Biletele s-au vândut că pâinea caldă, așa că Centrul Municipal de Cultură Arad a decis că pe lângă proiecția de gală de la ora 19:00 în prezența regizorului Stere Gulea, să mai facă una la ora 16:00. “Deloc întâmplător, în anul în care sărbătorim centenarul României Mari, Moromeții revin pe marile ecrane ca o dovadă palpabilă a istoriei, o istorie reală trăită prin ochii lui Ilie Moromete și a descendenților săi.”, a spus Ramona Crețu, coordonatorul activităților cinematografe în cadrul CMC Arad.
“Moromeții 2” continuă povestea lui Ilie Moromete, a familiei lui și a mezinului Niculae din satul Siliștea Gumești din Câmpia Dunării, cu accent pe relația tată-fiu. Acțiunea are loc în anul 1945, într-o perioada crucială în istoria României, imediat după terminarea războiului și înainte de instalarea comunismului de către sovietici. Timpul nu mai avea răbdare… În acest context, Moromete, interpretat de Horațiu Mălăele, încearcă să înțeleagă vremurile noi, transformările pe care le aduce noul regim în satul său, dar și în mintea lui Neculae (Iosif Paștina), vizibil atras de promisiunile și ideile sovietice.
Regizorul Stere Gulea, aflat într-un dialog cu arădenii la finalul proiecției, mărturisește că motivul pentru care a făcut acest film a fost că primul se termină deschis, cu o întrebare- „Unde mergem noi, domnule?“, așa că trebuia terminată și povestea familiei Moromete, a lui Moromete și într-un fel a țăranului român, de câmpie în general. Au trecut 31 de ani de ezitări până când Stere Gulea să se hotarască să filmeze “Moromeții 2”. Avea în spate “povara” succesului cu primul film și nu împărtășea deloc traseul lui Neculae de activist de partid, de aceea nici nu a respectat întocmai narațiunea din volumul II a lui Marin Preda.
Bugetul cu care a pornit la drum, spune regizorul, a fost unul care îi ajungea doar pentru filmări, nu și pentru post-producție. În plus, era foarte mic pentru un film de epocă, ar fi fost mai degrabă potrivit pentru un proiect filmat pe străzile din ziua de azi sau într-un apartament ceaușist. Din această cauză, filmările au ținut doar 30 de zile, ca o comparație, la primul “Moromeții”, au durat 3 luni. Într-un final, producătorul Tudor Giurgiu a reușit să adune bani și pentru post-producție, costul total atingând aproximativ un milion și jumătate de euro.
“Că filmul se bucură de interes, este o surpriză, sincer nu mă așteptăm pentru că e un film care până la urmă e istorie, e un film cu țărani, nu e un film spectaculos, nu are elemente de spectaculozitate care să atragă.”, spene Stere Gulea. Da, “Moromeții 2” se bucură acum de succes, însă o parte din el e inerția notorietății primului film, devenit între timp un clasic și un punct de referință în cinematografia română. Deși Horațiu Mălăele face un rol foarte bun, interpretarea magistrală a lui Victor Rebengiuc e de neuitat, dăinuie încă în ochii privitorilor. Rebengiuc rămâne Ilie Moromete chiar și după 31 de ani, de aceea, comparația cu Mălăele e inevitabilă… ăsta e motivul pentru care Mălăele, din păcate, chiar și cu un joc (in)credibil nu e Moromete… iar Ilie Moromete poate fi doar unul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!