În cadrul parteneriatului „Împreună în UE”, între Grupul Școlar Industrial Sebiș și Școala Medie „Harruckein Janos din Gyula” (Ungaria), la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc etapa a șasea a proiectului sub genericul „Redescoperă tradiția”.
În prima zi, oaspeții din Ungaria – 14 elevi și 4 cadre didactice – au făcut o vizită la câteva tăbăcării pentru a cunoaște o meserie cu tradiţie în zona Sebișului: prelucrarea pieilor. Iar seara, împreună cu elevii liceului gazdă, s-au distrat pe cinste la „Balul bobocilor”.
Ziua a doua
Sâmbătă, de la ora 11, în curtea liceului sebișan a fost organizată o expoziție cu produse culinare tradiționale. Conducerea Grupului Școlar Industrial Sebiș – prof. Romulus Barbatei, director; Ramona Mariș, director ajunct; Florica Ionescu, director educativ – cadre didactice şi elevi au pregătit standuri, ornamentate cu simbolurile toamnei, în care au fost prezentate delicatese ale bucătăriei din satele de unde vin elevii. Așa că juriul – care a trebuit să guste din toate – a avut o sarcină dificilă, mai ales că, vorba directorului Barbatei, toate au fost deosebit de gustoase.
În timp ce participanții se bucurau de mâncăruri alese, ca la mama acasă, pe platoul din faţa școlii elevii din „Ansamblul Zărandul” au oferit un spectacol folcloric având ca invitat pe solista de muzică populară Voichiţa Suba. Iar pe terenul de sport s-a desfășurat un meci demonstrativ de oină (sportul nostru național) între echipa Liceului Sebiș și cea a comunei Almaș.
Jocuri şi discotecă
După amiază au vizitat Parcul Dendrologic din Gurahonț și fabrica „Laurul” (care produce siropuri din fructe naturale).
Schimbul de experiență dintre cele două școli s-a încheiat cu discotecă și jocuri distractive la internatul liceului din Sebiș.
„Sunt experienţe foarte bune cu care ne-an îmbogățit – ne-a declarat prof. Petru Stan de la Școala Medie „Harruckern Janos” din Gyula – și am dori ca să se facă și la noi ceea ce aveți special. De exemplu, am văzut fotomontaje cu „Olimpiada Școlară”, ceea ce la noi nu se face, și am dori să organizăm și noi astfel de competiții. Am admirat, ca tradiții, produsele expuse, felul cum se face mustul și cum toţi sunt îmbiați să guste pe gratis, ne-a plăcut folclorul și, în mod deosebit, demonstraţia de oină, sport care la noi nu se cunoaște”.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!