Domnule primar, sunteți în al treilea an de mandat. Considerați că până acum ați reușit să faceți ceea ce v-ați propus la preluarea funcției?
Florin Pera: Este foarte greu de spus, deoarece multe lucruri nu țin neapărat de primar, de aparatul propriu al primarului, sau de consiliul local. Trebuie să te adaptezi situațiilor. Noi am încercat să continuăm toate proiectele care au fost începute și să depunem altele noi, în funcție de necesități, dar în condițiile în care suntem foarte puțin sprijiniți de forurile superioare ale județului Arad, contează mult liniile de finanțare deschise pe fondurile europene sau guvernamentale. Pot să spun, că până în momentul de față, am accesat tot ce se putea accesa pe aceste fonduri. Noi, ca oraș, am primit de la Consiliul Județean doar 90 de mii de lei, mult mai puțin decât orice comună situată în vecinătatea noastră.
Ați reușit să accesați proiecte și prin PNRR?
Până acum am reușit să accesăm opt proiecte, care sunt și aprobate deja. Mai avem două în evaluare, iar la încă două lucrăm acum, deoarece se deschid două noi linii de finanțare. Două din cele opt proiecte aprobate mă fac foarte mândru, deoarece reușim cu aceste două proiecte să rezolvăm probleme care ne dor de mai bine de treizeci de ani. Vorbim de reabilitarea liceelor Sever Bocu și Atanasie Marienescu.
Câți bani ați reușit să atrageți în oraș prin PNRR?
În momentul de față depășim 50 de milioane de lei, adică peste 10 milione de euro, ceea ce înseamnă aproape o mie de euro pentru fiecare cetațean al Lipovei și nu ne oprim aici. Am depus pe „Anghel Saligny” un proiect de extindere a rețelei de apă canal în cartierul Șoimoș, proiect care reprezintă o mare bucurie, deoarece nicio administrație din ultimii treizeci de ani nu a reușit acest lucru. În momentul de față se lucrează la studiul de fezabilitate, în viitorul apropiat urmând sa înceapă proiectarea.
Care credeți că este cea mai mare realizare a dumneavoastră, în calitate de primar?
Toate sunt importante. Învățământul și sănătatea sunt importante. Domeniul public este important, nu aș putea prioritiza ceva, tot ceea ce facem pentru oameni este important.
Dar cea mai mare supărare?
În acest caz pot spune că cea mai mare supărare este faptul că până în momentul de față nu am reușit să repunem în valoare Băile Lipova, cu ajutorul cărora Lipova ar putea deveni un centru turistic extrem de important al județului Arad. Acolo sunt surse de apă geotermală, descoperite cu ajutorul unui foraj executat pe vremea comunismului, dar nu cunoaștem exact locul în care a fost făcut acest foraj și nici nu suntem deocamdată în posesia terenului. Mi-aș dori însă ca acel teren să intre în proprietatea noastră și sunt convins că acolo am putea dezvolta o stațiune turistică de nivelul celor occidentale.
Că tot vorbim de turism, cetatea Șoimoșului se află încă în proprietatea orașului Lipova?
Sută la sută. S-a speculat într-o anumită publicație că noi am fi cedat cetatea unei societați private, ceea ce nu este adevărat. Am fost într-adevăr contactați de către un avocat al acestei societăți, care a vrut să stea de vorbă cu mine și cu consilierii locali. A cerut un acord de principiu, verbal, pentru un studiu de prefezabilitate, deoarece doreau să investească în zonă și voiau să-și facă o părere despre viitoarele posibile beneficii ale unei investiții. În niciun caz nu există vreun document juridic care să ateste că cetatea Șoimoș urmează să fie preluată de altcineva. Ea este în proprietatea orașului Lipova și atâta timp cât eu voi fi în stare să fac ceva pentru Lipova, indiferent dacă voi fi primar sau nu, mă voi lupta ca această cetate, veche de aproape 800 de ani, să rămâna a orașului nostru și nu a altcuiva.
Domnule primar, ce se întâmplă cu vechiul pod care face legătura peste Mureș cu Radna?
Pentru podul ăsta am luptat foarte mult și am avut, la fel ca pentru orice alt proiect, o grămadă de probleme. Dar, dacă ne rugăm la Dumnezeu să ne dea înțelepciune și putere, nu o să ni le dea cadou, o să ne dea probleme de rezolvat și așa vor apărea și înțelepciunea și puterea. Avem deja semnat contractul de execuție, așteptăm ca vremea să fie favorabilă, probabil că în a doua jumătate a lunii aprilie vor demara lucrările, cu termen de finalizare în acest an.
Putem spune deci că nu stați rău cu proiectele pentru Lipova.
Chiar nu. Avem 42 de proiecte pe fonduri europene și guvernamentale, unele aprobate, unele în execuție, altele în curs de evaluare. Muncim pentru că iubim acest oraș și nu ne oprim.
Citește și:
Trimite articolul
XMunciti?! Poate faceti altceva…..
-
Domnul primar nu spune de praful și mizeria de pe unele străzi, de lipsa proiectelor pt. gaz,de canalizare a unei centuri ocolitoare a orașului.
A inceput deja campania electorala? Domnul primar are febra si delireaza. Auzi, Baile Lipova… Primaria nu are nimic acolo. Ce sa mai puna in valoare? Baile s-au dus de 30 de ani si nu mai stie nimeni de ele. Bine ca cei de la Ghioroc au fost capabili sa transforme o balastiera intr-o atractie turistica.
Dar explicati domnule primar de ce la biserica se lucreaza zi-lumina, iar la cele doua scoli din Radna nu se mai misca nimic? Dar de cei din Cartierul Soimos care defapt exista doar in buletine? Cand le trage si lor o teava de apa? De proiecte, hartii semnate si strazi sparte suntem satui.
Toata stima pentru dl Pera, e cel mai bun primar al Lipovei ,de la 1990 incoace… te ajuta cu drag, usa lui iti este deschisa oricand pentru a te primi si a te ajuta.raspunde la telefon ,fata de alti primari de comune(taut) nu o fac…
Dar ce faceți cu drumurile căci sunt praf și a-ți trecut traficul greu pe la fostul spital matern care nu suportă asemenea tonaj.