Surpriză pe piața muncii! Instituțiile statului nu se sfiesc să folosească muncitori fără a le întocmi toate actele legale necesare! În doar o săptămână de control, Inspecția Muncii Arad a depistat nu mai puțin de 46 de muncitori „la negru”, dintre care 22 în domeniul public. Deși nu putem ști ce instituții folosesc forță de muncă fără acte legale, întrucât actul de control este unul confidențial, surpriza cea mai mare este că tocmai statul, care ar trebui să fie primul atunci când vine vorba de aplicarea legii, este cel ce o încalcă.
De ce aleg muncitorii arădeni să lucreze „la negru”? Ei bine, cel mai adesea li se promite de către angajatori că li se vor întocmi actele în cel mai scurt, că dacă vor munci ilegal vor primi mai mulți bani în mână, dar se omite a li se spune că atunci când muncesc fără acte arădenii nu pot ridica niciun drept salarial. Mai mult, nici asigurați nu sunt, în cazul vreunui accident de muncă.
Fie că ne referim, însă, la muncitorii fără acte din sectorul public, fie că ne referim la cei din sectorul privat, cert este că Aradul se află în topul național al muncii neevidențiate. Astfel, în urma unui control efectuat timp de o săptămână de inspectorii munci, la nivel național, în Arad au fost depistați 46 de angajați, clasându-ne astfel pe poziția secundă la nivel de țară.
Situația muncitorilor fără forme legale ne-a fost confirmată de inspector șef, ITM Arad, Ecaterina Isac. Aceasta ne-a prezentat și structura persoanelor care muncesc fără acte legale. „Dintre cele 46 de persoane care prestau muncă nedeclarată am identificat 22 persoane care au fost primiți la muncă fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii- aceste persoane provinind din domeniul public; 9 persoane depistate că lucrează fără forme legale de angajare în domeniul construcțiilor; 6 persoane în domeniul alimentației publice; 3 persoane în domeniul transporturilor și alte 6 persoane depistate în diverse domenii cum ar fi producție mecanică, comerț cu amănuntul etc”, a explicat inspector șef Ecaterina Isac.
ITM atrage atenția că prin „muncă nedeclarată” se înțelege: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit.
„Atragem atenția, din nou, angajatorilor și persoanelor care desfășoară activități la un angajator fără a avea întocmite forme legale de angajare că, și în perioada următoare, unul dintre cele mai importante obiective ale activității ITM Arad va fi identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și implicit sancționarea ei conform legislației în vigoare”, a mai spus Isac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!