ARAD. Deşi, la finalul şedinţei ordinare a CLM de luni, unii dintre aleşi credeau că proiectul de hotătâre privind adoptarea Bugetului General de Venituri și Cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2022 a fost respins, documentul a fost totuşi aprobat. A generat 11 voturi „pentru” şi 2 abţineri, în timp ce 9 consilieri locali nu au participat la vot!
Deruta a fost cauzată de modalitatea de calcul al majorităţii. Nu a fost nevoie de 12 voturi „pentru” (majoritatea aleşilor în funcţie), ci doar de 8, pentru ca proiectul de hotărâre să fie aprobat. Din totalul celor 23 de consilieri în funcţie, s-au scăzut cei 9 care nu au participat la vot (pentru că, pe anumite capitole din buget, se aflau în situaţie de incompatibilitate), rezultând 14 consilieri. Raportat la acest număr s-a calculat majoritatea (7+1=8).
Până la urmă, se poate spune că s-a obţinut o majoritate confortabilă cu cele 11 voturi „pentru” de care a beneficiat proiectul. Acestea au venit din partea PNL, PSD, UDMR şi PMP. Cei 2 aleşi USR care au avut dreptul de a vota (Dorian Curcanu şi Siegfried Mayer), au ales să se abţină, însă opţiunea lor nu a fost decisivă. Aşadar, municipiul Arad are buget aprobat pe anul 2022.
Amendamente şi… amendamente
Desigur, proiectului iniţial de buget i s-au adus mai multe amendamente, dar acestea nu au schimbat cifrele esenţiale: veniturile bugetului local pe 2022 sunt de 772.740 mii lei, iar cheltuielile bugetului local pe 2022 sunt de 803.294 mii lei. Ar mai fi de spus doar că toate amendamentele propuse de PNL, PSD şi PMP au fost aprobate, în timp ce amendamentele propuse de USR au fost respinse.
Legat de acest aspect, Florin Stana, liderul grupului USR din CLM, a subliniat:
„USR a propus o serie de amendamente cu scopul de a ridica în atenţia conducerii administraţiei locale a municipiului Arad şi a cetăţenilor anumite teme care sunt ignorate. Şi ne referim aici la: *educaţie – bani pentru reabilitarea liceelor tehnologice; *stadionul UTA – care necesită bani pentru a fi finalizat – şi echipa care în acest an primeşte mai puţini bani decât când era în Liga a doua; *transparentizarea şedinţelor Consiliului Local, prin transmisia lor live; *achiziţia de către Municipiul Arad a clădirilor monument istoric; *creştererea fondurilor alocate Filarmonicii – o instituţie de cultură care anul acesta are cel mai redus număr de angajaţi de când există, astfel încât să se reconstruiască atât corul, cât şi orchestra; *un studiu de fezabilitate prin care să analizăm posibilitatea montării de panouri fotovoltaice pe clădirile instituţiilor publice şi a şcolilor din Arad. Amendamentele noastre au fost respinse… S-a votat în bloc, există o majoritate PSD-PNL care respinge tot ce nu vine de la ei şi vine din exterior.”
Bibarţ: „buget echilibrat”
La finalul şedinţei, primarul Călin Bibarţ a declarat:
„Aşteptam cu toţii bugetul pentru a putea da drumul la mecanismul administrativ. În condiţiile date, e un buget echilibrat, un buget… ca al tuturor – pornind de la familie până la ţară –, insuficient; ne-am dori mai multe surse de finanţare, dar e un buget clădit pe aceleaşi taxe şi impozite nemărite şi, prin urmare, cheltuielile am încercat să le drămuim astfel încât toate domeniile – de la investiţii până la sănătate, cultură şi sport – să aibă finanţare, focalizat pe investiţii şi, evident, pe bani europeni pentru că, altfel, o dezvoltare a unui municipiu cum este şi Aradul ar fi imposibilă”.
Şi excedentul
Cu 16 voturi „pentru” şi 6 abţineri (USR), Consiliul Local Municipal a aprobat, în aceeaşi şedinţă, şi proiectul de hotărâre vizând repartizarea excedentului anului 2021.
În sumă de totală de 45.672.035,26 lei, acesta a fost repartizat astfel: *investiții publice (proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020) – 14.000.000 lei; *investiţii publice (cheltuieli de capital) – 14.779.546,48 lei; *cheltuieli de dezvoltare din disponibilul taxelor speciale la 31.12.2021 – 1.773.302,41 lei; *acoperirea unor goluri temporare de casă din taxe speciale la secţiunea de funcţionare – 1.059.145,76 lei; *prefinanțare din Alte facilităţi şi instrumente postaderare pentru Proiectul „Oraşe Europene Tinere, Accesibile şi Sustenabile II (acronim EASY TOWNS II)” – 13.764 lei; *prefinanțare din Alte facilităţi şi instrumente postaderare pentru Proiectul „SPROUT- Răspuns Politic Durabil pentru Tranziţia la Mobilitate Urbană” – 110.066,73 lei; *prefinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru Proiectul „Revitalizarea zonei strada Mărului și amenajarea ca zonă de agrement” – 1.000.000 lei; *prefinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru Proiectul „Reconversia funcțională și revitalizarea terenului din zona Micălaca 300 și transformarea lui în zonă de agrement și petrecere a timpului liber” – 967.000 lei; *prefinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru Proiectul „Construire Centru multifuncțional pentru persoane din zone urbane marginalizate: Zona Tarafului” – 500.000 lei; *prefinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru Proiectul „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (cererea nr. 1)” – 1.177.142,30 lei; *prefinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru Proiectul „Modernizare Sistem de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Arad – Traseu strada Pădurii, între strada Abatorului și strada Condurașilor” – 10.145.000 lei; *prefinanţare din Fondul Social European (FSE) pentru Proiectul „Stagii de practică pentru elevii liceelor tehnologice din Arad” (Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad) – 36.835,88 lei; *prefinanţare din Fondul Social European (FSE) pentru Proiectul „Stagii de practică pentru elevii liceelor tehnologice din Arad” (Liceul Tehnologic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad) – 36.360,33 lei; *prefinanţare din Fondul Social European (FSE) pentru Proiectul „Stagii de practică pentru elevii liceelor tehnologice din Arad” (Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad) – 37.181,08 lei; *prefinanţare din Fondul Social European (FSE) pentru Proiectul „Stagii de practică pentru elevii liceelor tehnologice din Arad” (Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad) – 36.690,29 lei.
Trimite articolul
XOricum, bibarțule vezi tu pw la impozit plătit pe casă /teren/mașini până în ultima zi a anului!
Pentru 30-40 de lei mai puțin, nu-ți dau ție cu “reducere” până în martie! 😂😂😂😂
-
Bine Faci flăcău 😜 nui da nimic oricum cheltuiește bani pe timpeni. Și totuși cit costa un indicator si teava, montat 🤔? Redacția Aradon știe ceva?
9 consilieri locali nu au parcitipat la vot.Incredibil.Ca la noi la nimeni.Toate orașele pompează bani europeni in dezvoltare,Aradul stagnează și se degradează.