Câteva zeci de oameni din Pakistan, Bangladesh și Sri Lanka, angajați la o fabrică din Arad, dar care lucrează în Sibiu, au protestat vineri în fața sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Aceștia spun că sunt nemulțumiți de condițiile de lucru, dar și de banii pe care îi primesc de la angajator.
Protestul asiaticilor nu a fost anunțat, dar pe rețelele de socializare au apărut imagini cu aceștia, imagini surprinse și publicate de un fost polițist. Din videclipul care a apărut pe o pagină de socializare se înțelege că oamenii sunt nemulțumiți că au primit un salariu mai mic față de luna trecută și că doresc să-și dea demisia, acesta fiind dreptul lor. Spun că au venit să se plângă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. De asemenea, aceștia i-au arătat fostului polițist un video din care reiese că o persoană, despre care spun că este șeful lor, ridică vocea și îi amenință, cerându-le să tacă și înjurându-I, relatează g4media.ro.
La Arad
Inspectorii de la ITM Sibiu spun, însă, că protestatarii sunt angajați de o firmă din Arad și trimiși la Sibiu să lucreze în domeniul automotive.
Cel care a preluat problema asiaticilor a fost chiar Lucian Radu, inspector șef adjunct al ITM Sibiu. Acesta spune că cel mai probabil este vorba de o neînțelegere, pentru că din primele investigații, persoanele lucrează legal și le sunt plătite inclusiv orele suplimentare. Totodată, inspectorul a mai precizat că sunt angajați de o firmă din Arad și lucrează la o societate din Sibiu, din zona industrială Vest, în domeniul automotive. „S-a depus o sesizare din partea unor cetățeni din mai multe state. Ei sunt angajații unei firme care își are sediul în Arad și lucrau pentru o societate din Sibiu, dar ca angajați ai firmei din Arad. Acum, noi am demarat un control la firma din Sibiu și am redirecționat problemele sesizate de ei către Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad. Principala problemă pe care au ridicat-o este cea a salarizării, dar este posibil să fie și o neînțelegere. Din primele cercetări, nu erau încălcate prevederile la ceea ce a trebuit noi să verificăm. Se respectă salariul minim pe economie, le erau plătite orele suplimentare, li se plătea sporul de noapte, au contracte individuale de muncă, deci lucrează legal aici”, a declarat Lucian Radu, potrivit g4media.ro.
Din păcate, nu am reuşit să luăm legătura cu nimeni de la ITM Arad, pentru a afla care este firma incriminată de protestatari, dar şi ce a stabilit ancheta desfăşurată de inspectorii instituţiei.
Trimite articolul
XAnulata viza si acasuca, sa angajeze muncitori romani si asta e.
-
ITM-UL……HA HA HA, CUNOAȘTE DEMULT SITUAȚIA DIN FIRMELE DE PAZĂ, ACOLO ESTE BĂTAIE DE JOC… DAR CREDEȚI CĂ FAC CEVA ?…..
NIMIC…..
CUNOAȘTE NUMELE FIRMELOR UNDE NU SE RESPECTA APROAPE NIMIC DIN LEGE….
ASTA ESTE ȚARA NIMĂNUI….
Cum ramane cu romanii care primesc autor social ? Ne invadeaza asiaticii ?
Poate doresc din partea casei un vapor cu toate costurile incluse înapoi ..
Avem de învățat de la ei sa ne apărăm drepturile!Și în Arad la o uzina de material rulant ,abia când ei au încetat lucrul au întrat în greva și personalul românesc.
Acesta este numai inceputul , sa vedeti ce drepturi vor in maximum un an de zile , deja se inmultesc , am vazut cateva gravide intre ei atunci sa vezi .
-
Asa,și?Tu când ai invadat Europa de vest în anii ’90 și după aceea ,cum era ? Ăștia măcar lucrează legal !
Pai drumul spre casa, sau unde vor…ca deja e full de ei…și apoi…da-i nas lui Ivan , și se suie pe divan.