Muncesc fără acoperire legală. Zeci de arădeni lucrează, încă, fără a avea acte, chiar dacă amenzile sunt usturătoare și sancțiunile se răsfrâng atât asupra angajatorilor, cât și asupra angajaților. „În vederea diminuării consecințelor ce derivă din prestarea muncii fără încheierea de contracte de muncă în formă scrisă, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, încă din primele zile ale anului 2019, au întreprins controale la angajatorii din municipiu și din județ”, subliniază inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
Verificările celor de la ITM au ca scop depistarea persoanelor care prestează muncă în folosul angajatorului fără a avea încheiate cu acesta contracte individuale de muncă în formă scrisă. „În luna ianuarie a acestuia an, au fost controlați un număr de 121 de angajatori, la 21 dintre aceștia fiind constatate nereguli în ceea ce privește primirea la muncă a lucrătorilor fără încheierea contractelor individuale de muncă, netransmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență al salariaților, precum și prestarea activității în afara programului de lucru (pentru salariații cu timp de lucru parţial). Având în vedere rezultatele controalelor, faptul că au fost depistate 22 de persoane care prestau activități fără forme legale și aplicate amenzi în cuantum de 100.000 lei, readucem în atenția angajatorilor faptul că au obligația de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă cu lucrătorii, înainte de începerea activității, în caz contrar riscând aspre sancțiuni contravenționale”, mai spune Isac.
Amenzi și la angajați
Pe lângă amenzile ce se aplică angajatorilor, și angajații sunt trași la răspundere. Dacă acceptă să lucreze fără a avea încheiat un contract individual de muncă în formă scrisă sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 lei și 1000 lei.
Casetă: Amenzi de zeci de mii de lei
Pentru ce sunt sancţionate firmele? * Pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată; * pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată; * pentru primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;* pentru primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!