Criza forței de muncă, tot mai accentuată în județul Arad, și-ar putea găsi rezolvare printr-o cooperare cu autoritățile de peste graniță. În estul Ungariei, rata șomajului este foarte ridicată, iar din această cauză tinerii migrează spre vest. Ar rămâne în satele și orașele lor dacă ar avea de lucru, iar aici ne-am putea ajuta reciproc, pentru că fabricile din Arad nu mai găsesc muncitori disponibili în județ. În momentul de față, sute de salariați ai fabricilor din jurul Aradului sunt cazați în moteluri, pensiuni și locuințe private pentru că au fost aduși din alte județe ale țării, precum Hunedoara, Mehedinți sau Dolj. Investitorii alocă fonduri importante pentru cazarea lor și au cerut sprijinul autorităților pentru a se găsi soluții în vederea transferului de forță de muncă din localități ungare aflate lângă granița cu România, de unde se poate face naveta.
Întâlnire la Pecica
O primă întâlnire între primari arădeni și din județul vecin Bekes va avea loc săptămâna viitoare, în orașul Pecica. Orașul se confruntă de mult cu problema forței de muncă. Șomajul este sub 2%, iar din cei 12.000 de locuitori, peste 7.000 sunt angajați în fabricile locale sau cele de la marginea municipiului Arad.
„Avem câteva zone industriale și am adunat toată forța de muncă din comunele apropiate, dar există încă un deficit major. Soluția cea mai bună este să aducem oameni din Ungaria, care pot face naveta, astfel companiile nu mai sunt nevoite să plătească cazarea celor veniți din județe îndepărtate ale României. Împreună cu primarii de peste graniță, căutăm soluții pentru a face acest lucru cât mai repede posibil”, ne-a declarat primarul din Pecica, Petru Antal.
Drumuri modernizate
Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, spune că printre subiectele ce vor fi discutate la întâlnirea primarilor români și unguri se numără modernizarea infrastructurii rutiere, necesară pentru a se facilita naveta muncitorilor din țara vecină spre fabricile din județul nostru. „În colaborare cu Bekes, vom moderniza cu fonduri europene mai multe drumuri transfrontaliere, pentru că doar așa putem facilita mișcarea forței de muncă”, a spus Cionca.
Consiliul Județean a depus deja proiecte în valoare de 13 milioane de euro pentru obținerea de fonduri europene, vizând modernizarea a 60 de kilometri de drumuri din zona de graniță, precum Nădlac-Peregu Mare, Pecica-Turnu, Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor sau Socodor-Nădab. Aceste drumuri ar crea un culoar rutier mai scurt între Nădlac și orașul Chișineu-Criș, fiind, de asemenea, o variantă pentru circulația aglomerată de pe DN7 și DN79.
Șomaj mic
Potrivit autorităților, șomajul în județul Arad este mai mic de 2%, iar în municipiul Arad este sub 1%. Sunt printre cele mai mici cifre din Europa, ceea ce face ca Aradul să fie în top la ofertele de muncă. În această perioadă, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă există aproape 2.000 de locuri de muncă disponibile, majoritatea în fabrici de componente auto sau de textile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!