Aleşii locali municipali au aprobat, în ultima şedinţă CLM, aderarea Municipiului Arad la Alianța „HUB-IN”, proiect european finanțat prin programul Orizont 2020 (Horizon 2020). Cu precizarea că nu e necesară plata unei cotizații de membru. Primarul Călin Bibarț a fost împuternicit să semneze memorandumul de aderare a Municipiului Arad la Alianța „HUB-IN”.
„HUB-IN este un proiect european finanțat de Orizont 2020 (Horizon 2020), care explorează modul de valorificare a inovației și antreprenoriatului pentru a regenera zonele urbane istorice, păstrând în același timp atât identitatea culturală și socială unică, cât și mediul înconjurător. Pentru a crește patrimoniul cultural al HUB-IN, scopul este de a dezvolta o Alianță de orașe care împărtășesc idei similare. În acest scop, HUB-IN sprijină crearea și dezvoltarea unui profil internațional, a recunoașterii internaționale, și oportunitatea de a forma relații și de a schimba cunoștințe cu privire la sprijinirea și sporirea procesului de regenerare, a inovației și antreprenoriatului, atât de la alte orașe interesate, cât și de la alti participanți ai proiectului. Oportunitatea de a crea rețele, de a învăța de la și de a lucra cu alte orașe și părți interesate din proiect va crește capacitatea echipelor și va intensifica transferul de cunoștințe, întărind atât rețeaua HUB-IN, cât și rezultatele la nivel local” – arată reprezentanţii Primăriei, în documentaţia ataşată proiectului de hotărâre.
Dezvoltare în etape
Dezvoltarea Alianței „HUB-IN” va avea loc în două etape. Prima etapă este de a reuni un grup informal de Membrii Anticipați. Rolul unui membru anticipat este să fie implicat, să urmărească și să contribuie la dezvoltarea Alianței finale. Etapa a doua va fi dezvoltarea Alianței finale, o rețea oficială.
Printre beneficiile de a deveni membru anticipat se regăsește oportunitatea de a dobândi acces la cunoștințe cu privire la sprijinirea și sporirea procesului de regenerare, a inovației și a antreprenoriatului în zona istorică vizată.
De asemenea, proiectul se bucură de parteneri precum Heritage Europe, lideri în ceea ce privește dezvoltarea Alianței. Aceștia au responsabilități precum: *dezvoltarea prin discuții cu Membrii Anticipați ai Alianței și partenerii HUB-IN, a unui program de activitate pentru perioada 2023-2024; *comunicare în timp util cu Membrii Anticipați ai Alianței cu privire la activități; *luarea în considerare a feedback-ului despre HUB-IN de la Membrii Anticipați pentru a ajuta la formarea și dezvoltarea Alianței finale; *atelier (workshop) față în față în 2024 cu Membrii Anticipați pentru a explora forma alianței finale.
Oraşe pilot
Orașele pilot HUB-IN sunt foarte diferite, dar împărtășesc aceleași valori și viziuni: să promoveze și să realizeze transformarea urbană și regenerarea zonelor urbane istorice având inovația și antreprenoriatul ca principali catalizatori, păstrând în același timp identitatea unică a zonelor istorice în ceea ce privește cultura și valorile sociale. Printre orașele pilot se regăsesc: Belfast (Marea Britanie-Irlanda de Nord), Utrecht (Olanda), Lisabona (Portugalia), Grand Angouleme (Franța), Genova (Italia), Slovenska Bistrica (Slovenia), Brașov (România) și Nicosia (Cipru).
Trimite articolul
XSa vedem ce rezultate va aduce afilierea la acest proiect.