Pe parcursul lunii septembrie, inspectorii de muncă s-au aflat în campania privind verificarea modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.
Opt sancțiuni
Inspectorii ITM Arad au controlat 20 angajatori, fiind aplicate 8 sancţiuni contravenţionale. Printre deficienţele cel mai frecvent constatate se numără: contractele cu oferte ferme de locuri de muncă nu conţin toate elementele prevăzute la art. 9 din Legea 156/2000; unii agenţi de ocupare a forţei de muncă nu au asigurat încheierea contractelor de muncă şi în limba română.
„Una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un agent de ocupare a forţei de muncă care are ca obiect de activitate medierea angajării cetăţenilor români în străinătate este aceea de a fi înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi au sediul. Persoanele fizice care apelează la astfel de societăţi trebuie să cunoască faptul că, în primul rând trebuie să semneze un contract de mediere cu un agent de ocupare a forţei de muncă din România şi ulterior un contract individual de muncă cu angajatorul din străinătate (redactat şi în limba română)”, mai spune Jugu.
Important de știut este că tarifele pentru prestarea serviciilor de mediere pot fi încasate de agenții de ocupare a forței de muncă fie de la angajatori străini fie de la solicitanții de locuri de muncă în străinătate.
Lista de la ITM
Lista cu societăţile comerciale înregistrate la ITM Arad în baza Legii 156/2000 este publicată pe site-ul instituţiei: www.itmarad.ro; în consecinţă toţi cei interesaţi pot viziona această listă, accesând site-ul menţionat mai sus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!