La două luni după ce și-a dat seama că există o problemă privind situația juridică a Canalului Mureșul Mort, Municipalitatea a decis acum să îl ia în proprietate. Acest lucru se va întâmpla doar cu acordul aleșilor locali care sunt chemați marți, 6 decembrie, să voteze un proiect de hotărâre în acest sens.
Argumente
„Având în vedere faptul că Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului RA intenționează să reabiliteze mai multe zone umede din Parcul Natural Lunca Mureșului, printre care și Canalul Mureșul Mort, Primăria Arad, prin serviciile de specialitate a solicitat informații referitoare la titularul dreptului de proprietate asupra canalului, atât de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Teritorială Timiș, cât și de la Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș, acestea informându-ne că nu dețin în evidență Canalul Mureșul Mort. Canalul a fost casat și scos din evidențele financiare de către Sistemul de Gospodărire a apelor, încă din anul 1996. Pentru reabilitarea și punerea în valoare a acestuia, consider oportun adoptarea unei hotărâri pentru reglementarea juridică a imobilului” – arată primarul Gheorghe Falcă în expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre.
Planuri
Practic, consilierii locali vor vota reglementarea juridică a Canalului Mureșul Mort, și anume „introducerea în circuitul civil a terenului extravilan, în suprafață măsurată de 95.370 mp, aferent Canalului Mureșul Mort și totodată înscrierea în proprietatea publică a Municipiului Arad a imobilului: teren și curs de apă”.
Canalul Mureșul Mort merge prin spatele IAS Mureș, ajunge dincolo de dig, pe lângă pădure, fiind plin cu nămol care miroase urât. Cei de la Lunca Mureșului ar putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru curățarea Canalului, dar pentru asta trebuie să îl aibă înadministrare. Pentru ca Primăria să dea Canalul Mureșul Mort în administrarea Parcului Natural Lunca Mureșului, trebuie mai întâi să fie proprietar al Canalului. Tocmai acest lucru ar urma să fie reglementat în ședința CLM de marți.
Mureșelul
Reamintim, la începutul lunii octombrie a acestui an, consilierii locali au aprobat, în unanimitate, „intenţia de preluare din domeniul public al Statului Român și administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Filiala Teritorială Timiș Mureș Inferior, Unitatea de Administrare Arad, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, a 6.500 metri din Canalul Mureșel, situat în intravilanul unităţii administrativ-teritoriale”. Totul, în vederea igienizării, eliminării surselor de poluare și punerii în valoare a Mureșelului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!