ARAD. Consiliul Local Municipal a stabilit: Primăria Arad va lua un credit de 130.000.000 de lei. În ciuda celor 7 voturi „împotrivă” ale aleşilor USR şi a abţinerii de la vot a celor 2 consilieri PMP, majoritatea formată din PNL+PSD+UDMR a decis „contractarea unei finanţări rambursabile în valoare de până la 130.000.000 de lei, cu o maturitate de 12 ani”. Potrivit calculului estimativ al finanțării pe perioada 2022 – 2034, la final Municipiul va avea de achitat 210.811.363 de lei, din care 80.611.363 de lei reprezintă dobânda şi 200.000 de lei comisioane.
Oficial, din banii împrumutaţi, vor fi finanţate patru „investiţii publice de interes local”. E vorba de: 1.„Reabilitare clădire Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – Etapa II – Reabilitarea interioară” – căreia îi sunt alocate 65.000.000 de lei; 2.„Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad” – 34.000.000 de lei; 3.„Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș” – 10.000.000 de lei; 4.„Reabilitare clădiri Unitatea Militară Zona Gai” – 21.000.000 de lei.
Principala temere a consilierilor locali care nu au fost de acord cu aprobarea acestui credit este că banii împrumutaţi vor fi folosiţi în alte scopuri, pentru acoperirea altor cheltuieli pe care le are Primăria. Pentru că nicăieri în hotărârea adoptată de CLM nu e prevăzută o condiţionare explicită de a finanţa exclusiv cele patru obiective de investiţie. Şi pentru că, în prezent, Primăria Arad nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a-şi susţine activitatea şi investiţiile în derulare.
Amendament respins
Înainte de votarea proiectului de hotărâre, USR a propus un amendament „care vine să reducă suma de 130.000.000 de lei la 44 de milioane de lei şi să acopere numai două din cele patru proiecte şi anume: Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad şi Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș. Am depus acest amendament pornind de la faptul că aceşti bani pe care administraţia locală doreşte să-i împrumute sunt foarte costisitori în condiţiile financiare prezente. Chiar dacă ei sunt angajaţi să fie direcţionaţi pentru rezolvarea acelor probleme care sunt atât urgente, cât şi costisitoare, nu ni se pare deloc urgent să alocăm 65.000.000 pentru renovarea clădirii Teatrului, în condiţiile în care renovarea clădirii Filarmonicii – aproximativ similară – a costat mult mai puţin: 17 milioane; într-adevăr printr-o finanţare europeană, cu un control riguros al costurilor. Sunt în Arad probleme cu adevărat urgente – şi aici mă refer la pierderile din reţeaua de transport şi distribuţie a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice, la clădirile care trebuie anvelopate, trebuie reabilitate termic… Am depus acest amendament considerând că aceste două puncte sunt costisitoare şi urgente, iar dacă Primăria doreşte să se împrumute suplimentar, să o facă pentru lucruri care merită” – a subliniat în plenul CLM liderul grupului USR, Florin Stana.
Jocurile politice erau însă făcute, aşa că amendamentul a fost respins. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în forma propusă de Executiv, cu 12 voturi „pentru” (8 PNL, 3 PSD, 1 UDMR), un consilier (Florin Mariş) neparticipând la vot.
Rambursarea
Durata împrumutului de 130.000.000 de lei aprobat de CLM va fi de 12 ani, cu o perioadă de grație/trageri de 3 ani și o perioadă pentru rambursarea principalului de 9 ani. Plata principalului se face semestrial, respectiv în 18 rate semestriale. Datele de plată a ratelor de capital sunt 30 iunie și 31 decembrie ale fiecărui an. Estimativ, dacă Contractul de finanțare se semnează cu Banca la sfârșitul anului 2022, rambursarea finanțării va începe în primul semestru al anului 2026 și va dura 9 ani, până în al doilea semestru al anului 2034.
Credite în derulare
În prezent, Municipiul Arad are în derulare 3 finanțări rambursabile externe contractate de la BERD, o finanțare rambursabilă internă de la Raiffeisen Bank (contractată în 2021) şi un împrumut de la BIRD, subîmprumutat de Municipiul Arad prin intermediul Ministerului Finanțelor în anul 2007.
„Menționăm faptul că din cele 5 contracte de credit aflate în derulare, 3 contracte ajung la rambursarea integrală în următorii 2 ani şi anume: BERD II va fi finalizat în iunie 2022, BIRD în august 2023 și BERD III în decembrie 2024” – arată Primăria.
Trimite articolul
XMama mia ce tun Tehnodomus are papa bun 65 de milioane lei de la renovarea interiorului teatrului,suma totala impurumtata e echivalentul pretului noii sali Polivalente din Oradea.
Si dobanda 60% e uriasa pt 130 de milioane dai 210 milioane inapoi ,adica 80 de milioane lei in plus e 16 milioane de euro doar dobanzile Halucinant tot acest credit cine stie ce banca e pregatita.
Romania toată este datoară vândută… Noi sa achitam pt. voi#noi ..
Mafia Falconeti-PSD pune Aradul in continuare pe butuci ca sa poata sa fure cit de mult in continuare
Bai, dar ce frumos suna! Nu mai luam imprumut, ci finantare rambursabila! Ce frumos se ascunde adevarul sub cuvinte pompoase!
corect e : cetățenii Aradului sunt îndatorați …și puși la.plata…urmează măriri de taxe ,impozite și alte împrumuturi
Sa va bata sfantul si primaria voastra.acum platim noi fraierimea astea iar daca mergi la taxe impozite esti tratat cu scarba toti angajatii se plimba stau pe telefoane si tu astepti ca un nimic sa te bage cineva in seama.
-
rusinea primaria
sa va fie rusine ba nu vai mai imprumutati bani gata rusine
cat sa va mai platesc pentru voi zi ma