Domnule manager, s-au tot spus şi scris lucruri negative despre Spitalul Judeţean. Ce s-a întâmplat, totuşi, bun la nivelul unităţii pe care o conduceţi?
TOTOLICI. De nouă luni, de când manageriez această unitate, s-au petrecut multe lucruri favorabile unei imagini bune a Spitalului Judeţean din Arad. Începând cu reorganizarea şi dotarea cu aparatură modernă, la standarde europene, a Unităţii de Primire Urgenţe – UPU – şi continuând cu secţiile care au fost zugrăvite, igienizate, cu grupuri sanitare refăcute complet. Aceste condiţii le oferă pacienţilor posibilitatea de a se simţi cât mai aproape de condiţiile pe care le au acasă. În plus, s-au amenajat saloane tip rezervă, cu unul, maximum două paturi, grupuri sanitare separate şi posibilitatea cuplării la internet. Astfel, la ora actuală, condiţiile de cazare oferite de Spitalul Judeţean se apropie de condiţiile spitalelor din proximitatea ţării – Ungaria, de exemplu -, unde pacienţii mergeau tocmai pentru aceste condiţii hoteliere mai bune. În ceea ce priveşte curăţenia în spital, aceasta e exemplară, fiind asigurată printr-un serviciu externalizat.
Cum aţi reuşit să realizaţi toate acestea?
TOTOLICI. Este o muncă foarte grea, colectivă, în care este angrenat tot personalul medical şi administraiv al spitalului. Totodată, prin sprijinul autorităţilor locale şi al Ministerului Sănătăţii, am obţinut fonduri pe care le-am distribuit după necesităţi. Astfel, am obţinut fonduri pentru amenajarea parcării – lucrare în curs de execuţie -, a asflatării drumurilor de acces, dirijarea autovehiculelor prin porţi deservite de bariere automate, cu telecomandă. De asemenea, am obţinut bani pentru reparaţia capitală a clădirii secţiei de hematolgie, la subsolul căreia va fi amenajat un vestiar pentru studenţii de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care vin în practică şi în stagii la Spitalul Judeţean. Avem un foarte bun sprijin şi o colaborare excelentă cu domnul rector Aurel Ardelean, astfel încât studenţilor să li se asigure toate cele necesare pentru procesul de învăţământ din universitate.
Care e situaţia în ceea ce priveşte hrana asigurată pacienţilor?
TOTOLICI. Asigurarea hranei pacienţilor se face printr-un serviciu externalizat, calitatea mâncării şi modul de livrare fiind complet diferit faţă de cel anterior, în sensul că hrana este livrată la caserolă, în condiţii de maximă curăţenie. Atât calitatea, cât şi cantitatea mâncării sunt deosebite.
Ce servicii medicale oferă Spitalul Judeţean arădenilor?
TOTOLICI. Asigurăm servicii medicale de un înalt profesionalism, pe mai multe specializări: medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, neourologie, neurochirurgie, chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie toracică, buco-maxilo-facială, ortopedie, traumatologie şi chirurgie infantilă. De asemenea, avem servicii de pediatrie, boli infecţioase pediatrie, infecţioase adulţi, psihiatrie şi neuropsihiatrie infantilă. Laboratorul de radiologie asigură investigaţii complete şi complexe pe o paletă largă şi cu adresabilitate foarte mare din partea populaţiei. De asemenea, Laboratorul de analize medicale, prin aparatura de ultimă oră achiziţionată, efectuează analize la standardele cele mai înalte, fiind comparabile cu laboratoarele de analize medicale de vârf din judeţ şi din ţară.
Cum resimt pacienţii toate investiţiile pe care le-aţi făcut şi le veţi face în spital?
TOTOLICI. Toate investiţiile noastre se vor răsfrânge asupra pacienţilor pe mai multe căi. Bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean vor fi mulţumiţi de condiţiile hoteliere şi de curăţenia din spital, dar şi de hrana pe care o primesc. Nu în ultimul rând, pacienţii vor fi mulţumiţi de promptitudinea şi calitatea serviciilor medicale acordate de către medici şi personalul medical. Personalul medical al spitalului e atent cu bolnavii şi răspunde cu promptitudine la suferinţa lor, tratându-i cu maximum de profesionalism şi competenţă.
CELE MAI IMPORTANTE PROIECTE PENTRU SPITALUL JUDEŢEAN
„Încă de la sfârşitul anului 2009, am avut oportunitatea şi posibilitatea de a elabora proiecte în vederea accesării fondurilor structurale europene. Unul din proiectele cele mai mari este cel de reamenjare şi dotare cu aparatură medicală de ultimă generaţie a întregului ambulator de specialitate al Spitalului Judeţean. Suma aproximativă care va fi accesată este de 5,5 milioane de euro, bani din care se vor putea achiziţiona computer tomograf şi RMN performante, plus restul aparaturii medicale aferente cabinetelor din ambulator. Proiectul a fost depus, urmând ca în scurt timp să obţinem aprobarea finanţării.
Un alt plan îndrăzneţ este acela de a accesa fonduri de aproximativ un milion de euro, pe un proiect transfrontalier demarat în colaborare cu Spitalul din Gyula. Se va crea o infrastructură ce implică calculatoare, cablu optic şi servere amplasate în toate secţiile spitalului, acestea permiţând accesarea bazelor de date şi comunicării laboratorului de radiologie, de analize medicale etc. Totodată, se vor putea trimite date online dinspre noi spre colegii de la Gyula şi invers, putându-se face transmisiuni videotelevizate din timpul operaţiilor, cu pacienţi aflaţi la unul din spitale la un moment dat. Acest proiect va demara foarte curând, probabil luna viitoare.
Un alt proiect este legat de telemedicină: Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean va fi permanent în legătură cu patru spitale din judeţul Arad. În acest sens, datele unui bolnav – presupunând că se află la Lipova, la Săvârşin sau Ineu – vor fi recepţionate de către medicii din UPU, putându-se stabili în timp util diagnosticul pacientului şi modalităţile de tratament adecvat. În cazul acestui proiect, dosarul e făcut, l-am depus la Bucureşti în urmă cu două săptămâni pentru aprobare.
Un mare rol în realizarea acestor proiecte îl are Consiliul Judeţean, care a suportat cheltuielile pentru proiectele tehnice şi partea de cofinanţare.”
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!