezvelirea lucrării ar fi trebuit să aibă loc după cinci ani, în 1 Decembrie 2012, doar că la acea dată componentele monumentului nici nu erau realizate. Au urmat procese deschise de Ministerul Culturii, care promitea dezvelirea lucrării la 1 Decembrie 2018, de Centenar. Ceea ce nu s-a întâmplat, deşi în faţa sediului Consiliului Judeţean Arad fusese demolată clădirea Uniunii Artiștilor Plastici pentru a se face loc monumentului. Următoarea dată avansată de autorităţi a fost 1 Decembrie 2019, dar abia cu trei luni înainte fusese lansată licitaţia, deci ar fi fost imposibil ca proiectul să fie încheiat la timp. În ianuarie 2020, ministerul ne transmitea că licitaţia a fost anulată, iar speranţe pentru dezvelire la 1 Decembrie 2021 nu există, pentru că autorităţile au rămas blocate în proceduri.
Autorităţile centrale par incapabile să ducă la sfârşit proiectul la 14 ani de la lansare. Deputatul Sergiu Bîlcea (PNL Arad) a încercat, recent, să obţină răspunsuri concrete de la Ministerul Culturii, căruia i s-a adresat în scris.
„Este bine cunoscut rolul central al Aradului în realizarea Marii Uniri, în1 Decembrie 1918.La Arad și-a avut sediul Consiliul Național Român Central, ziarul «Românul», în acest oraș a fost pregătită Marea Adunare Națională de la Albalulia. Încomunitatealocală,valorizămacestmomentesențialpentruistoriaorașuluişiistorianațională. Dorința comunității noastre de a ridica un Monument al Marii Uniri se lovește din păcate de piedici și încurcături birocratice. Ştim desigur că monumentul comandat de statul român și realizat de sculptorul Florin Codre în urma unei licitații organizate acum mai bine de 13 ani nu a ajuns la Arad. Știm că între statul romån şi sculptor a avut loc un litigiu legat de transportul și montarea pieselor monumentului. În acest moment, cauzele intârzierii nepermise sunt mai puțin importante, conteazăsoluțiile”, a transmis deputatul ministerului.
Parlamentarul arată că „o inițiativă atât de importantă, un demers care trebuie să simbolizeze respectul nostru față de un trecut glorios nu poate fi blocată la nesfârșit de probleme juridice sau birocratice”.
„Autoritățile locale au pregătit piațeta destinată Monumentului Marii Uniri, aşteptăm cu nerăbdare vești bune de la Guvern”, se mai arată în documentul trimis de Sergiu Bîlcea, unde sunt adresate şi întrebări cu privire la momentul finalizării proiectului.
Nimic concret de la Bucureşti
Răspunsul oferit de Ministerul Culturii deputatului Sergiu Bîlcea este la fel de vag ca cele care au fost transmise şi la solicitările Jurnal Arădean/www.aradon.ro în ultimii ani.
„În acest moment, toate cele 12 module din marmură ce vor constitui Monumentul Marii Uniri de la Arad sunt executate la scara 1 la 1 şi se află depozitate pe proprietatea sculptorului autor Florin Codre, în localitatea Chiselet, judeţul Călăraşi. Amplasarea Monumentului Marii Uniri de la Arad (MMU Arad) se va face în urma a patru lucrări/acţiuni: proiectatea fundaţiei MMU Arad; execuţia fundaţiei MMU Arad pe ampalsamentul pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Arad; transportul modulelor componente ale MMU Arad pe amplasamentul viitorului monument de for public; montajul MMU Arad şi finisarea lui”.
Ministerul mai spune că „durata de execuţie propriu-zisă a lucrărilor mai sus menţionate şi care vor duce, în final, la realizarea MMU Arad, este estimată la aproximativ patru luni de zile de la momentul în care lucrările vor fi atribuite câştigătorului licitaţiei”.
Cu alte cuvinte, nimic nou. Lucruri ştiute, scrise anterior şi de noi. Ministerul omite în continuare să ofere termene. Cu siguranţă, însă, monumentul nu va fi amplasat în acest an, chiar dacă licitaţia s-ar organiza acum. Până la 1 Decembrie, nu ar avea cum să se încheie procedura şi lucrările. Prin urmare, monumentul nu va exista nici la trei ani de la Centenar, când se dorea să fie dezvelit.
Suspiciuni privind calitatea
În răspunsul oferit deputatului arădean, Ministerul Culturii nu a amintit de suspiciunile pe care le are privind calitatea pieselor monumentului. În decembrie 2020, ministerul transmitea că a decis să ceară o expertiză care să stabilească dacă lucrarea sculptorului Florin Codre a fost făcută din materiale corespunzătoare.
„În momentul de față, s-a dispus efectuarea unei expertizeprivindcalitateamaterialuluidincareesteconfecționatmonumentul. Totodată, vă informăm faptul că procedura de atribuire (a transportului şi lucrărilor de amplasare a monumentului – n.r.) nu a avut loc”, ne-a comunicat ministerul în urmă cu jumătate de an.
În depozit
Şi reprezentanţii Primăriei Arad şi ai Consiliului Judeţean – instituţii care nu sunt implicate direct în proiect, dar care au datoria de a urmări finalizarea acestuia – ne-au transmis că nu au putut afla nimic concret de la Bucureşti. Asta pentru că nu s-au făcut paşi înainte.
Monumentul pentru care statul i-a plătit lui Florin Codre nu mai puţin de 10 milioane de lei stă depozitat de ani de zile. Pentru transportul la Arad şi amplasare ar mai urma să fie cheltuiţi aproximativ 1.250.000 de lei, conform datelor din licitaţia lansată în toamna anului 2019 şi anulată la scurt timp.
Trimite articolul
Xfalkăkatul SRL !!!
Ne-am unit ca lumea. Ei au luat banii, noi am ramas cu amplasamentul
Bine că au instalat acele fiare ruginite în fața blocului fostului cinema Dacia. Sunt foarte urâte și cu cât trece timpul, acele rugini devin tot mai urâte. Cred că e cea mai urâtă sculptură sau ce o fi , pe care am vazut-o. Și în alte țări au monumente feroase dar nu curge rugina pe jos și nu arată atât de jalnic. Vai de spiritul artistic al celui care a făcut această porcărie și vai de cei care au aprobat asta. Stau foarte prost cu estetica și frumosul. Trăiască haosul și urâtul .
Neputinta=Impotenta
Inițial omu a “sculptat” din marmură chinezească un / o … ceva, care semăna cu trei “scule” încîlcite, fiind în erecție.Acuma.- pe poză- de la acelaș sculptor apare un stâlp ( se pare) din beton Amu întreb : care dintre piesele de artă au fost comandate în …2007.
Romania lucrului bine facut
D-l deputat ar trebui sa fie interesat de problemele reale ale Aradului, nu de aiureli, cum este si afacerea monumentului revolutiei (scrisa, intentionat, cu “r” mic). Scaderea masiva a populatiei municipiului, dezindustrializarea, lipsa de investitii straine serioase, acestea sunt necazurile care ar trebui abordate. Asta, mai ales, daca te raportezi la partenerii din Alianta Vestului – Timisoara, Oradea si Cluj-Napoca. La ei de ce se misca lucrurile ca pe roate, iar la Arad este o stagnare totala ?
Ce memorie au romînii: nu-l mai uita!