Aflat într-un turneu prin ţară, pentru – după cum a declarat – a-l susţine pe preşedintele Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele ICCD, a poposit şi la Arad, la Palatul Cultural. În afară de scopul imediat – cel arătat mai sus – Ungureanu a încercat să prezinte liniile generale de acţiune ale formaţiunii pe care a fondat-o şi o conduce. „Schimbarea întregii filosofii politice în România”, a modului de a face politică, spune MRU, este ţinta principală.
ICCD militează pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 şi parlament unicameral, prin modificarea Constituţiei. Nu doar atât, ci şi introducerea instituţiei revocării parlamentarilor aleşi prin vot reprezentativ, în urma organizării de referendumuri locale.
Fără traseism
Ungureanu a mai spus că întreaga clasă politică trebuie să sufere transformări, pe primul loc fiind eliminarea traseismului politic. Mandatul trebuie să fie reprezentativ, pe baza opţiunilor ideologice declarate, pentru ca bascularea rezultatelor alegerilor să nu mai fie posibilă.
„Nu ai voie să abandonezi principiile ideologice pe baza cărora ai fost ales”, a spus MRU. Evident, la acest punct, Ungureanu a tras cu toate tunurile în USL, care s-a folosit de traseişti pentru a răsturna o guvernare „legitimă”, nefiind decât „o alianţă iresponsabilă construită pe traseism, fără legitimitate, confundându-se cu apărarea unui set de privilegii, împotriva poporului român”.
Acţiunile din ultima perioadă ale USL au fost înfierate de către Ungureanu, care a vorbit despre distrugerea imaginii României în ochii Uniunii Europene şi nu numai, pericolul care planează asupra şanselor aderării la spaţiul Schengen, atentatele grave la democraţie şi statul de drept, avertismentele draconice ale Comisie Europene etc.
În Spania
Ungureanu a criticat guvernul pentru intenţia de a reduce numărul secţiilor de votare din străinătate, ceea ce încalcă drepturile românilor din diaspora, care, spune liderul ICCD, „judecă corect realitatea din ţară” şi, ca atare, ar vota „corect şi cinstit”. De altfel, Ungureanu şi staff-ul lui vor fi săptămâna viitoare în Spania, unde plănuiesc o mare adunare populară cu românii.
Aradul, un loc special
Pe treptele Palatului Cultural, MRU a fost întâmpinat de un grup de circa 20 de protestatari antiBăsescu, strigând slogane şi agitând pancarte. MRU chiar a stat cu ei de vorbă circa cinci minute, sub atenta supraveghere a jandarmilor, care, însă, nu au avut niciun motiv de intervenţie, după care, împreună cu staff-ul, a intrat în sală.
În faţa sutelor de participanţi, care au umplut sala de spectacole a Filarmonicii, Primarul Gheorghe Falcă a fost cel care a jucat rolul moderatorului. Edilul a subliniat în repetate rânduri că la Arad a demarat de mult unificarea forţelor de centru- dreapta, inclusiv prin crearea MC-L.
Nu numai el, ci şi Mihai Răzvan Ungureanu au fost de părere că se poate face o paralelă între rolul pe care l-a jucat Aradul în înfăptuirea Marii Uniri şi cel pe care îl poate juca acum, la cristalizarea unei platforme care să cuprindă toate forţele politice de centru-dreapta.
Invitatul special al susţinătorilor lui MRU a fost preşedintele Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, cel cu care Falcă spunea că a dezbătut, cu mult timp în urmă, la Washington, problema unei schimbări majore a modului de a face politică în România. Evident, inclusiv prin „Iniţiativa” lui MRU.
Citiți principiile noastre de moderare aici!