ARAD. Prin ianuarie scriam despre manifestările ce se vor desfăşura sub genericul „Anul Vasile Goldiş – 150 de ani de la naştere”. Pe lângă faptul că , pe tot parcursul anului 2012, au fost programate diverse activităţi ştiinţifice şi culturale, s-a dorit, ca punctul central să fie inaugurarea Monumentului Marii Uniri. Ba mai mult, conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Vest „V. Goldiş” declara atunci că a „propus conducerii universităţii (n.n. UVVG) să facă demersurile necesare pentru adoptarea Zilei Monumentului Marii Uniri la data de 15 noiembrie”, dată la care era preconizată dezvelirea acestui monument. Numai că a trecut şi acea zi, şi ziua de naştere a mare patriot Vasile Goldiş, va trece şi Ziua Naţională fără ca arădenii să vadă monumentul. Ce motive ar fi?…
Prea departe de China
„Sculptorul care a câştigat proiectul pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la Arad, Florin Codre a ales să-l lucreze în China. El a motivat că, acolo, materialul pentru sculptură este de natură să fie prelucrat mai bine şi, în plus, forţa de muncă e mai ieftină – ne-a informat, ieri, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele «Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad». Din câte am fost informat, lucrarea este terminată. Sculptorul s-a întors în ţară. Urmează ca, dezmembrat, Monumentul să fie transportat, în România, cu un vapor, în cursul lunii ianuarie. Consiliul Local Arad a aprobat deja proiectul pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri cu cele trei poduri suspendate spre mijlocul lacului din Pădurice (fântâna color, existentă acum, putând fi uşor deplasată într-o altă zonă). Din punctul de vedere al Asociaţiei noastre, înainte de Sfintele Paşti, s-ar putea inaugura şi astfel, la anul, când vom aniversa 95 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, să sărbătorim lângă Monumentul mult aşteptat de toţi arădenii”.
Acces la monument
Reamintim că în vară, CLM aproba proiectul care face referire „Amplasarea monumentului Marii Uniri Arad” pe lacul din Pădurice. 3,6 milioane de lei (3.689.536 de lei cu TVA), adică echivalentul a 843.400 de euro, va costa amplasarea monumentului pe lac pentru cei 418 mp de terase şi pasarele.
Alegere de la centru
La Ministerul Culturii, Comisia de Jurizare a Concursului de creaţie plastică pentru realizarea „Monumentului Marii Uniri de la 1918 în municipiul Arad” a selectat, din mai multe variante, proiectul sculptorului Florin Codre.
„Credem că, până la Sf. Paşti, Monumentul Marii Uniri va fi inaugurat” (Aurel Ardelean)
Citeste si Monumentul Marii Uniri are o nouă dimensiune
Monumentul Marii Uniri, în mijlocul lacului
Citiți principiile noastre de moderare aici!