ARAD. Consilierii judeţeni au aprobat devizul estimativ al lucrărilor de renovare necesare pentru două dintre clădirile care fac parte din fostul Spital Municipal, iar suma necesară pentru aceste lucrări este de aproximativ 39 de milioane de lei. Proiectul pentru realizarea acestor lucrări a fost depus pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar în cadrul acestui program s-a primit suma de aproximativ 12 milioane de lei. Drept urmare, ţinând cont de faptul că diferenţa dintre suma primită şi suma necesară este uriaşă, s-a decis fazarea lucrării şi realizarea ei în etape. Aşadar, după ce au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, urmează elaborarea proiectului tehnic, după care putem vorbi despre lansarea unei licitaţii de execuţie, dar numai pentru o parte din cele două clădiri.
„În ceea ce priveşte lucrările care nu pot fi acoperite din fondurile primite prin PNRR, vom dori să le realizăm cu banii pe care Primăria Arad s-a angajat că îi va transfera Spitalului Judeţean, respectiv 20 de milioane de lei, urmând ca noi, Consiliul Judeţean Arad, să suplimentăm diferenţa”, a declarat, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, preşedintele instituţiei.
Numai că suma promisă de Primărie este una… problematică. Anul trecut, din cei 20 de milioane de lei pe care s-a angajat printr-un protocol că îi va achita, Municipalitatea a reuşit să ofere spitalului doar 13 milioane.
Aşadar, în acest an, Primăria pleacă deja cu o „datorie” de 7 milioane de lei, chiar dacă a fost adoptată o Hotărâre a Consiliului Local Municipal care să „stingă” această sumă. Însă nici până acum banii nu au ajuns în conturile unităţii medicale.
Pe de altă parte, primarul Călin Bibarţ spune că Primăria Arad respectă graficul asumat prin protocol.
„Primăria este în grafic cu plățile către Consiliul Județean privind contribuția către spitale. Ultima tranșă, aferentă anului trecut, va fi achitată în această lună, conform înţelegerii. În ceea ce privește suma pentru anul 2023, ea va fi plătită în tranșe, nu cred că CJA va folosi toți banii deodată. Sumele sunt bugetate și aprobate”, a spus primarul Aradului.
Economii importante
„Sunt clădiri construite în 1836, care de-a lungul anilor au avut parte doar de intervenții minore, nu de o modernizare amplă. Prin proiect vom reorganiza fluxurile și circuitele medicale, vom asigura o creștere a gradului de confort și de siguranță și, de asemenea, vom realiza și o economie a cheltuielilor legate de consumul de energie termică și electrică. Sumele economisite astfel se vor întoarce spre noi investiții sistemul de sănătate arădean”, a mai spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.
În cadrul acestui proiect se vor executa lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a celor două clădiri, refuncționalizarea interioară, prin recompartimentări și refacerea finisajelor interioare la subsol, înlocuirea tâmplăriilor exterioare și înlocuirea tuturor instalațiilor pentru cele două corpuri, subsol și parter. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi amplasate trei stații de încărcare autovehicule electrice.
Trimite articolul
X150 de ani si voi mai renovati ??? Cumpara domnule unu noi sau darama si fa altul ! Cionca Cionca…
-
Exact, doar in Arad mai vezi asa ceva. Ti se si prezinta ca nu stiu ce realizare
Adunati angajatii si puteti sa-i dati foc. Ala este lagar de exterminare nu spital.
Va bateti joc de banul public , ce e cu preturile acestea de Monte Carlo?De ce au aprobat un asa deviz mare?
-
NICULE, CUM NU ÎNȚELEGI AVIZUL, E SIMPLU. Tehnodomus-pnl, firmă de casă și un pic de văruială, simplu ….. ce ieftin e totuși….