Mai multe terenuri din Arad fac obiectul unor revendicări formulate de către moștenitorii baronului Neuman, unul dintre cei mai mari industriași ai României de la sfârșitul secolului al XIX-lea. La Tribunalul Arad a fost înregistrat, în 14 octombrie 2015, un dosar prin care moștenitorii baronului care a marcat istoria Aradului revendică terenuri în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
Reclamanții sunt Neuman Andrew Alfred de Vegvar și Mary Louise de Vegvar, prin mandatar Charles William de Vegvar, iar pârâții sunt Primăria și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Primul termen de judecată a fost fixat pentru 18 ianuarie, iar după câteva amânări, Tribunalul Arad s-a pronunțat luni, 29 februarie. Sentința a fost favorabilă moștenitorilor, cărora le-a fost admisă acțiunea. Astfel, instanța a obligat municipalitatea să soluționeze șapte notificări ale moștenitorilor privind mai multe terenuri revendicate în oraș, pe unele existând și clădiri.
”Admite acţiunea civilă exercitată de reclamanţii Neuman Andrew Alfreg de Vegvar şi Mary Louise de Vegvar, ambii prin mandatar Charles William de Vegvar, în contradictoriu cu pârâta Municipiul Arad prin Primar, pe care o obligă la soluţionarea notificărilor depuse în temeiul Legii 10/2001”, arată sentința.
Suprafețele revendicate sunt diferite, de la câteva sute de metri pătrați, la zeci de mii. Cea mai mare suprafață solicitată este de 106.902 metri pătrați, terenul fiind situat în cartierul Gai (str.Bogdan Voievod nr.14).
În ceea ce privește acțiunea împotriva pârâtei Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, aceasta a fost respinsă de către instanță. Împotriva sentinței se poate depune apel în 30 de zile de la comunicare.
Poziția Primăriei Arad
Reprezentanții Municipalității spun că nu este vorba de un litigiu, ci de proceduri obligatorii care trebuiesc parcurse de către moștenitori. În plus, terenurile revendicate nu sunt în proprietatea orașului.
”Nu este un litigiu propriu-zis cu Primăria, ci moștenitorii solicită instanței să stabilească instituția competentă pentru soluționarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor imobile din municipiul Arad (terenuri și terenuri cu construcții), revedicări făcute în baza Legii 10/2001”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici.
Conform sursei citate, Primăria, neavând în administrare aceste imobile, și-a declinat competența către societățile comerciale care dețin terenurile urmare a privatizărilor din anii 1990.
”La rândul lor, deținătorii au transmis revendicările către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, care n-a dat curs ci le-a retrimis în mod nejustificat înapoi la municipalitate”, a adăugat Drăghici.
Primăria așteaptă comunicarea motivării sentinței, iar în funcție de aceasta se vor stabili acțiunile municipalității în acest caz.
Revendicări vechi
De-a lungul anilor, moștenitorii baronului Neuman au revendicat și au intrat în posesia mai multor clădiri și terenuri din oraș. Au primit înapoi chiar și stadionul UTA, pe care l-au donat municipalității. Una dintre clădirile importante pe care le-au câștigat în instanță este fosta Casă de Oaspeți, pe de strada Horia, care, după un an, a și fost vândută cu 1.400.000 de euro unui om de afaceri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!