ARAD. A fost plină Sala Ferdinand la şedinţa extraordinară de vineri a Consiliului Local Municipal. Iar unul dintre motivele care i-a adus pe oameni în Primărie a fost votarea repartizării excedentului bugetar al municipiului Arad şi bugetului general de venituri și cheltuieli pe 2020.
Apel la decenţă
Chiar înainte de a ajunge la cele două proiecte de hotărâre, primarul Călin Bibarţ a intervenit, subliniind următoarele: „Sunt două subiecte fierbinţi şi e şi an electoral. M-aş fi bucurat ca şi domnii consilieri şi alţi cetăţeni de bine să fi participat la dezbaterea publică, ocazie cu care s-a putut discuta şi s-a putut întoarce pe toate feţele. V-aş ruga frumos ca astăzi, în contextul la care am făcut referire, să nu transformăm şedinţa de consiliu în dezbatere publică şi să respectăm regulamentul şi minutele alocate pe fiecare subiect. După cum ştiţi, consilierii au dreptul la amendamente, de asemenea, dacă sunt solicitări, vom da dreptul la cuvânt… dar nu vreau să închidem microfoane şi să tragem de ele. Să ne respectăm între noi! Am respectat procedurile, proiectele au fost la transparenţă, am avut întâlnire, am avut timp alocat câte ore doream să facem dezbatere publică… Să nu transformaţi şedinţa de consiliu în dezbatere publică, dincolo de interesele de moment sau interesele politice ale cuiva” – a subliniat edilul Aradului. Şi rugăminţile sale au fost respectate.
Intervenţii
Deşi au luat cuvântul mai mulţi consilieri locali, iar unii dintrei ei au fost mai pătimaşi, discuţiile purtate au fost civilizate. În principal, au fost exprimate mai multe amendamente la cele două proiecte de hotărâre – fiind aprobate doar cele aduse de aleşii PNL (la buget), nu şi cele ale lui Ionel Ciupe (la excedent) sau Gheorghe Săplăcan (la buget).
De asemenea, a luat cuvântul şi Sebastian Bulumac „în temeiul Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în activitatea administraţiei publice” – după cum a explicat secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu (răspunzând în acest fel curiozităţii consilierului Ionel Ciupe). Bulumac a detaliat amendamentele pe care el însuşi le-a adus bugetului şi le-a transmis Primăriei „acum două zile, dar sunt convins că nu o să se ţină seama de ele”. A vorbit apoi despre ceea ce consideră el a fi „vulnerabilităţile oraşului”.
În cele din urmă, cele două proiecte de hotărâre au fost aprobate fără probleme. Aşadar, veniturile bugetului local pe anul 2020 sunt în sumă de 503.174 mii lei, iar cheltuielile bugetului local pe anul 2020 sunt în sumă de 560.994 mii lei. Excedentul bugetar al municipiului Arad, existent la 31 decembrie 2019, este în sumă de 59.981.394,48 de lei.
Înapoi în 2013!
La finalul şedinţei CLM, primarul interimar Călin Bibarţ ne-a declarat: „Excedentul care a fost înainte este prevăzut în continuare în investiţiile din acest an. Este un buget pe care noi am reuşit să-l facem echilibrat, atât cultura, cât şi sportul, cât şi investiţiile regăsindu-se în acest buget. Ca la orice buget, veniturile sunt estimate, cheltuielile sunt prognozate şi, aşa cum legea prevede, la şase luni el poate fi rectificat. Cu siguranţă va fi îmbunătăţit astfel încât în parcursul anului 2020 să avem şi investiţii în Arad, să avem şi reparaţii la clădiri, să avem şi faţade noi, să avem şi activităţi culturale, să avem şi Zilele Aradului, să susţinem şi echipa de fotbal sau cea de baschet sau de la celelalte sporturi… să avem din toate cât mai mult posibil. Evident, în limita unui buget în care – să ne gândim – impozitele şi taxele nu au fost mărite, să ne gândim că pentru cei care plătesc în primele trei luni impozitul pe tot anul, reducerea a crescut de la 5% la 10%… Astfel, credem că suntem rezonabili pentru toţi cetăţenii Aradului şi pentru doleanţele tuturor” – a subliniat Călin Bibarţ.
Edilul a mai precizat că „per total, ca urmare a modificărilor legislative din guvernele anterioare – potrivit cărora s-a diminuat impozitul pe venit, procentul care revine primăriilor – bugetul este în regres: suntem la 128 de milioane de euro, la nivelul anului 2013. Şi nu e vina noastră. Noi aplicăm legile pe care guvernanţii, indiferent de culoarea lor politică, le-au dat de-a lungul timpului. De aceea ar trebui să ne focalizăm cu atenţie pe cheltuieli, să avem bani pentru investiţii – pentru că sunt importante, iar un oraş care nu investeşte este un oraş care nu se dezvoltă.
Trimite articolul
X“iar un oraş care nu investeşte este un oraş care nu se dezvoltă” – de fonduri europene parcă fugim ca de dracu. delapidarea fiind probabil mult mai ușor de făcut atunci când ne împrumutăm de la diferite entități financiare decât în cazul accesării fondurilor europene. La ce nivel de competenta este în instituțiile publice nu m-ar mira sa nu accesam fonduri europene din simplu fapt că cei în cauză nu sunt in stare să facă un proiect serios.