Realizat în anul 1988 de o echipă formată din arhitectul Miloș Cristea, sculptorul Valeriu Brudașcu și echipele I. Covaci și N. Cotocea, mozaicul din fața Palatului Administrativ Arad prezintă elemente din povestea județului: Cetatea cu trei turnuri, un ciorchine de struguri reprezentând podgoriile din zonă, spicuri de grâu reprezentând activitatea agricolă din județ, râul Mureș etc.
La mai bine de trei decenii de când a fost realizat și montat, mozaicul se află într-o stare deplorabilă. Piesele monumentului sunt pline de crăpături, găuri și sunt „mâncate” de trecerea timpului, intervenția umană și lipsa de interes pentru protecția acestei lucrări. În ultimii ani, pe platoul din fața Primăriei s-au organizat nenumărate concerte, fiind montate scene imense, iar pentru o bună perioadă de timp – câțiva ani – acolo au fost organizate și târgurile de Crăciun și de Paște, fiind perioade în care și spațiul verde – proiectat și el, inițial, de către arhitectul Miloș Cristea și modificat acum câțiva ani – rămânea acoperit de platforme.
Montarea bradului
Cea mai recentă acțiune care i-a indignat pe unii arădeni a fost montarea bradului de Crăciun în fața Primăriei. Acest lucru s-a făcut cu ajutorul unei macarale cu capacitate de ridicare de 250 de tone. Fostul primar al municipiului a fost cel care a publicat pe o rețea socială imaginile cu macaraua, lăudând „Forța economiei arădene”. Numai că „Forța economiei arădene” i-a scandalizat pe arădeni, mulți dintre aceștia arătându-se indignați de nepăsarea de care dau dovadă autoritățile cu privire la mozaicul din fața Primăriei. „Inconștenții! Au calat un utilaj de 250 T pe marumra de pe platoul din fața Primăriei. Proiectantul (Miloș Cristea) se întreba la Revoluție ce tonaj au TAB-urile de pe platou, deoarece nu era proiectat pentru așa ceva. Dar să faci treaba asta conștient?!”, scrie artistul plastic Lucian Țidorescu. Și arhitectul arădean Michael Iovin s-a arătat indignat de situația în care se află mozaicul. Mai mult, acesta a venit cu propunerea ca pe viitor, bradul de Cărciun să fie montat în spațiul verde din fața Primăriei, spunând că „oricat de «falnic» ar fi bradul, a-l pune chiar sub turnul cel mai măreț al urbei, înseamnă a-l face să pară diminutiv”.
„Primăria are în vedere înlocuirea”
Pentru a afla ce părere au reprezentanții Primăriei Municipiului Arad despre starea jalnică în care se regăsește mozaicul – de câțiva ani, deja – am luat legătura cu aceștia. Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al instituției, ne-a transmis că, „având în vedere dimensiunile impresionante ale bradului amplasat în fața Primăriei Arad (aproape 20 de metri înălțime și o greutate de mai bine de 1,5 tone), singura modalitate de a fi montat și ancorat era cu ajutorul unei macarale. Precizăm că macaraua folosită nu cântărește cât s-a vehiculat în mediile online, adică 250 tone, această valoare reprezentând forța de ridicare în sarcină maximă, greutatea acesteia repartizată pe punctele de sprijin și de lucru fiind aproximativ a unui banal autobuz. Pentru Primăria Municipiului Arad prioritară este siguranța cetățenilor, mai ales a celor mai mici dintre ei, care cu certitudine vor fi în număr mare atât la festivitatea de aprindere a luminițelor din pomul de Crăciun, dar și în zilele ce vor urma. În ceea ce privește pavajul platoului din fața Palatului Administrativ, degradarea acestuia a avut loc treptat, mai ales că acesta a fost realizat în urmă cu aproape 30 de ani. Primăria are în vedere înlocuirea sa anul viitor, deja aflându-se în lucru variante tehnice de refacere a acestuia.”
„Cultură de neam prost”
L-am contactat și pe Claudiu Cristea. fiul arhitectului care a proiectat mozaicul și întreg spațiul din fața Primăriei, pentru a afla ce părere are despre starea în care se află astăzi platoul. „Mozaicul se distruge în fiecare an, la fiecare montare, câte un pic. A fost realizat într-o perioadă de mare austeritate, când era foarte greu să investești pe plan local în asemenea lucruri, pentru că totul mergea la București, la Casa Poporului. În timp a devenit un simbol – și nu doar platoul acela, ci tot ansamblul, cu accesul auto pentru oficialități, cu spațiile verzi proiectate tot de către Miloș Cristea și care au rezistat 27 de ani. Cred că trebuia să existe o altă atitudine față de patrimoniul existent. Așa, să facem tot timpul lucruri noi și să reabilităm, când am putea doar să avem grijă de ceea ce există deja, mi se pare o cultură de neam prost”, spune acesta. Construcția platoului din fața Primăriei a durat peste un an de zile, pentru fiecare bucată de marmură, granit, travertin sau andezit fiind făcute șabloane de carton, după care s-a ghidat echipa de meșteri condusă de N. Cotocea.
