Municipiul Arad face parte dintr-o serie de asociații și alianțe menite să contribuie la promovarea urbei, la accesarea de proiecte și la dezvoltarea infrastructurii. Dar, fiecare asociere aduce cu sine și cotizații de plătit. Cât este partea pe care trebuie să o achite Primăria? Depinde de fiecare asociație și regulile stabilite. Cert este că pentru patru dintre alianțele și asociațiile din care face parte, municipalitatea va trebuie să achite aproape 100 de mii de lei. Plata cotizațiilor va fi supusă votului consilierilor locali în ședința extraordinară de joi, 22 august.
Valoarea cotizațiilor
În ședința Consiliului Local Municipal de joi se propun spre aprobarea plățile pentru patru alianțe și asociații: Alianța Orașelor Europene de Cultură – AVEC, Asociația „AutomotiVEST”, Asociația „Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – Regiunea Vest România” și Asociația Municipiilor din România. Potrivit proiectului de hotărâre, cotizațiile ce trebuie achitate sunt: Alianţa Oraşelor Europene de Cultură – AVEC, 4.230 lei (900 euro plus comisioanele aferente), Asociaţiei „AutomotiVEST”, 1.426,80 lei, Asociației „Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) – Regiunea Vest Romania”, 5.000 lei, Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)”, 88.732 lei. Așadar, în total, Aradul plătește 99.388,8 lei către cele patru asociații și alianțe, reprezentând cotizația pentru anul în curs.
Justificarea
În referatul de aprobare a acestor cheltuieli, primarul Călin Bibarț explică: „Având în vedere beneficiile participării Municipiului Arad la activitățile diferitelor asociații și organisme, posibilitatea de a avea schimburi de experiență, precum și necesitatea de a dezvolta noi parteneriate, totodată notificările de plată înaintate Primăriei Municipiului Arad, propun adoptarea unei hotărâri privind plata cotizațiilor către asociațiile și organismele la care Municipiul Arad deține calitatea de membru”. Mai mult, în referatul anexat se arată și că „menținerea calității de membru pentru Municipiul Arad în aceste organisme este condiționată de plata cotizației anuale”.
Material în material
Despre cele patru organisme
*Alianța Oraşelor Europene de Cultură – AVEC, este o reţea europeană de colectivităţi teritoriale istorice. „Municipiul Arad, ca membru al alianţei colaborează în vederea promovării patrimoniului cultural ca motor al dezvoltării economice, sociale şi culturale, ducând la o dezvoltare durabilă. Unul dintre beneficiile participării Municipiului Arad la activităţile alianţei este posibilitatea de a colabora şi de a avea schimburi de experienţă cu alte oraşe europene în scopul integrării noilor tehnologii în ceea ce există deja, pentru o dezvoltare durabilă a patrimoniului istoric şi cultural”, susțin reprezentanții administrației locale.
* Asociaţia „AutomotiVEST” are ca obiectiv general creşterea competitivităţii întreprinderilor din reţea prin organizarea unui cadru profesional de realizare şi furnizare de servicii suport. Asociaţia AutomotiVEST colaborează cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, instituţii, organisme, societăţi comerciale, institute de cercetare, universităţi şi alte persoane juridice şi fizice din ţară şi străinătate interesate în dezvoltarea economică, socială şi culturală.
* Asociația „Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) – Regiunea Vest Romania” a fost înființată la inițiativa unui număr de 26 de membri fondatori, organizații publice și private care acționează în sectorul TIC regional. Scopul principal al asociației îl reprezintă derularea de servicii și activități care vizează promovarea și susținerea întreprinderilor regionale TIC drept actori pe piața globală, generatori de produse proprii, sub un brand regional puternic. Din Asociația „Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – Regiunea Vest Romania” mai fac parte printre altele: Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Consiliul Judeţean Arad, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timişoara, Primăria Municipiului Deva, Consiliul Județean Caraș-Severin etc.
*Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală şi apolitică, constituită în vederea promovării şi protejării intereselor comune ale autorităţilor administraţiei publice locale (APL), pentru soluţionarea şi gestionarea nevoilor publice în numele şi pentru interesul colectivităţilor locale. AMR include în prezent 103 municipii – printre care și Aradul – precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, având 109 membri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!