Nu i-a deranjat
„Gălăgia” făcută pe tema distrugerii mozaicului nu pare să îi fi deranjat prea mult pe cei de la Primărie. Miercuri dimineața ne-am deplasat la fața locului, pentru a fotografia mozaicul, moment în care am observat că inclusiv cei care se ocupau de împodobirea bradului își calaseră mașinile direct pe mozaic, fără vreun fel de strat de protecție între talpa de fier a mașinilor și suprafața mozaicului.
Trimite articolul
XÎn ţările civilizate nu se taie arbori bătrâni de zeci de ani, ca să aibă lemn de foc după o lună unul sau altul!!!!! Există posibilitatea unui arbore din decoraţii, fără să moară unul din pădure!!!!!
Forta economiei aradene a fost demonstrata de un cretin,care pe deasupra este si injiner,va puteti da seama cit de capabil este…Asa ca forta economiei este depasita doar de prostia unora,bine ca am scpat deei,poate ne ajuta un pic si dnaul,ca acu Iohanis ii sufla in panze…
Acest mozaic reprezinta o parte din istoria aradeana , multi nu stiu ca multi aradeni au calcat pe el in timpul revolutiei din Decembrie 1989
Înlocuire sau refacere?
Nu e același lucru.
Nu ma mai mira nimic!Mai mult se distruge,decat se reabiliteaza in urbea mea natala!Rusine!
Aradule cum te hului …
Crapaiar nezo capu lu Jita!
Era complicat rău pentru vreun domn ”injiner” din primărie gândească, să vadă ce și cum și să le spună la fraierii ăia cu macaraua să pună niscaiva palănci sub tălpile de calare. Greu, tare greu. Nu le pasă la îmbuibații din Primăria Arad, în frunte cu domn primare (actual și fost) pentru că oricum nu plătesc ei paguba. Paguba o suportăm noi toți cetățenii. Ei sunt doar cu veniturile grase în buzunare și conturi. Îi doare la bască de arădeni.
Daca nu sunt in stare sa se ingrijeasca de un platou din fata Primariei, cum se vor ingriji de restul Aradului?!
Cei din Primaria Arad ca a fost Falconeti sau actual Bibart sint doar pungasi afaceristi si mai mult amindoi vinituri deci la ce va asteptati???
101 ani de administrație românească in Arad !! Rușine voua conducătorilor orașului. Distrugeti tot ceea ce reprezintă istoria orașului! Bine zice multa lume : ” Cand sunt la Oradea sau Timișoara imi este rușine ca sunt aradean ! ” Si asta zic aradenii get beget nu viniturile nordiste sau sudiste care au invadat orasul; oras care candva era frumos !!
Falcă, cât sa te mai suportăm? Boule!
Macaraua a fost cumparata de catre D&D Macarale de la firma Megalift Gmbh Bremen …deci second hand. Tonajul mare ( 250 T ) si bratul de 60m permit macaralei Liebherr 1250-5.1 sa ridice greutati foarte mari , nicidecum un brad de 20-30 m. Pentru asta se pot folosi macarale mai mici ! Aaaahh era sa uit un detaliu minor : D&D Macarale Arad este cumva al lui nea Dorel ? Tot firma care a finalizat recent o cladire imensa de birouri pe Str Miron Costin ?
acum iti dai seama cat de scump e un specialist
Daca-l pui pe Falcone director la Louvru ar inlocui si Mona Lisa ca-i veche
langa placa cu : arhitect, sculptor si executant au omis un lucru, poate cel mai important, si anume: executat din bani publici…ca vad ca inginerii si doctorii din vremurile respective erau tare plini de ei, de la usa la intrare pana la cripta sau crucea de pe mormant indica faptul ca erau doctori sau ingineri..
iar Falconetti ne spune ca asa e bine ! dar nu tu esti de vina ci idy… care te-au ales si reales !
De ce trebuie pus bradul ala chiar in fata primarie?!? Se poate pune si langa monumentul ala dintre benzile de circulatie. Problema rezolvata! Sau sa il bage in primarie la ce cap au….
pt asta se gaseste bani,dar pt stadionul UTA si redeschiderea autogarii de pe banu-maracine nu sunt bani-distrugatori ai aradului??????????????????
Se taie mii și mii de brazi sanatosi si falnici în fiecare an pt a I transforma în gunoi peste câteva zile.Nu înțeleg de ce nu și plantează unul de dimensiuni mai mari cu calup de pământ ; cu beneficiile aferente,purificarea oxigenarea aerului,aspect frumos,ozon,miros frumos etc.Sau poate trebuie cheltuiți în fiecare an banii publici anapoda?
Or să pună pavele și borduri în loc, iar anumite persoane vor mai obține niște comisioane grase…